Την συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και μεγάλου νομικού γραφείου των Αθηνών για τον έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής, προκειμένου ως ανεξάρτητοι φορείς να γνωμοδοτήσουν για τον διαγωνισμό της Ψυτάλλειας ύψους 320 εκατ. ευρώ, ζητά με απόφαση που έλαβε στις 20 Δεκεμβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Η απόφαση ελήφθη υπό το βάρος σοβαρών καταγγελιών για έλλειψη ανταγωνισμού στον διαγωνισμό καθώς πριν ένα μήνα, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ παρέλαβε την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία απέρριπτε για τυπικούς λόγους τους τρεις από τους δύο υποψήφιους. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες Ιντρακάτ – ΤΕΡΝΑ – Suez και Κωνσταντινίδης – Μυτιληναίος, περνώντας στην επόμενη φάση μόνο το δίδυμο ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, το οποίο έχει μέχρι σήμερα τη λειτουργία του ΚΕΛ, που σημειωτέον έχει κατασκευάσει.
Μάλιστα για το θέμα υπήρξε προ εβδομάδων παρέμβαση στην κυβέρνηση και της πολυεθνικής Suez, η οποία κατήγγειλε την απόρριψή της για τυπικούς λόγους, αφήνοντας σκιές για μεθοδεύσεις στο διαγωνισμό.
Η εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης παραδόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στις 9 Δεκεμβρίου στην διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και αφορούσε «την επικύρωση του πρακτικού της πρώτης φάσης ελέγχου και αξιολόγησης του φακέλου των δικαιολογητικών συμμετοχής και των τεχνικών προσφορών». Ωστόσο το περιεχόμενό της δεν υποβλήθηκε στο ΔΣ.
Στις 18 Δεκεμβρίου με εισήγησή του ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χάρης Σαχίνης, ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο ότι λόγω του μεγέθους του διαγωνισμού, είναι προ όφελος της εταιρείας η ανάπτυξη επαρκούς ανταγωνισμού. Επικαλούμενος μάλιστα τις νομικές και τεχνικές δυσκολίες του διαγωνισμού εισηγείται και τελικά ψηφίζεται από το διοικητικό συμβούλιο στις 20 Δεκεμβρίου, η «ανάθεση στο ΤΕΕ της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών του διαγωνισμού» και «στην δικηγορική εταιρεία Λαμπαδάριος και Συνεργάτες του νομικού ελέγχου των δικαιολογητικών συμμετοχής».
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι η απόρριψη των δικαιολογητικών συμμετοχής και των τεχνικών προσφορών των δύο υποψηφίων (όπως εισηγούνταν η Επιτροπή Αξιολόγησης) σε αυτό το στάδιο, ισοδυναμεί με το μη άνοιγμα των οικονομικών προσφορών τους, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό, άρα και τη δυνατότητα για μια πιο χαμηλή οικονομική προσφορά για την ΕΥΔΑΠ.
Ωστόσο η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης να διαβιβαστούν οι φάκελοι των τεχνικών προσφορών και των δικαιολογητικών συμμετοχής στο ΤΕΕ, γεννά ορισμένα ζητήματα νομικής φύσης αφού το Τεχνικό Επιμελητήριο εκ του ρόλου και του χαρακτήρα του δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Επιτροπή Αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος του μπορεί να είναι μόνο γνωμοδοτικός.
Επιπλέον, οι διαδικασίες του διαγωνισμού κρίνεται σαφές ότι θα καθυστερήσουν καθώς μόνο ο τεχνικός έλεγχος των φακέλων από το ΤΕΕ θεωρείται ότι θα διαρκέσει από 2 έως 3 μήνες. Πρόκειται για αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρα με κάποιους να στηρίζουν την επιλογή της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού για την διαχείριση και την λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων. Με τον τρόπο αυτό επισημαίνεται ότι θα φύγει κάθε σκιά για το μεγάλο διαγωνισμό και θα μπορούν να καθοριστούν πιθανότητα και διαφορετικοί όροι που να μην δεσμεύουν την ΕΥΔΑΠ με ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο (5+1 χρόνια), όταν στην Αττική έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους και άλλα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων που θα «ελαφρύνουν» το βάρος της Ψυτάλλειας.
Ο διαγωνισμός για την λειτουργία και συντήρηση της Ψυτάλλειας προκηρύχθηκε προεκλογικά από την απερχόμενη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ με διαδικασίες εξπρές. Κατόπιν πιέσεων των ενδιαφερομένων και καταγγελιών για φωτογραφικό διαγωνισμό δόθηκε παράταση 37 ημερών χωρίς να αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού.
Η νέα προθεσμία υποβολής προσφορών μετατέθηκε για τις αρχές Αυγούστου γεγονός που έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας εκτός της εταιρείας Άκτωρ-Αθηνά (ΑΒΑΞ) που έχει την διαχείριση του έργου για περίπου 15 χρόνια σε άλλα δύο ισχυρά κοινοπρακτικά σχήματα.
Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα πενταετούς διάρκειας σύμβαση για το ΚΕΛ Ψυτάλλειας ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου του 2020.