search icon

Επιχειρήσεις

Folli Follie: Απειλή για την εξυγίανση η δέσμευση των ακινήτων

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συμφωνία με τους πιστωτές - Nέα brands διεκδικεί η εταιρεία – Στα 40 εκατ. ο τζίρος το 2022 - Τι αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργος Σάμιος

(Eurokinissi)

Στη «σκιά» της αναβολής της δίκης με κατηγορούμενους πρώην στελέχη (μεταξύ των οποίων οι παλαιοί μέτοχοι και κατηγορούμενοι για ποινικά αδικήματα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου) και της δέσμευσης ακίνητης περιουσίας και τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας παραμένει το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έγκριση που δόθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο στο σχέδιο εξυγίανσης, η διοίκηση της εταιρείας επιχειρεί, μετ’ εμποδίων, να υλοποιήσει τη συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές της.

Η συμφωνία που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία των εταιρειών OpsCo και AssetCo, της εταιρείας δηλαδή που θα αναλάμβανε την επιχειρηματική δραστηριότητα και της δεύτερης εταιρείας στην οποία θα εισφέρονταν όλα τα ακίνητα και πάγια στοιχεία της εταιρείας προς αποπληρωμή των ομολογιούχων, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως.

Όπως ανέφερε η διοίκηση στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης, επί του παρόντος έχει ιδρυθεί η OpsCo που έχει αναλάβει την επιχειρηματική δραστηριότητα της πρώην Folli Follie.

Ωστόσο, με δεδομένο πως τα ακίνητα της εταιρείας (αξίας περίπου 28 εκατ. ευρώ) και τραπεζικοί λογαριασμοί (με 3 εκατ. ευρώ σε μετρητά από μερίσματα θυγατρικών) παραμένουν δεσμευμένα από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, εμποδίζεται τόσο τη σύσταση της AssetCo που με βάση τη συμφωνία θα αποπληρώνει τους ομολογιούχους πιστωτές και θα λειτουργούσε ως εγγυητή της επιχειρηματικής δραστηριότητας (OpsCo), προκειμένου να αποκτηθεί πρόσβαση σε ρευστότητα.

Σύμφωνα με την επικυρωθείσα Συμφωνία Εξυγίανσης της Εταιρείας, τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν στις νέες εταιρείες, οι οποίες θα συνεχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, και θα ελέγχονται από τους συμβαλλόμενους πιστωτές, οι οποίοι σημειωτέον έχουν παραιτηθεί από όλες τις αξιώσεις τους άνω των 430 εκατ. ευρώ περίπου.

Όπως σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας, τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία είναι απολύτως απαραίτητα για τη συνέχιση της επιχείρησης και την επιτυχή ουσιαστική ολοκλήρωση της εξυγίανσης.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε – όπως έχει ήδη δημοσιοποιήσει η εταιρεία – πως θα ζητήσει εκ νέου την αποδέσμευση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων μέσω του αρμόδιου Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Επί του παρόντος η διοίκηση υπό τον κ. Γιώργο Σάμιο έχει καταφέρει να «κουρέψει» τα χρέη προς τρίτους προμηθευτές αλλά και το συνολικό ποσό οφειλής προς τους ομολογιούχους ύψους 430 εκατ. ευρώ, ενώ αποδίδει κανονικά τις ρυθμισμένες οφειλές προς Εφορία, ΕΦΚΑ και εργαζομένους.

Όπως αναφέρθηκε, μόνον για αποζημιώσεις 700 εργαζομένων (που δεν είχαν πια αντικείμενο ενασχόλησης με την απώλεια των brands), η εταιρεία έχει αποδώσει 6,5 εκατ. ευρώ, δεν διαθέτει δανεισμό, ενώ καταβάλλει κανονικά μισθούς και δώρα στους 1.000 περίπου εργαζόμενους της σήμερα. Και αυτό έχοντας απωλέσει συνολικά 42 brands και έναν ολόκληρο κλάδο μετά την εκχώρηση του ποσοστού της στα Αττικά Πολυκαταστήματα ως ενέχυρο στις εγχώριες τράπεζες).

Παράλληλα, μέσα στο 2022 χάθηκε και σημαντικό μέρος του τζίρου, της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, καθώς τέσσερα καταστήματα Nike πέρασαν στη δικαιοδοσία του επίσημου αντιπροσώπου. Η Folli Follie διατηρεί ακόμη στον έλεγχο της μόνο το κατάστημα του Συντάγματος, το οποίο ωστόσο συμβατικά θα εκχωρήσει στον επίσημο αντιπρόσωπο μετά το 3ο τρίμηνο του 2023.

Προς εξασφάλιση νέων κεφαλαίων, η εταιρεία σε συνεργασία με τους ομολογιούχους έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την αξιοποίηση του ακινήτου των κεντρικών γραφείων στον Άγιο Στέφανο, καθώς πρόκειται για ένα γραφειακό συγκρότημα μεγάλου εμβαδού που πλέον δεν ανταποκρίνεται στο σημερινό μέγεθος της Folli Follie.

Σε ό,τι αφορά στο σύνολο του 2022, αναμένεται να κλείσει με κύκλο εργασιών της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας των Factory Outlet, των κοσμημάτων Folli Follie και Links of London, αλλά και την σύμβαση franchise με τη φίρμα casual ένδυσης Jack&Jones, και άλλες στα καλλυντικά.

Ο κ. Σάμιος ανάφερε ότι για τη νέα χρονιά διεκδικεί νέες διεθνείς φίρμες αντιπροσώπευσης σε γυναικεία και παιδική ένδυση, καθώς και ότι προγραμματίζεται το άνοιγμα 8 νέων καταστημάτων Jack&Jones στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Γλυκό – χρυσωρυχείο: Τι έχει πάθει ο πλανήτης με το διάσημο ιταλικό Panettone;

H μία και μοναδική Villa d’Este φέρνει τα Χριστούγεννα στη λίμνη του Κόμο

Οι αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια και επιτόκια «βαρίδι» για 4 στους 5 Ευρωπαίους – Οι 9 πηγές ανησυχίας (πίνακας)

Exit mobile version