Μια από τις start ups του ευρύτερου ελληνικού οικοσυστήματος, η οποία έχει ήδη κατακτήσει μια θέση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ωκεανού, στην μεγάλη αγορά των ΗΠΑ και διεκδικεί τις δικές της ευκαιρίες είναι η farmAIr.
Η ιστορία της ξεκινά, μάλλον, αντίστροφα σε σύγκριση με εκείνες πολλών άλλων εταιρειών του κλάδου. Διότι, «γεννήθηκε» μεν δίπλα στην «Μέκκα» της νεοφυούς επιχειρηματικότητας από Ελληνες, αλλά δίνει παράλληλα το «παρών» και στην ελληνική αγορά. Το σημαντικότερο, ίσως, είναι ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επιλέχθηκε -μεταξύ 9 άλλων start ups– για να παρουσιάσει την τεχνολογία της στο Συνέδριο της Silicon Valley.
Η farmAIr αυτοπροσδιορίζεται ως ο «Μαγνητικός Τομογράφος» του γεωπόνου και χρησιμοποιώντας θερμική και ψηφιακή φωτογραφία, Μηχανική Μάθηση και Τεχνητή Νοημοσύνη, «βλέπει» ό,τι καμία άλλη τεχνολογία παγκοσμίως δεν μπορεί να δει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους συντελεστές του εγχειρήματος της.
«Η farmAIr είναι εταιρεία αγροτεχνολογίας. Εξειδικεύεται στην φυτοπροστασία και συγκεκριμένα στην Έγκαιρη και Έγκυρη Διάγνωση του Βιοτικού και Αβιοτικού Στρες των Φυτών. Η τεχνολογία και οι υπηρεσίες μας απευθύνονται, τόσο σε γεωργούς/καλλιεργητές, όσο σε άλλες εταιρείες αγροτεχνολογίας και εταιρείες γεωργικών μηχανημάτων (έξυπνα τρακτέρ, ψεκαστικά drones, αγροτικά robot ή και θερμοκήπια) που θα ήθελαν να εμπλουτίσουν ή να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους. Ξεκινήσαμε με το αμπέλι και την Ελλάδα. Σταδιακά επεκτεινόμαστε σε άλλες χώρες, αλλά και σε άλλες καλλιέργειες…», αναφέρει στο newmoney ο Σταμάτης Διαβατίδης, Co-Founder, CFO & Business Development της farmAIr.
Πώς και πότε ξεκίνησαν όλα; Ποια είναι η ιδέα που κέντρισε το ενδιαφέρον των Αμερικανών experts;
«Το συνεχόμενα εντεινόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από την αύξηση του πληθυσμού και την κλιματική αλλαγή εντείνουν τον υποσιτισμό σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Εάν διατηρήσουμε τις ίδιες διατροφικές συνήθειες και χρησιμοποιούμε τις ίδιες πρακτικές παραγωγής, τότε μέχρι το 2050, βάσει της αναμενόμενης αύξησης του πληθυσμού, θα χρειαστούμε έκταση αντίστοιχη με 2 φορές το μέγεθος της Ινδίας για να τραφεί ο πληθυσμός της γης. Επιπροσθέτως, ο αγροδιατροφικός τομέας, έτσι όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα, είναι υπεύθυνος για το ένα τέταρτο των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Τα προβλήματα αυτά, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της αγροτεχνολογίας», εξηγεί ο κ.Διαβατίδης και προσθέτει:
«Η συνειδητοποίηση αυτή, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία της ομάδας, αλλά και την αγάπη μας για το καλό κρασί, ήταν τα εφαλτήρια της ιδέας για την ίδρυσης μιας εταιρείας, η οποία θα συνέβαλε ουσιαστικά στη λύση του προβλήματος. Έτσι λοιπόν, μετά από αρκετά χρόνια έρευνας στο κομμάτι της τεχνολογίας και εμπειρίας στον επιχειρηματικό στίβο, το 2022 ιδρύσαμε τη farmAIr, με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και γραφεία στο Μαρούσι Αττικής. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας της εταιρείας και των υπηρεσιών της, έχει υποστηριχθεί μέχρι σήμερα, αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια, τον προσωπικό χρόνο αλλά και την πολυετή τεχνογνωσία της πενταμελούς ομάδας της και την πολύτιμη συμβολή των εξωτερικών συνεργατών μας.».
Agri Food Tech: Μια αγορά 6,7 τρισ. ευρώ
«Όσο και να ακούγεται αντιφατικό, η παγκόσμιά αγορά του Agri Food Tech και της Αγροτεχνολογίας, ενώ υπολογίζεται σε αξία στα 6,7 τρισ. ευρώ, είναι μικρή και τα νέα ταξιδεύουν σχετικά γρήγορα. Και αυτό γιατί υπάρχουν άνθρωποι, οργανισμοί και funds οι οποίοι παρακολουθούν τακτικά τις εξελίξεις με σκοπό των εντοπισμό τεχνολογιών, ανθρώπων και εταιρειών που θα κάνουν τη διαφορά και θα δώσουν λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα όπως ανέφερα αρχικά», λέει ακόμα ο κ. Διαβατίδης.
