Εταιρεία Συμμετοχών με τη διατήρηση του ισχυρού DNA στις κατασκευές αλλά και της ιστορικής επωνυμίας της Άκτωρ, περιλαμβάνει ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός των εφοπλιστών Μπάκου- Καϋμενάκη και του διευθύνοντος συμβούλου Αλέξανδρου Εξάρχου για την Intrakat ξετυλίγοντας το νήμα της επιχειρηματικής στρατηγικής με ορίζοντα το 2030 και επενδύσεις συνολικού ύψους 2 δισ.

Κάτω από την ομπρέλα της holding θα ενταχθούν πέντε θυγατρικές στους τομείς των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των συμμετοχών, της διαχείρισης εγκαταστάσεων και των ακινήτων. Ο κ. Εξάρχου παρουσιάζοντας χθες βράδυ ενώπιων στελεχών της αγοράς, πολιτικών παραγόντων και επιχειρηματιών, την στρατηγική του ομίλου μίλησε για μπαράζ εξαγορών σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων αλλά και για ριζικές αλλαγές και νέα οργανωτική δομή που θα φέρουν στην Άκτωρ το 2025 τζίρο 1,4 δις. και EBITDA 184 εκ. ευρώ και 9.000 εργαζόμενους, με στόχο σε μία εξαετία ο κύκλος εργασιών να εκτιναχτεί στα 3,2 δις και τα λειτουργικά κέρδη στα 430 εκ.

Στο πλαίσιο της δυναμικής ανάπτυξης του ομίλου με σκοπό την ολοκλήρωση των εξαγορών και την δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην αγορά, ενισχύοντας την οικονομική της απόδοση, η Άκτωρ ανακοίνωσε χθες την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 200 εκ. ευρώ με τιμή διάθεσης τα 4,60 ευρώ ανά μετοχή.

«Είμαστε αποφασισμένοι να τα αλλάξουμε όλα όμως δεν αρκεί το όνομα που φέρνει την ιστορία των κατασκευών στην Ελλάδα. Είναι καιρός να δημιουργήσουμε την άλλη Άκτωρ, με μία ξεχωριστή δομή και λειτουργία αλλά και με νέους επιχειρηματικούς στόχους» δήλωσε ο κ. Εξάρχου. Η Άκτωρ, τόνισε έγραψε μια ιστορία 70 ετών στηριζόμενη στα δεδομένα μιας άλλης εποχής. Είναι καιρός τα δεδομένα αυτά να αλλάξουν χωρίς να χρειάζεται τα EBITDA  να εξαρτώνται από την μεταβλητότητα της κατασκευής.

Ο στόχος δεν είναι μόνο να αλλάξει το μείγμα της λειτουργικής κερδοφορίας αλλά και να δημιουργηθούν οι  κατάλληλες δομές για την επόμενη μέρα που θα βγάλουν την τεχνική εταιρεία από το κλασικό μοντέλο των κατασκευαστικών ομίλων στην Ελλάδα και θα δημιουργήσουν ένα πολυδιάστατο οικοσύστημα εταιρειών.

Ο κ. Εξάρχου μίλησε για ένα ευρωπαϊκό προσανατολισμό και αναφέρθηκε σε αντίστοιχα παραδείγματα διεθνών μεγαθηρίων λέγοντας ότι η χρηματιστηριακή αξία των Vinci, Acciona, Bouygues είναι μεγαλύτερη από τις κλασικές κατασκευαστικές εταιρείες (Strabag κ.α). Ο λόγος είναι ότι οι επενδυτές (τράπεζες, fund) διαπιστώνουν ότι είναι ασφαλέστερο να επενδύσουν σε εταιρείες που όταν μία εκ των βασικών δραστηριοτήτων τους περνά μια δοκιμασία (π.χ κατασκευές), ο όμιλος μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες με άλλες επιτυχημένες δραστηριότητες. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η Άκτωρ σπάει σε εταιρεία Συμμετοχών και σε πέντε διαφορετικούς τομείς. Στόχος για το 2024 είναι ένα θετικό EBITDA στα επίπεδα των 60 εκ. και στα 180 εκ. το 2030 συνεισφέροντας το 40% του ομίλου.

Δυναμική ανάπτυξη ακινήτων

Ο κ. Εξάρχου αποκάλυψε χθες ότι η Άκτωρ έχει συμφωνήσει να επενδύσει 582 εκατ. για την απόκτηση από την Prodea σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Βουλγαρία 57 ακινήτων μισθωμένων στο σύνολό τους. Πρόκειται για ένα deal, τo οποίo θα δημιουργήσει μια σύγχρονη πλατφόρμα Real Estate, αξιοποιώντας τις ομιλικές συνέργειες για την ανακαίνιση, τη λειτουργία και την ανάπτυξη ακινήτων. Στόχος της Άκτωρ για το EBITDA είναι να φτάσει το 2025 τα 40 εκατ. και το 2030 τα 55 εκατ. αντίστοιχα. Τα κεφάλαια για την επένδυση των 582 εκατ. θα προέλθουν κατά 75% από non-recourse Bank Debt, κατά 15% από non-recourse Sub Debt και κατά 10% από ίδια κεφάλαια.  Η συνεισφορά της εταιρείας στα EBITDA του Ομίλου θα ανέλθει το 2030 σε 13%.

