Πριν από μερικές ημέρες ο ελληνικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός ΟΤΕ ανακοίνωσε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ έως το 2027, με στόχο την ανάπτυξη του δικτύου πλήρους οπτικής ίνας (FTTH) και την επέκταση του δικτύου 5G σε όλη τη χώρα. Η επένδυση αποσκοπεί στη βελτίωση της ψηφιακής υποδομής της Ελλάδας, προσφέροντας ταχύτητες δεδομένων έως 3 Gbps και ενισχύοντας την κάλυψη σε απομακρυσμένες περιοχές, αναφέρει σε έκθεσή της η BMI, τμήμα του ομίλου Fitch Solutions, σχολιάζοντας το επενδυτικό πλάνο.
Η δέσμευση για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH σηματοδοτεί την απομάκρυνση του ΟΤΕ από το υβριδικό μοντέλο συνδυασμού οπτικών ινών και τεχνολογιών xDSL (σ.σ. μια οικογένεια τεχνολογιών που παρέχουν μετάδοση δεδομένων πάνω από τα παραδοσιακά τηλεφωνικά καλώδια). Το νέο δίκτυο αποκλειστικά οπτικής ίνας υπόσχεται μεγαλύτερη ποιότητα, αξιοπιστία και εύρος ζώνης, σε σύγκριση με τις παλαιότερες τεχνολογίες που συχνά υπολειπόταν των απαιτήσεων για σύγχρονες ταχύτητες και συνδεσιμότητα, υπογραμμίζεται.
Παράλληλα, ο ΟΤΕ σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου κινητής ευρυζωνικότητας 5G, εστιάζοντας στη βελτιωμένη κάλυψη σε μεγάλες αστικές και επιχειρηματικές περιοχές, καθώς και στην ενσωμάτωση απομακρυσμένων περιοχών στο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων.
Στρατηγικός ο ρόλος της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Οι επενδύσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί σημαντικός κόμβος δεδομένων στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση. Παρότι η χώρα διαθέτει καλές υποδομές μέσω υποβρύχιων καλωδίων και δορυφορικών συνδέσεων, οι επίγειες οπτικές ίνες και η διαθεσιμότητα συνδέσεων τελευταίου μιλίου παραμένουν περιορισμένες, γεγονός που αποτρέπει επενδυτές τεχνολογίας από την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της ελληνικής αγοράς, τονίζεται στην έκθεση.
Η ολική μετάβαση σε οπτικές ίνες και η ενίσχυση του 5G αποτελούν μια κρίσιμη πρόκληση για τη χώρα, αλλά και μια ευκαιρία να βελτιώσει τη θέση της ως ψηφιακός κόμβος. Η αναβάθμιση των υποδομών μπορεί να προσελκύσει περισσότερες τεχνολογικές επενδύσεις και να δώσει ώθηση στην οικονομία, καθιστώντας την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, επισημαίνει η BMI.
Προκλήσεις και Προοπτικές
Πάντως η BMI τονίζει ότι πρέπει να γίνει σημαντική δουλειά για να πειστούν οι πελάτες να εγγραφούν στα πακέτα οπτικών ινών του ΟΤΕ. Επιπλέον αναφέρει ότι ενώ η επένδυση των 3 δισ. ευρώ στην υποδομή είναι ευπρόσδεκτη, ο πάροχος θα πρέπει επίσης να επενδύσει σε προϊόντα, υπηρεσίες και εφαρμογές που θα κάνουν τις οπτικές ίνες ελκυστικές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Καταλήγοντας η BMI σημειώνει πως προς το παρόν, εμμένουμε στις προβλέψεις μας ότι οι ελληνικές συνδέσεις FTTx (οι οποίες πιθανότατα θα συνεχίσουν να περιλαμβάνουν πολλές συνδέσεις υβριδικών οπτικών ινών) θα αυξηθούν στα 2,81 εκατ. έως το τέλος του 2034, ή στο 53% της συνολικής αγοράς σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης. Αυτό αντιπροσωπεύει όχι μόνο τις επενδύσεις σε οπτικές ίνες του ΟΤΕ αλλά και παρόμοιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τους ανταγωνιστές NOVA (μέρος του Ομίλου United) και Vodafone.
Διαβάστε ακόμη
Πειραιάς: Πώς διασυνδέεται το εμπόριο με τα Airbnb – 544 τα καταλύματα στο λιμάνι
Ποιες φορολογικές συναλλαγές θα γίνονται από το κινητό
Πώς θα επιταχυνθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων στην αγορά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα