Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ της διοίκησης της Folli Follie και της πλευράς Δημήτρη Κουτσολιούτσου, όπως εκπροσωπήθηκε από τους νομικούς του συμβούλους, κατά τη σημερινή εξ αναβολής Γενική Συνέλευση της εταιρείας για τη χρήση 2019.
Ο CEO Γιώργος Σάμιος, ως επικεφαλής της υφιστάμενης διοίκησης της Folli Follie, δέχθηκε τα πυρά του κ. Γεωργιάδη, νομικού εκπροσώπου του Δημήτρη Κουτσολιούτσου (τυπικά παραμένει ακόμη μέτοχος της FF με ποσοστό 36%) , ο οποίος εκ ονόματος του εντολέα του έκανε λόγο για σωρεία παραλείψεων κατά τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων του 2019, με βάση όσα αναφέρει ο ορκωτός ελεγκτής της PwC στο πιστοποιητικό ελέγχου.
Η πλευρά Κουτσολιούτσου επέμεινε στη γνωστή ρητορική της και στα επιχειρήματα που έχει παρουσιάσει σε όλες τις γενικές συνελεύσεις και στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε κατά διαστήματα σε οξύτατους τόμους, με τη διοίκηση Σάμιου να απορρίπτει τους ισχυρισμούς και τα επιχειρήματα της πλευράς Δημήτρη Κουτσολιούτσου.
Πρακτικά, ωστόσο, η πλευρά Δημήτρη και Γιώργου Κουτσολιούτσου πέτυχε -ακόμη και σήμερα, τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου- να μπλοκάρει μία ακόμη Γενική Συνέλευση και να επιβάλει τους όρους της στη διοίκηση και αυτό διότι ακόμη εκκρεμεί η απόφαση του δικαστηρίου για τον ορισμό ειδικού εντολοδόχου.
Τι έγινε στη Συνέλευση
Αρχικά, ο κ. Σάμιος ανοίγοντας τις εργασίες της ΓΣ (πραγματοποιήθηκε με ποσοστό απαρτίας 53,61%) εξέφρασε την αισιοδοξία της διοίκησης για την πορεία της FF, καθώς αυτή εδράζεται στη θετική εξέλιξη της Συμφωνίας Εξυγίανσης με τους ομολογιούχους πιστωτές, συμφωνία που μόλις χθες Πέμπτη τροποποιήθηκε, όπως προβλέπονταν, και κυρώθηκε.
Ο κ. Σάμιος τόνισε πως η εταιρεία κατάφερε να ορθοποδήσει, παρότι συνεχίζουν να υφίστανται εμπόδια που κληροδοτήθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση και εισηγήθηκε στη ΓΣ των μετόχων να εγκριθεί το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι να εγκριθούν οι οικονομικές καταστάσεις του 2019.
Ωστόσο, επί του πρώτου θέματος (έγκριση οικονομικών καταστάσεων 2019), ο κ. Γεωργιάδης, νομικός εκπρόσωπος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου λαμβάνοντας το λόγο ανέφερε πως η διοίκηση συνέταξε οικονομικές καταστάσεις για τις οποίες ο ορκωτός ελεγκτής (PwC) εξέφρασε αρνητική γνώμη. Παρέθεσε σειρά παρατηρήσεων του ορκωτού ελεγκτή προκειμένου να επιχειρηματολογήσει κατά της έγκρισης των οικονομικών αποτελεσμάτων. Τόνισε πως η υφιστάμενη διοίκηση προχώρησε στη σύνταξη οικονομικών καταστάσεων παραλείποντας την ενοποίηση 27 θυγατρικών εταιρειών και, πάντοτε ως εκπρόσωπος του Δ. Κουτσολιούτσου, κατηγόρησε την νυν διοίκηση (σ.σ. η οποία έχει οριστεί με δικαστική απόφαση) για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων της. Επισήμανε, δε, πως εάν δεν είναι σε θέση να συντάξει ορθές οικονομικές καταστάσεις, μπορεί να παραιτηθεί.
Χαρακτηρίζοντας ως «δοτή» τη διοίκηση, ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΔΣ μίλησε για πλήρη αποτυχία στην υπόθεση των μετοχών της Dufry καθώς η FF έχασε στο διαιτητικό δικαστήριο με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί «τρύπα» 53 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή αποτιμώνταν το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο. Ο νομικός εκπρόσωπος του Δ. Κουτσολιούτσου επικαλούμενος την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή υποστήριξε πως η διοίκηση ότι τίποτε δεν έμαθε από τα λάθη της, λέγοντας πως ούτε απογραφή δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει μιλώντας για αδιαφάνεια και πρωτοφανείς πρακτικές οι οποίες πρέπει να προβληματίσουν τους μετόχους αλλά και τους υπεύθυνους που όρισαν τη διοίκηση. Επισήμανε αρκετές φορές πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του ακαταδίωκτου που έχει ψηφιστεί για την νυν διοίκηση, η οποία διορίστηκε, όπως ανέφερε, στη βάση ενός ατυχέστατου νόμου και μιας αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Πρότεινε, τέλος, να αναβληθεί η συζήτηση για όλα τα θέματα και να συγκληθεί εκ νέου όταν συνταχθούν ορθά οι οικονομικές καταστάσεις.
