Την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας της Ιντρακάτ για το 2024, την επιθετική διείσδυση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνεργασία με την ΔΕΗ και την εδραίωσή της στην αγορά της Ρουμανίας με διπλασιασμό του ανεκτέλεστου υπόλοιπου συμβάσεων, σχεδιάζει η διοίκηση για το επόμενο διάστημα.
Σήμερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 4,9 δις. ευρώ, από το οποίο 1 δισ. αφορά την Ρουμανία και 3,8 δισ. υπογεγραμμένες συμβάσεις. Πέρσι, υπογράφτηκαν έργα ύψους 1,2 δισ. ενώ σε ότι αφορά την κατανομή στο συνολικό χαρτοφυλάκιο έργα 2,2 δισ. αφορούν την Άκτωρ, και 2,7 δισ. την Ιντρακάτ. Το 2022 η εταιρεία είχε ανεκτέλεστο ύψος συμβάσεων μόλις 1,3 δισ.
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, τα έργα αυτά εξασφαλίζουν ένα περιθώριο κέρδους 10%, ποσοστό στο οποίο συνέβαλλε και το χαρτοφυλάκιο της ΑΚΤΩΡ, το οποίο περιλαμβάνει έργα νέας γενιάς που κέρδισε η εταιρεία με χαμηλές εκπτώσεις.
Ωστόσο σε επίπεδο εσόδων πέρσι η συμβολή της ΑΚΤΩΡ ήταν μηδενική καθώς η εξαγορά ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο.
‘Όπως ανακοινώθηκε χθες, η Ιντρακάτ διεκδικεί ένα μερίδιο 20% από διαγωνισμούς ΣΔΙΤ συνολικού ύψους 7 δισ. για τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνική εταιρεία φιλοδοξεί να εξασφαλίσει πρόσθετα έργα ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το ντιλ με την ΔΕΗ
Σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ, η συμφωνία μειώνει τον επιχειρηματικό κίνδυνο στο ευμετάβλητο πεδίο της ενέργειας και παράλληλα αυξάνει τις αναπτυξιακές προοπτικές της. Όπως αναφέρθηκε χθες, η εταιρεία διασφαλίζεται πλήρως μέσα από την συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα.
Η Iντρακάτ μεταβίβασε στην Επιχείρηση ώριμα αιολικά έργα συνολικής ισχύος 164MW. Η ΔΕΗ θα αποκτήσει το 49% εταιρειών συμμετοχών της Intrakat, με σκοπό την από κοινού ανάπτυξη αιολικών και ηλιακών έργων δυναμικότητας 1,6 GW, με δυνατότητα για περαιτέρω επέκταση. Η συνολική αξία της συμφωνίας στην πλήρη ανάπτυξη του πρότζεκτ υπολογίζεται σε 1 δις.
Η εισηγμένη σε συνεργασία με την ΔΕΗ θα επενδύσει σε έργα έως 2,7 GW, από τα οποία 900 MW αφορούν αιολικά, 800 MW φωτοβολταϊκά και 1GW έργα αποθήκευσης. Με βάση την παρουσίαση στους αναλυτές, για την τριετία 2024- 2026, θα αναπτυχθούν 200 MW σε αιολικά πάρκα, 200 MW σε φωτοβολταϊκά και 100 MW σε έργα αποθήκευσης.
Για μετά το 2026 ο τομέας των αιολικών σχεδιάζεται να φέρει 700 MW, έργα ηλιακής ενέργειας ισχύος 600 MW και 900 MW από τον τομέα της αποθήκευσης με μπαταρίες. Πέρσι οι ΑΠΕ συνεισέφεραν το 18% των EBITDA της εταιρείας.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των αναλυτών, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας κ. Κώστας Αδαμόπουλος δήλωσε χθες ότι η υγιής κεφαλαιακή δομή της εταιρείας και ο χαμηλός δανεισμός της επιτρέπουν να διεκδικεί με δικά της χρηματοδοτικά μέσα νέα έργα ΑΠΕ.
Η Ρουμανία
Ο κύριος Εξάρχου αναλύοντας την στρατηγική του ομίλου εκτός Ελλάδος τόνισε ότι η Ιντρακάτ θα ακολουθήσει επιλεκτική πολιτική επέκτασης, αφήνοντας στο παρελθόν την «τυφλή» ανάπτυξη σε άλλες χώρες του εξωτερικού που έκανε η ΑΚΤΩΡ.
Αυτό σημαίνει ότι η κατασκευαστική εταιρεία επιλέγει να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά της Ρουμανίας. Πρόκειται για μια οικονομία που αναμένεται να αναπτυχθεί πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και η οποία εκτιμάται ότι θα παίξει και ρόλο γέφυρα για τα έργα αποκατάστασης της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου.
Η Ιντρακάτ, ανακοίνωσε για την τελευταία οικονομική χρήση αύξηση τζίρου 83% στα 412 εκ. ευρώ και επιστροφή στην κερδοφορία με EBITDA ύψους 16 εκατ. και καθαρά κέρδη 3 εκατ. για τον όμιλο.
Διαβάστε ακόμη:
Θεόδωρος Δουζόγλου: Mε νέα ομάδα το πλάνο ανάπτυξης στη φιλοξενία 5 αστέρων (pics)
Περιστέρης: Έχουμε προτάσεις για την Αττική οδό, προς το παρόν δεν εξετάζουμε την είσοδο τρίτων
Σαράντης: Μπαίνει στην αγορά της Σ. Αραβίας – Με ρυθμό 32% η ανάπτυξη των εξαγωγών (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