Μεγαλώνει διαρκώς ο όγκος των έργων τα οποία καλούνται να υλοποιήσουν οι εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό θέτουν συχνά υπό αμφισβήτηση την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης και παράδοσής τους.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι στην εποχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού υπάρχει «δουλειά και χρήμα για όλους», έστω και αν τα αυξημένα μισθολογικά κόστη στην προσπάθεια για την προσέλκυση (ή και τη διατήρηση ακόμα) εργαζομένων υψηλής κατάρτισης με την παροχή οικονομικών κινήτρων προς αυτούς συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της περιόδου αποτελεί η συγκέντρωση ενός ιδιαίτερα υψηλού ανεκτέλεστου συμβασιοποιημένων έργων για τους περισσότερους από τους βασικούς «παίκτες» της αγοράς.
Μια «φλέβα χρυσού» προερχόμενη είτε από διαγωνισμούς του RRF για τον δημόσιο τομέα είτε από την ζήτηση στον ιδιωτικό και σε αρκετές περιπτώσεις και από τις δραστηριότητες ελληνικών ομίλων στο εξωτερικό.
Από έναν υπολογισμό με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από συγκεκριμένες επιχειρήσεις του κλάδου το «απόθεμα» αυτό προσεγγίζει ως τώρα το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ για το σύνολο των έργων για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις και θα πρέπει να εκτελεστούν μέσα στα προσεχή έτη, χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνονται στην… πρόσθεση όλες οι μεγάλες εταιρείες ή οι όμιλοι της πληροφορικής. Αν συμβεί αυτό, προφανώς ο «λογαριασμός» θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Το σχετικό ρεκόρ κατέχει η Uni Systems (Quest Group), με ανεκτέλεστο άνω των 550 εκατ. ευρώ ενώ τις προηγούμενες μόλις ημέρες προσδιόρισαν τα δικά τους υπόλοιπα έργων κατά τις διαδικασίες των αντίστοιχων Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων τους ο όμιλος Space Hellas στα 150 εκατ. ευρώ και η Q&R στα 40+εκατ. ευρώ.
Για τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων στο ανεκτέλεστο είχε γίνει λόγος και από πλευράς Profile Software, όπου αθροίζονται 100+ εκατ. ευρώ από τα χρηματοδοτούμενα από τους ευρωπαϊκούς πόρους έργα για το δημόσιο, 70 εκατ. ευρώ από τον χρηματοοικονομικό τομέα και επαναλαμβανόμενα έσοδα και άλλα συμβόλαια π.χ. από συμβάσεις συντήρησης που ενδεικτικά με αναγωγή πενταετίας μπορεί να «στείλουν» το σύνολο αρκετά πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ (σ.σ. για το 2023 αναμένονται νέες συμβάσεις αξίας 90 εκατ. ευρώ.).
Στην πρόσφατη Γ.Σ. της επίσης εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών Ideal Holdings υψηλόβαθμα στελέχη επιβεβαίωσαν ένα ανεκτέλεστο 100 εκατ. ευρώ για τις θυγατρικές Byte και Adacom.
Από την Performance Technologies είχε ειπωθεί ότι προσβλέπει σε ένα pipeline έργων 70 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.
Οι προαναφερόμενες περιπτώσεις, επαναλαμβάνεται, θεωρούνται ενδεικτικές και δεν αποτυπώνουν τους απόλυτους αριθμούς για το σύνολο του κλάδου.
Η αγορά πληροφορικής εξακολουθεί πάντως την ίδια ώρα να αναπτύσσεται με ισχυρούς διψήφιους μέσους ρυθμούς, αυξάνοντας έσοδα και κερδοφορίες, εικόνα που κατά τα φαινόμενα θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως το 2027.
Υπογραφές συμβάσεων και νέο deal
Αυτό τον καιρό επιταχύνονται οι διαδικασίες σε σημαντικούς διαγωνισμούς για την ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα και υπογράφονται νέες συμβάσεις για έργα με υψηλούς προϋπολογισμούς, με ότι αυτό σημαίνει για την διαμόρφωση του ανεκτέλεστου των εμπλεκόμενων ομίλων πληροφορικής στην Ελλάδα, που ταυτόχρονα κινούνται δυναμικά και στο μέτωπο των επενδύσεών τους.
Οι εξαγορές άλλων εταιρειών ή πλειοψηφικών ποσοστών αυτών κινούνται πλέον σε διψήφιο επίσης νούμερο και τα deals δεν σταματούν. Πιθανότατα δε, θα ξεπεράσουν τις -ανά χρονιά- επενδυτικές επιδόσεις του 2021 και του 2022, ως προς τον αριθμό των συμφωνιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα δεν αποκλείεται σύντομα να προχωρήσουν σε τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση άλλης μιας φετινής σημαντικής εξαγοράς από ελληνικό όμιλο πληροφορικής!
Γνωστό είναι άλλωστε ότι όλοι σχεδόν από τους πρωταγωνιστές του κλάδου πορεύονται με «ανοικτά ραντάρ» και αναζητούν τις κατάλληλες ευκαιρίες για να επενδύσουν σε εξαγορές τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό.
Διαβάστε ακόμη:
Μπάμπης Βωβός: Τι έγινε στο τρίτο «σφυρί» για τα «ασημικά» των γυάλινων πύργων
Πόσους μήνες χρειάζεται ένα μικρό διαμέρισμα για να νοικιαστεί σε Αθήνα και Πειραιά;
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