search icon

Επιχειρήσεις

Folli Follie: Η ώρα της Δικαιοσύνης για το μεγάλο σκάνδαλο

Δικάζονται τη Δευτέρα για σειρά κακουργηματικών κατηγοριών τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, καθώς και ακόμη δέκα πρόσωπα που κατηγορούνται για την υπόθεση

Η ώρα της δικαστικής κρίσης για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie, που διέσυρε τη χώρα διεθνώς, ζημίωσε ιδιώτες και δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ, έφτασε.

Τη Δευτέρα, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, θα καθίσουν και θα δικαστούν για σειρά κακουργηματικών κατηγοριών τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, καθώς και δέκα ακόμη πρόσωπα που κατηγορούνται για την υπόθεση.

Ωστόσο, αν η δίκη τους δεν ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, τότε ο ιδρυτής της πολύπαθης εταιρείας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, όπως και ο γιος του, Τζώρτζης, θα πρέπει να αποφυλακιστούν, καθώς λήγει το 18μηνο της προφυλάκισής τους.

Και οι δυο βρίσκονται στις φυλακές, υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης από τον Σεπτέμβριο του 2020, οπότε και απολογήθηκαν για το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές.

Το πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie, όπως αποτιμήθηκε σε ποινικό επίπεδο από τους εισαγγελείς και τους ανακριτές που το ερεύνησαν, φέρνει αντιμέτωπους τους Κουτσολιούτσους με πολυετείς καθείρξεις, κάτι που συνεπάγεται, σε περίπτωση καταδίκης τους, την μακροχρόνια παραμονής τους στη φυλακή. Κατηγορούμενη στην υπόθεση είναι και η σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, Καίτη, η οποία αμέσως μετά την απολογία της στην ανακρίτρια, είχε αφεθεί ελεύθερη με όρους.

Βάση του βουλεύματος, που εξέδωσε το δικαστικό συμβούλιο, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, θα καθίσουν αύριο ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης, η σύζυγός του Καίτη, καθώς και δέκα ακόμη πρόσωπα, στελέχη του ομίλου.

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Η απάτη

Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων αρχίζει τουλάχιστον από το 2006 και χαρακτηρίζεται από ένα «όργιο» πλαστογραφήσεων τραπεζικών εγγράφων, εικονικών συναλλαγών και δήθεν θυγατρικών εταιρειών της Folli Follie στην Ασία, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε και από τον έλεγχο της A&M, η εταιρεία της Folli Follie στην Κίνα, επί σειρά ετών παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως επίσης και εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε ανύπαρκτους εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασκεύαζε bank statements για να τεκμηριωθούν τα εν λόγω υπόλοιπα. Είναι χαρακτηριστικό, πως σε ένα μόνο τραπεζικό λογαριασμό η εταιρεία μέσω των ψευδών στοιχείων εμφάνιζε υπόλοιπο 70.000.000 ευρώ αν και το πραγματικό διαθέσιμο ήταν μόλις 60 ευρώ!

Ακολούθως, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έστελναν στην Ελλάδα τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών τους στη Κίνα, και ζητούσαν αυτές να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου ομίλου τους, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στην χώρα μας, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Κατά τους δικαστές, «σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης ήταν να παρέχει μια εξωραϊσμένη και παραπλανητική εικόνα ως προς τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου εντός και εκτός Ελλάδος, να εμφανίζει την εταιρία Folli Follie ως μία υγιή, φερέγγυα, κερδοφόρα επιχείρηση, με μεγάλους ετήσιους τζίρους, σταθερά ετήσια κέρδη, ταμειακά διαθέσιμα, προοπτικές ανάπτυξης και περαιτέρω κερδοφορίας».

Κατά τον τρόπο αυτό ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του κατήρτιζαν «συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες και είχαν άνετη πρόσβαση σε δανεισμό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο (πιστωτικό, επενδυτικό κλπ), εν γνώσει των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, σε τρίτους».

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema

 

Exit mobile version