Για την υλοποίηση του ιστορικά υψηλού ανεκτέλεστου στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και τη δυνατότητα των τραπεζών να το υποστηρίξουν αναφέρθηκε από το συνέδριο των Δελφών, ο Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ιntrakat κ Αλέξανδρος Εξάρχου.
Όπως είπε, «συνειδητοποιούμε προοδευτικά ότι ανεξάρτητα από την χρηματοπιστωτική ικανότητα του κάθε ομίλου, οι τράπεζες δυσκολεύονται να δώσουν εγγυητικές επιστολές και χωρίς εγγυητικές έργα δεν γίνονται».
Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε στην στάση των μεγάλων συστημικών τραπεζών, οι οποίες όπως είπε εμφανίζονται διστακτικές όχι γιατί δεν είναι επαρκώς καφαλαιοποιημένη μια εταιρεία ή γιατί έχει αρνητικό cash flow αλλά γιατί ο όγκος των εγγυητικών επιστολών που απαιτούνται για να προχωρήσουν αυτά τα έργα, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Ο επικεφαλής της Ιntrakat δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο κυβέρνησης και να εξεταστεί ακόμη και η στήριξη των τραπεζών, για να μην κινδυνεύσουν τα έργα. «Εάν φτάσουμε σε ένα χρονικό σημείο και αυτό είναι από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μου, να εξασφαλίζουμε μεν ανεκτέλεστο αλλά όταν έρθει η ώρα των συμβασιοποιήσεων, οι τράπεζες να αδυνατούν, αυτό θα σταματήσει τα έργα». Και ενδεχομένως τόνισε, να χαθούν τα κεφάλαια αυτά, εάν δεν απορροφηθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια που απαιτεί το αυστηρό χρονοδιάγραμμα του RRF.
Η ανάγκη κεφαλαιοποίησης των μεγάλων τεχνικών εταιρειών, κατά τον κ. Εξάρχου είναι καταφανής για αυτό και οι περισσότερες έχουν πάρει τα μέτρα τους. Τα επόμενα χρόνια που θα τρέχουν τα έργα, το cash flow των κατασκευαστικών εκτίμησε ότι θα είναι υγιές αλλά χρειάζεται και το τραπεζικό σύστημα για να στηρίξει αυτή την μεγάλη ανάπτυξη στον τεχνικό κόσμο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ κ. Ντίνος Μπενρουμπή που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ των Δελφών, συμμερίστηκε τις ανησυχίες του κλάδου και μίλησε για τις μεγάλες προκλήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και τα 27 δις που θα χορηγηθούν σε διάφορες μορφές στον τομέα κατασκευές- υποδομές και τα επιπλέον 9 δις από το ΕΣΠΑ.
Ο κ. Μπενρουμπή αναφέρθηκε στις διαφορές μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών, λέγοντας ότι οι ξένοι μπορεί να βλέπουν χαμηλό το 15% στους δείκτες της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων αλλά οι Έλληνες μπορούν να ζουν με αυτό. Το στέλεχος της Μυτιληναίος, μίλησε για την ισχυρή κατασκευαστική βάση που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία από τα «βαριά», μαζικά και απαιτητικά έργα που έχει κατασκευάσει η ΜΕΤΚΑ στο εξωτερικό.
Όπως είπε η εταιρεία, αξιοποιεί την εμπειρία τριών δεκαετιών στις κατασκευές και το πτυχίο της 7ης τάξης που απέκτησε πριν 10 χρόνια, έχοντας παράλληλα στο μυαλό της ότι τα συμφέροντα μεταξύ κατασκευαστή και επενδυτή πρέπει να συμπλέουν. Το περιβάλλον αλλάζει, ξεφεύγοντας από τον πυρήνα του κλασικού δημοσίου έργου (η λογική του κατασκευάζεις το έργο και φεύγεις), πλέον το βάρος της επένδυσης πέφτει στον ιδιώτη που είναι ο επενδυτής.
Αυτό ζητάει δύο πράγματα, είπε ο κ. Μπενρουμπή. Ισχυρή κεφαλαιακή βάση για να μπορείς να συσσωρεύεις 4 έως 5 αντίστοιχα έργα στη εταιρεία για να βάζεις το equity. Το άλλο, είναι να μπορείς να έχεις ανταγωνιστικούς όρους χρηματοδότησης. «Να μπορείς δηλαδή να υπερέχεις σε αυτό που λέγεται όροι χρηματοδότησης, κάτι που σου δίνει και ένα καλύτερο IRR και έτσι μπορείς να ανταγωνιστείς». Ο κ. Μπενρουμπή επικαλέστηκε και φράση τραπεζικού στελέχους λέγοντας ότι οι τράπεζες δεν κοιτούν μόνο business plan έργων αλλά και ποιος τα κάνει.
Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε και στην εξαγορά της Ακτωρ, η οποία όπως είπε υπηρετεί τον στόχο της εταιρείας να αποκτήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο και την τεχνική επάρκεια που χρειάζεται ώστε να μπορέσει να εκτελέσει τα έργα που έχει αποκτήσει με ασφάλεια και στην ώρα τους.
«Για εμάς, βασικότερο στοιχείο για να αποκτήσουμε την εταιρεία δεν ήταν ούτε το όνομα ούτε συναισθηματικοί λόγοι αλλά η ενίσχυση της τεχνικής επάρκειας της Intrakat σε σημείο που να θεωρούμε ότι χωρίς αυτή, το υγιές ανεκτέλεστο θα γίνει μη υγιές γιατί δεν θα μπορούμε να το εκτελέσουμε». Ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι η κεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας μπορεί να αντιμετωπιστεί εκείνο που δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί είναι η τεχνική ανεπάρκεια.
Διαβάστε ακόμη:
Από το «recovery» στο «rehabilitation» story – Πώς βλέπουν την Ελλάδα οι διεθνείς επενδυτές
ΟΠΑΠ: Ανεβάζει τον πήχη για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών
Π. Λασκαρίδης: Σε πτώση η ελληνική σημαία, αλλά υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