Προσδιορίζοντας ποσοτικά τα οφέλη από την χρήση των τεχνολογιών της farmAIr, δηλώνει ότι οι καλλιεργητές μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν το στρες των φυτών, να προλάβουν τη μετάδοση ασθενειών στο υγιές μέρος του χωραφιού τους, εξοικονομώντας περί του 35% του κόστους ίασης (κατά μέσο όρο), καθώς και να διαχειριστούν καλύτερα και πιο στοχευμένα την άρδευση, τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, εξασφαλίζοντας την υγεία της καλλιέργειάς τους, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και την ποιότητα της παραγωγής, εφαρμόζοντας πρακτικές Βιώσιμης Καλλιέργειας κατά τις επιταγές της ΚΑΠ, αλλά και των στόχων των Ηνωμένων Εθνών για Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Το λεγόμενο στρες των φυτών, μπορεί να προκληθεί τόσο από αβιοτικούς παράγοντες (υπερβολική ζέστη, παγετό, πλημμύρα ξηρασία κλπ.) όσο και από βιοτικούς παράγοντες (παθογόνα, έντομα, φυτοφάγα, κ.λ.π.), αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, μειώνοντας παράλληλα την ποσότητα και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Οι υπηρεσίες της farmAIr
Πώς λειτουργεί το project της farmAIr; Η συλλογή των δεδομένων από τα χωράφια, γίνεται αυτή τη στιγμή με τη χρήση drones. Οι γεωργοί έχουν τη δυνατότητα δυο επιλογών:
-Της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης ∆ιάγνωσης (End-2-End), όπου η αεροφωτογράφιση γίνεται από την εξειδικευμένη ομάδα.
– Της Υπηρεσίας Απλής ∆ιάγνωσης (Bring Your Own Image): Με την καθοδήγησή μας για την αεροφωτογράφιση με δικό τους συμβατό drone, το οποίο φέρει θερμική και ψηφιακή κάμερα.
Οι εταιρείες αγροτεχνολογίας και εταιρείες γεωργικών μηχανημάτων έρχονται σε συνεννόηση με την εταιρεία για custom ανάπτυξη σχετικού λογισμικού ή και άλλων αναγκών τους καθώς και των σχετικών χρεώσεων.
Οι αγρότες, μεταξύ άλλων υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία (καιρικά δεδομένα, δεδομένα εδάφους δείκτες βλάστησης, περιεκτικότητας νερού, χλωροφύλλης κ.α.), μπορούν μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας και της πλατφόρμας της farmAIr, να οδηγηθούν στα προβληματικά σημεία της καλλιέργειάς τους με το κινητό ή το tablet τους και να «κατεβάσουν» τη Συγκεντρωτική Έκθεση Διάγνωσης του κάθε χωραφιού τους, σε μορφή pdf, για να τη μοιραστούν με την επιστημονική τους ομάδα.
«Χρησιμοποιώντας θερμική & Ψηφιακή κάμερα, Μηχανική Μάθηση και Τεχνητή Νοημοσύνη, εμείς αναγνωρίζουμε το στρες των φυτών, σε επίπεδο φύλλου και πολύ πριν την έκφανση οιονδήποτε συμπτωμάτων, σε μερικές ασθένειες έως και 2-3 χρόνια νωρίτερα, δίνοντας έτσι στον γεωργό τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης.
Αυτό μας διαφοροποιεί από τον διεθνή «ανταγωνισμό» και γι’ αυτό η τεχνολογία μας έχει κατοχυρωθεί με πατέντα η οποία έχει διεθνή κατάταξη και εφαρμογή στη γεωργία και το περιβάλλον.», επισημαίνει ο Σταμάτης Διαβατίδης.
Σε Ευρώπη, Αμερική, Ν.Αφρική, Αυστραλία
Ποια είναι τα σχέδια των ανθρώπων της farmAIr και ποιες οι προσδοκίες τους;
«Αυτή τη στιγμή η τεχνολογία και οι υπηρεσίες μας εφαρμόζονται επί πληρωμή (ετήσια συνδρομή ανά εκτάριο) και με μεγάλη επιτυχία στον ελληνικό αμπελώνα. Από τη σύστασή μας μέχρι σήμερα, έχουμε 23 ευχαριστημένους συνεργάτες, μεταξύ των μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας, αγροτικούς συνεταιρισμούς, φυτώρια αλλά και ιδιώτες. Άμεσος στόχος μας είναι η σταδιακή επέκτασή μας στις παραδοσιακές οινοποιητικές χώρες της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Χιλής, Αργεντινής, Νοτίου Αφρικής, Αυστραλίας αλλά και στην Καλιφόρνια. Επόμενος στόχος αναφορικά με την αγορά των γεωργών, είναι να επεκταθούμε και σε άλλες καλλιέργειες», απαντά ο συνιδρυτής της εταιρείας.