Έντονη αντίδραση Σάμιου
Ο κ. Γιώργος Σάμιος ως CEO απέρριψε όσα καταλογίζονται στην υφιστάμενη διοίκηση και τόνισε πως αυτή (η διοίκηση) ορίστηκε στις αρχές του 2020 και ζήτησε από τον νομικό εκπρόσωπο της πλευράς Κουτσολιούτσου να διορθώσει σειρά λανθασμένων στοιχείων που επικαλείται, κυρίως για το χρόνο που η παρούσα διοίκηση και ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα.
Μίλησε για έναν τεράστιο αγώνας που έγινε για να συνταχθούν οι οικονομικές καταστάσεις του 2019 «σε ένα διαλυμένο περιβάλλον, χωρίς διευθυντές και πληροφόρηση». Μίλησε για προβλήματα ετών που καταλήγουν στο 2019, για σοβαρές αδυναμίες στο σύστημα. Η διοίκηση του 2019 ταλαιπωρήθηκε από πρόσωπα που ήλθαν και απήλθαν, σημείωσε. Είναι προφανές ότι ως εκ θαύματος δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν τα πάντα, σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στις λογιστικές παρατυπίες των προηγούμενων διοικήσεων Κουτσολιούτσου μίλησε για παράδοξα μηχανογραφημένα στοιχεία των εταιρειών του ομίλου στην Ευρώπη και χειρόγραφες σημειώσεις για τις θυγατρικές στην Ασία.
Ο όμιλος έμεινε χωρίς τζίρο λόγω των γεγονότων που συνέβησαν, δεν θα κατηγορήσουμε τις προηγούμενες διοικήσεις, όπως ήταν άθλος να διοικήσεις μια εταιρεία που είχε χάσει 41 από τα 42 εμπορικά της σήματα. Για το θέμα της Alvarez&Marshal σημείωσε πως όταν ανέλαβε η νυν διοίκηση η Α&Μ είχε σταματήσει ήδη.
«Σοφιστείες»
Ο κ. Σάμιος σχολιάζοντας τα επιχειρήματα της πλευράς Κουτσολιούτσου μίλησε για σοφιστείες και προέτρεψε ο κ. Κουτσολιούτσος να διαβάσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ για να αποτυπώσει ορθά τα γεγονότα που επικαλείται.
Σε ότι αφορά το θέμα των απογραφών, ο κ. Σάμιος αμφισβήτησε κατά πόσον και στο παρελθόν γίνονταν απογραφές ή υπήρχε δυνατότητα, κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να μέμφεται η σημερινή διοίκηση. Μίλησε για στοχοποίησή του από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, σημείωσε πως «δεν προέκυψε από παρθενογέννηση στην εταιρεία», ενώ ζήτησε fair play από πλευράς Κουσολιούτσου.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η πλευρά Δ. Κουτσολιούτσου δεν είναι πρόθυμη και έτοιμη και καταψηφίσει τις οικονομικές καταστάσεις, κάτι που θα σήμαινε, όπως υποστήριξε, την καταστροφή της F.F. Πρότεινε ξανά την αναβολή της συζήτησης για τα θέματα 1 έως 7 «για να θεραπεύσει η διοίκηση όσα αναφέρει ο ορκωτός ελεγκτής».
Παράλληλα, η νομική εκπρόσωπος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ζήτησε επίσης να υπάρξει χρόνος προκειμένου η διοίκηση να παρουσιάσει μια αιτιολογημένη και εμπεριστατωμένη έκθεση προκειμένου να αποτυπωθεί πως θα αντιμετωπιστούν όσα προσάπτει, σύμφωνα με την ίδια, η PwC.
Το προεδρείο ζήτησε να τεθεί προς ψηφοφορία το θέμα το αίτημα της αναβολής. Η πλειοψηφία την παριστάμενων μετόχων τελικά ψήφισε υπέρ της αναβολής (θα ανακοινωθεί η ημερομηνία της νέας ΓΣ). Να σημειωθεί πως ξένοι θεσμικοί και άλλοι μέτοχοι απείχαν από την ψηφοφορία.
