«Πράσινο φως» για τον διορισμό της PwC ως ορκωτού ελεγκτή που θα αναλάβει τον έλεγχο ειδικού σκοπού και τη σύνταξη της οικονομικής κατάστασης χρήσης 2017 της Folli Follie, άναψε με ενισχυμένη πλειοψηφία η συνέλευση των μετόχων της FF την Παρασκευή.
Για τα υπόλοιπα θέματα ωστόσο που αφορούσαν την έγκριση αντικατάστασης μελών του 11μελούς πλέον διοικητικού συμβουλίου αλλά και τη σύσταση διαφόρων επιτροπών διοίκησης και ελέγχου της εταιρίας, οι περισσότεροι παριστάμενοι μέτοχοι απείχαν, με αποτέλεσμα τα θέματα να εγκριθούν με οριακή πλειοψηφία που υποστηρίχθηκε από τη θετική ψήφο της πλευράς των βασικών μετόχων, δηλαδή της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Από τη χθεσινή συνέλευση πάντως δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις, όπως η παραμονή στη διοίκηση της FF – και μάλιστα με διευρυμένο ρόλο – του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ο οποίος ελέγχεται, όπως και άλλα 13 στελέχη του ομίλου, από τη Δικαιοσύνη. Μπορεί ο ίδιος να εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας μετά από απαίτηση των Ομολογιούχων και πλέον να παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο ως μη εκτελεστικό μέλος, ωστόσο ανέλαβε ρόλο στη νεοσυσταθείσα Steering Committee – συμβουλευτικό όργανο που θα έχει ωστόσο αυξημένο επιχειρησιακό ρόλο.
Σε κάθε περίπτωση, στην τοποθέτησή της η σημερινή διοίκηση της εταιρείας, απέφυγε να μιλήσει για το παρελθόν και για το αν προτίθεται να ασκήσει αγωγή κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου, όπως ρώτησε ο νομικός και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, Γιάννης Κυριακόπουλος, ως εκπροσώπου 300 μετόχων της FFG.
Τόσο ο πρόεδρος του ΔΣ, κ. Κ. Κανελλόπουλος όσο και ο αναπληρωτής δ/νων σύμβουλος Ν. Γεωργιάδης, τόνισαν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, όπου διαπραγματεύεται την εξυγίανσή της στη βάση του προσυμφώνου που έχει συνάψει με τους ομολογιούχους πιστωτές της.
Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, όσον αφορά τον έλεγχο της PwC αυτός ήδη διενεργείται και αναμένεται να παραδοθεί έως τα μέσα του Ιανουαρίου 2019, σε χρόνο οριακό, προκειμένου να υποστηρίξει την όλη διαδικασία εξυγίανσης της εταιρίας.
Οι εκπρόσωποι της νέας διοίκησης επέμειναν στο ότι η FF διαθέτει αξία και προοπτικές για το μέλλον, αλλά δεν κατάφεραν να δώσουν εικόνα, μεταξύ άλλων, για την τρέχουσα οικονομική της κατάσταση και τον αριθμό των εν λειτουργία καταστημάτων και περιορίστηκαν να παραπέμψουν στην ολοκλήρωση των ελέγχων της PwC, που ωστόσο αφορά τη χρήση 2017.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κανελλόπουλος δήλωσε: «Το παρόν διοικητικό συμβούλιο δεν έχει ρόλο να κοιτάξει πίσω, δεδομένου ότι υπάρχει έρευνα σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε ένα διοικητικό συμβούλιο που ήρθε σε μια εξαιρετικά δύσκολή συγκυρία της εταιρείας και ο ρόλος του είναι να αναλάβει τη διάσωση]».
Η «υπηρεσιακή» σημερινή διοίκηση της Folli Follie, απέφυγε επίσης να ξεκαθαρίσει αν η Alvarez & Marshal, που είχε αναλάβει τον δικανικό έλεγχο συνεχίζει να συμμετέχει.
Περιορίσθηκε απλά να δηλώσει ότι λόγω υψηλού κόστους η εταιρεία επέλεξε να αναθέσει τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών για το σκάνδαλο της Ασίας, στο Νομικό γραφείο Robertson Solicitors.
Ακόμη όμως και για τη σημερινή εικόνα της εταιρείας, όπως αριθμό των καταστημάτων, τζίρο, χαρτοφυλάκιο, το κόστος της μη ανανέωσης της σύμβασης με τη Nike, δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις.
Πάντως ο αναπληρωτής CEO, Ν. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι η εταιρία παράγει μηνιαίες ταμειακές ροές της τάξης των 4 εκατ. ευρώ και πως επαρκούν για τους επόμενους 2-3 μήνες. Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι με τη στήριξη της PwC προσπαθούν να βγάλουν άκρη σε μια πολυδαίδαλη εταιρεία.