Όπως, επίσης, αναφέρει η farmAIr αναπτύσσει συνεργασία με άλλες εταιρείες αγροτεχνολογίας και γεωργικών προϊόντων, πρόσφατα σύναψε μνημόνιο συνεργασίας με επιχείρηση θερμοκηπίων η οποία θέλει να επεκταθεί και στις ανοιχτές καλλιέργειες, ενώ είναι σε συζητήσεις και με εταιρείες Indoor Vertical Farming και εταιρείες έξυπνων τρακτέρ για τη σύναψη συνεργασιών, ανταλλαγή ή και από κοινού ανάπτυξής νέων τεχνολογιών και αμοιβαίως επωφελών εμπορικών συνεργασιών, οι οποίες θα την εγκαθιδρύσουν ως έναν αξιόπιστο συνεργάτη των διεθνών φορέων και εταιρειών.
Μια άλλη παράμετρος: «Ενώ πριν από μερικά χρόνια ήταν τεχνολογικά «αδύνατο», πλέον υπάρχουν σοβαρές εταιρείες οι οποίες θα βάλλουν τα επόμενα 2 χρόνια σε τροχιά δορυφόρους οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα λήψης υψηλής ανάλυσης ψηφιακών αλλά και θερμικών φωτογραφιών. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προσφάτως υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τη μεγαλύτερη εξ αυτών, ενώ αναμένεται να υπογράψουμε και με άλλες 2».
Επαφές υπάρχουν με ασφαλιστικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης έτσι ώστε να γίνει χρήση της τεχνολογίας και των υπηρεσιών της και στο κομμάτι των γεωργικών αποζημιώσεων και της χαρτογράφησης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σημαντικές γεωργικές περιοχές του πλανήτη.
Ένα από τα «όπλα» της στον απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό θα αποτελέσει και η προσεχής συνεργασία της με μεγάλο ερευνητικό κέντρο του Ισραήλ στο χώρο της αγροτεχνολογίας.
Η πρόσκληση στη Silicon Valley
Η farmAIr έχει προσκληθεί στη Silicon Valley προσωπικά και ανεξαρτήτως από την αποστολή του Elevate Greece, όπως διευκρινίζει ο κ. Διαβατίδης: «Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς και συνεχούς ανάπτυξης της τεχνολογίας, των υπηρεσιών αλλά και του πελατολογίου μας, μπήκαμε στο ραντάρ των διεθνών αγορών και μετά ήρθε και η αναγνώριση.».
Η ελληνική πατέντα της γνωρίζει διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς αγροτεχνολογίας.
Αναλυτικά:
- Το 2021 επιλέχθηκε ανάμεσα από 4.000 εταιρείες Deep Tech, να παρουσιάσει στη Γαλλία στο Hello Tomorrow Global Summit, παρουσία του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.
- Αρχές 2022 ήταν μια εκ των 5 εταιρειών στην κατηγορία Cultivating Ag-Tech category που παρουσιάσε την τεχνολογία της στον Καναδά στα πλαίσια του Inventures 2022 Startup Pitch Event.
- Αύγουστο του 2022 αναδείχθηκε από το Plug and Play Tech Center ως μία εκ των 14 εταιρειών Αγροτεχνολογίας από τις 500 που συμμετείχαν στο σύνολο, και πλέον συμμετέχει στον Plug and Play AgTech Batch 6 acceleration program με πολλαπλά οφέλη και συνεργασίες αλλά και πρόσκληση παρουσίασης στις 17 του μηνός στο Silicon Valley November Summit 2022.
- Τον Οκτώβριο του 2022 επιλέχθηκε ως μία από τις 9 εταιρείες που παρουσίασαν την τεχνολογία τους στο Silicon Valley AgTech conference στο Edge Computing World.
- Λίγες μέρες αργότερα αναδείχτηκε στο top-10 world Agri Tech finalists στον διαγωνισμό της Food Tech Challengers.
- Τέλος στις 2 Νοέμβριου επιλέχθηκε στο Top-5 εταιρειών (αδιακρίτως κλάδου) που παρουσίασαν την τεχνολογία τους στο BASF Innovation Hub 2022 Greece.
Διαβάστε ακόμη:
Παράθυρο για κούρεμα των «παράλογων» αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες
Ολική μεταμόρφωση: Ενα ιστορικό αρχοντικό της Κηφισιάς αποκτά και πάλι ζωή (pics)
Ο πειραματικός αμπελώνας με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα, το ρίσκο και οι προσδοκίες