Οι μετοχές Dufry
Αναφορικά με το θέμα των μετοχών της Dufry και τη διαμάχη με τον ελβετικό όμιλο έπειτα από την πώληση των ΚΑΕ, ο εντεταλμένος νομικός σύμβουλος της FF κ. Σοφός παρουσίασε το ιστορικό της υπόθεση και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το διαιτητικό δικαστήριο τη Ν. Υόρκης απέρριψε τα επιχειρήματα της Folli Follie. Όπως ανέφερε ο κ. Σοφός, η αξία του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου υπολογίστηκε στα 53 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά την εκκαθάριση της FF Group Sourcing, ο κ. Σάμιος υπεραμύνθηκε της απόφασης λέγοντας πως η ασιατική θυγατρική δεν εμφάνιζε την αξία που υποστηρίζει ο κ. Κουτσολιούτσος. Οπως είπε η θυγατρική είχε χρηματοδοτηθεί με 277 εκατ. Δολάρια ΗΠΑ χωρίς να καταστεί κερδοφόρα τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια. Μίλησε για παντελώς αφερέγγυες θυγατρικές της και ανέφερε πως είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια. Η κατάσταση της FF Group Sourcing ήταν πολυετής και μη αναστρέψιμη ζημιογόνα, σημείωσε ο κ. Σάμιος, με βάση την χρηματοοικονομική εικόνα που αποτύπωσε η Deloitte Χονγκ-Κονγκ. Χρειάζονταν ανάπτυξη 290%, περιορισμό εξόδων 65% και 12 εκατ. Δολάρια νέα κεφάλαια μέσα σε μόλις ένα χρόνο, είπε και χαρακτήρισε την ασιατική θυγατρική ως «black box» και πηγή του σκανδάλου, από την οποία η μητρική έπρεπε να περιχαρακωθεί.
Τέλος, αναφορικά με τη συμφωνία εξυγίανσης (το τρίτο θέμα για το οποίο ζήτησε ενημέρωση ο Δ. Κουσολιούτσος), ο κ. Σάμιος σημείωσε πως πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη συμφωνία εξυγίανσης όπως έχει αποφανθεί το δικαστήριο.
Να σημειωθεί πως η ΓΣ που ακολούθησε και αφορούσε τη χρήση 2020 και με θέμα, μεταξύ άλλων, την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 2020 αναβλήθηκε.
Τα θέματα
Υπενθυμίζεται πως στη σημερινή εξ αναβολής τακτική Γενική Συνέλευση για την εταιρική χρήση 2019 τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είχαν οριστεί ως εξής:
1.Έγκριση των ετήσιων εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της διαχειριστικής χρήσεως 1.1.2019-31.12.2019.
2.Έγκριση της συνολικής διαχείρισης της Εταιρείας, η οποία έλαβε χώρα κατά την χρήση 1.1.2019-31.12.2019, και απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για την διαχείριση της Εταιρείας.
3.Λήψη απόφασης για απαλλαγή των μελών του (τρέχοντος) Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως σχετικά με την σύνταξη και τον τακτικό έλεγχο των ετήσιων εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για την χρήση 1.1.2019-31.12.2019.
4.Εκλογή Ορκωτών Λογιστών-Ελεγκτών για την χρήση 2020 και καθορισμός της αμοιβής τους.
5.Συζήτηση επί της έκθεσης αποδοχών του οικονομικού έτους 2019 και παροχή συμβουλευτικής ψήφου κατ’ άρθρον 112 §3 Ν. 4548/2018.
6.Έγκριση των πάσης φύσεως αμοιβών και αποζημιώσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που καταβλήθηκαν στην χρήση 2019.
7.Παρουσίαση έκθεσης πεπραγμένων από την Επιτροπή Ελέγχου της Εταιρείας (κατ’ άρθρον 44 §1 εδ. θ’ του Ν. 4449/2017).
8.Ενημέρωση σχετικά με τα ακόλουθα θέματα: α) Απώλεια των Μετοχών της DUFRYAG, β) Απόφαση εκκαθάρισης της FFGSOURCINGκαι όλου του υπο-ομίλου Ασίας και γ) Συμφωνία Εξυγίανσης με Ομολογιούχους. Το ακόλουθο θέμα προσετέθη κατόπιν αιτήματος του μετόχου, Δημητρίου Κουτσολιούτσου.
Διαβάστε ακόμη:
ΕΛΣΤΑΤ- Πληθωρισμός: Αυξήσεις τιμών – σοκ τον Αύγουστο σε καύσιμα και βασικά τρόφιμα
Amazon: Λανσάρει τη δική της σειρά τηλεοράσεων – Aπό $370 η τιμή τους