search icon

Επιχειρήσεις

Εξάρχου (Intrakat): Το διακύβευμα της επόμενης περιόδου είναι να αποφασίσουμε τι είδους Ευρώπη θέλουμε

Ο κ. Εξάρχου άσκησε κριτική και στην ευρωπαϊκή πολιτική από το βήμα του 28ου ετήσιου συνεδρίου του Economist - Τι είπε για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Στην αλλαγή πορείας της Ελλάδας με βήμα προς τα εμπρός τα τελευταία 15 χρόνια, αναφέρθηκε ο κ. Aλέξανδρος Εξάρχου Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat από το βήμα του 28ου ετήσιου συνεδρίου του Economist.

Όπως είπε, οι Έλληνες υπέφεραν και απέφυγαν την καταστροφή, γιατί ο μέσος πολίτης αυτής της χώρας δέχθηκε να υποφέρει, αφού το δημόσιο χρέος πληρώθηκε από τις τσέπες του. Ο κ. Εξάρχου άσκησε κριτική και στην ευρωπαϊκή πολιτική λέγοντας ότι το διακύβευμα της επόμενης περιόδου είναι να αποφασίσουμε «τι είδους Ευρώπη θέλουμε και να γίνουμε ανταγωνιστικοί».

Εξαιτίας όπως ανάφερε της έλλειψης ηγεσίας δεν μπορούμε να αντιδράσουμε στον πόλεμο της Ουκρανίας, μιλάμε για μετανάστευση και δεν μπορούμε να δράσουμε. “Η ΕΕ δεν έχει ηγεσία και πρέπει να σκεφτεί εν είναι ενιαία αγορά ή ένα ομοσπονδιακό κράτος».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι η ΕΕ δεν έμαθε πολλά από όσα συμβαίνουν γύρω της. «Βλέπουμε την άνοδο της ακροδεξιάς, την αναλύουμε, αλλά δεν ψάχνουμε το γιατί. Κυβερνούν άνθρωποι που προστατεύουν τον ευρωπαϊκό λύκο, αλλά όχι τον επιχειρηματία που θέλει να κάνει κάτι δικό του. Η ατζέντα της Ευρώπης καλλιεργεί έναν ευρωσκεπτικισμό» είπε.

Ο επικεφαλής της Ιntrakat δήλωσε ότι το Brexit ήταν πλήγμα, αλλά ήταν αποτέλεσμα της πολιτική της ίδιας της ΕΕ.

Για το ΑΙ είπε ότι εφαρμόζουμε κανόνες αλλά δεν επενδύουμε σε αυτήν κάτι που κάνουν οι Αμερικανοί. Η ΕΕ τόνισε πρέπει να γίνει πάλι ανταγωνιστική και να επανεξετάσει τον χαρακτήρα της: το τι θέλει να γίνει.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχε και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος μίλησε για την παγκοσμιοποίηση αλλά και τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές. Αν υπάρξει νίκη Τραμπ, θα γυρίσει το ρολόι πίσω στον 19ο αιώνα, εκτίμησε. Αλλά ακόμα και αν νικήσει ο Μπάιντεν ή άλλος δημοκρατικός πολιτικός, βλέπουμε μια στροφή σε έναν πιο «σοφιστικέ» οικονομικό προστατευτισμό. Είχαμε μεγάλη ανάπτυξη του εμπορίου τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά δεν καταλάβαμε πόσες «διαταράξεις» μπορεί να προκαλέσει, ειδικά σε επιμέρους κοινωνίες.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μετρούν πέρα από την παγκοσμιοποίηση, σημείωσε. Ένα από αυτά είναι το περιβάλλον. Επεσήμανε ότι ο «νόμος για τον πληθωρισμό» που προβλέπει τεράστιες επιδοτήσεις για την πράσινη μετάβαση πέρασε με οριακή πλειοψηφία και αυτό μόνο και μόνο εξαιτίας αυτών των παρεμβάσεων υπέρ των επενδύσεων στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη 

Το μήνυμα του Κώστα Νεμπή για την επόμενη ημέρα του ΟΤΕ

Οι τελευταίες μέρες της καριέρας του Φέντερερ και η περιουσία των 500 εκατ. ευρώ

Ποιοι επιβαρύνονται και ποιοι απαλλάσσονται από το νέο «ψηφιακό χαρτόσημο»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version