Επένδυση 1,4 δισ. στις ΑΠΕ

Η εταιρεία προγραμματίζει μεγάλη επένδυση και στον τομέα της ενέργειας συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ για την απόκτηση έργων ΑΠΕ ισχύος 1.300 MW, έως το τέλος του 2027. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα από την υλοποίηση υφιστάμενων συμφωνιών για εξαγορά και κατασκευή έργων ΑΠΕ ισχύος 912 MW, καθώς και με την εξαγορά περαιτέρω χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 390 MW, που είναι υπό διερεύνηση σήμερα. Επιπλέον, με ορίζοντα υλοποίησης μετά το 2028, η εταιρεία θα ωριμάσει υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων ισχύος 1.300 MW, καθώς και επιπρόσθετο χαρτοφυλάκιο 1.500 MW που θα αφορά αποθήκευση ενέργειας μέσα από αντλησιοταμίευση. Το 2025, η εταιρεία αποσκοπεί σε EBITDA ύψους 22 εκατ. και σε 130 εκατ. το 2030, αντίστοιχα. Το 80% των κεφαλαίων θα προέλθει από non-recourse Bank Debt, 10% από non-recourse Sub Debt και 10% από ίδια κεφάλαια. Η συνεισφορά της εταιρείας στα EBITDA του Ομίλου θα ανέλθει το 2030 σε 30%.

Δύναμη πυρός οι κατασκευές

Η Άκτωρ Κατασκευές θα παραμένει η κινητήριος δύναμη και σημαντικός πυλώνας της νέας εταιρικής δομής και θα εμπλουτιστεί με ένα νέο λειτουργικό μοντέλο, με σύγχρονες διαδικασίες, έλεγχο βάσει των βέλτιστων διεθνών πρακτικών και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Εξάρχου ανακοίνωσε χθες ότι έχει προσληφθεί σύμβουλος εγνωσμένου κύρους. Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η εξαγορά της τεχνικής εταιρείας ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ στην Ελλάδα, με σκοπό την ενίσχυση της τεχνικής της εξειδίκευσης σε ηλεκτρομηχανολογικά έργα υποδομών και παράλληλα εξετάζονται επενδυτικές ευκαιρίες εξαγορών στον χώρο των κατασκευών και στη Ρουμανία. Οι επενδύσεις για τις άμεσες εξαγορές μέσω ιδίων κεφαλαίων θα ανέλθουν σε 10 εκατ. με στόχο να αποτελούν το 42% των ΕBITDA του ομίλου.

Πρότζεκτ σε συμβάσεις παραχώρησης

Μέσω της Άκτωρ Συμμετοχών, η εταιρεία θα επενδύσει στην κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση έργων παραχώρησης και ΣΔΙΤ, ενώ εξετάζεται η εξαγορά υφιστάμενων λειτουργικών έργων παραχωρήσεων ή εταιριών που έχουν συμμετοχές σε έργα παραχωρήσεων. Όπως δήλωσε χθες ο κ. Εξάρχου, οι συζητήσεις για δύο συμμετοχές σε υφιστάμενες παραχωρήσεις δεν έχουν ωριμάσει ακόμη για αυτό και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές στην παρούσα φάση με στόχο εκτός από την Ελλάδα την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων και στη Ρουμανία.
Η εταιρεία προσβλέπει σε χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων με ορίζοντα ωρίμασης το 2028 και στόχο να επιτύχει EBITDA της τάξης 40 εκατ. το 2030, με το ποσοστό συνεισφοράς στο EBITDA του ομίλου Άκτωρ να φτάνει το 9% την ίδια περίοδο.

Σε σημαντική ενίσχυση προχωρεί η Άκτωρ και στον τομέα του facility management. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι απέκτησε την εταιρεία Oceanic Security, ενώ βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της εξαγοράς επιχείρησης υπηρεσιών σίτισης. Επιδίωξη της εταιρείας είναι να γίνει ένα one stop shop, που θα καλύπτει όλες τις ενδοοµιλικές ανάγκες και θα «ξεκλειδώσει» την πρόσβαση σε μεγαλύτερους τομείς της αγοράς. Στόχος είναι να επιτύχει EBITDA ύψους €12 εκατ. το 2025 και €25 εκατ. το 2030, αντίστοιχα. Το ποσοστό συνεισφοράς στο EBITDA του Ομίλου AKTOR θα ανέρχεται σε 6% το 2030. Οι επενδύσεις για τις άμεσες εξαγορές θα ανέλθουν σε 21 εκατ. και θα προέλθουν από λειτουργικές ροές.

Διαβάστε ακόμη 

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Πληρώνουν το 15-45% στην εφορία, αλλά εκπίπτει μόλις το 5%

Μειώσεις άμεσων φόρων ως το 2027 με έσοδα από τη φοροδιαφυγή

Reuters: Ποια χώρα θα είναι ο μεγάλος ηττημένος σε μια πιθανή προεδρία Τραμπ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα