Η δαπάνη ύψους 157,5 εκατ. ευρώ για το κόστος του αδιύλιστου νερού, την περίοδο 2013 – 2020, οδήγησε σε ζημιές την ΕΥΔΑΠ. Χωρίς αυτήν την πρόβλεψη που αντιστοιχεί στο επιπλέον κόστος του αδιύλιστου νερού που θα καταβληθεί στην ΕΥΔΑΠ Παγίων κατόπιν σχετικής συμφωνίας, η επιχείρηση θα είχε κέρδη 150 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας οριακά αύξηση 1,4% έναντι της προηγούμενης χρονιάς.
Η επίδραση όμως αυτή στον ισολογισμό της δεν θα έχει αντίκτυπο στην μερισματική πολιτική της εταιρείας, η οποία θα εξακολουθήσει να είναι γενναιόδωρη και θα ανέλθει σε συνολικά σε 50 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα ταμειακά διαθέσιμα της ΕΥΔΑΠ είναι 462 εκατ. ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χάρης Σαχίνης, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, δήλωσε πως η συμφωνία με το δημόσιο για την επέκταση του δικαιώματος διάθεσης αδιύλιστου νερού από το 2021 μέχρι το 2040 βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να ανακτήσει, έναντι των 157 εκατ. που θα καταβάλλει, το επιπλέον κόστος «χωρίς να επιβαρυνθεί ο τελικός καταναλωτής».
Η συμφωνία με το δημόσιο προβλέπει πως η τιμή του αδιύλιστου νερού που θα πληρώνει η ΕΥΔΑΠ για την περίοδο 2021 – 2040 θα είναι κατά 35% χαμηλότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (2013 – 2020).
Όπως αναφέρθηκε η μεσοσταθμική τιμή ήταν 0,151 ευρώ ανά κυβικό μέτρο την περίοδο 2004 – 2013, 0,115 ευρώ ανά κυβικό μέτρο για την περίοδο 2013 – 2020 και θα είναι 0,084 ευρώ ανά κυβικό μέτρο για το διάστημα 2021 – 2040. Με τη μέση ετήσια κατανάλωση στα 400 εκατ. κυβικά μέτρα, το ετήσιο κόστος της ΕΥΔΑΠ θα είναι 33,5 εκατ. ευρώ μέχρι το 2040.
Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε αλλαγή του καταστατικού της ΕΥΔΑΠ ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Πρώτος στόχος είναι το ΣΔΙΤ που ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών για τη συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας, υπηρεσία που μέχρι σήμερα παρείχε η ΕΥΔΑΠ. Ο κ. Σαχίνης είπε πως υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλους αντίστοιχους διαγωνισμούς με ΣΔΙΤ.
Παρουσιάζοντας το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για την επόμενη δεκαετία, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι είναι στο επίκεντρο τα έργα στην Ανατολική Αττική. Έπειτα από χρόνια φαίνεται πως θα προκηρυχθούν οι τελευταίοι διαγωνισμοί, η αύξηση του ρυθμού αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δικτύου της ΕΥΔΑΠ, και οι έξυπνοι μετρητές που θα αρχίσουν να εντάσσονται σταδιακά στο δίκτυο μέσα στην επόμενη πενταετία.
Για το διαγωνισμό που αφορά τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας την επόμενη πενταετία, προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ είπε πως «αναμένουμε προσφυγές αλλά μέχρι σήμερα έχουμε κερδίσει κάθε στάδιο». Πριν από λίγες ημέρες άνοιξαν οι τεχνικές προσφορές που είχαν υποβάλλει οι κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ, Intrakat – ΤΕΡΝΑ – Suez και Μυτιληναίος – Κωνσταντινίδης – ACEA.
Όλα θα κριθούν από τις οικονομικές προσφορές (έχουν βαρύτητα 70% στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού) οι οποίες θα ανοίξουν αφού εξεταστούν οι νέες προσφυγές που αναμένεται να καταθέσει η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ.
Η τελευταία διαχειρίζεται σήμερα το ΚΕΛ Ψυττάλειας και θεωρεί πως κακώς εγκρίθηκε η συμμετοχή των δύο ανταγωνιστικών κοινοπραξιών στο διαγωνισμό για τη νέα πενταετή σύμβαση. Πρόσφατα η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε ετήσια παράταση με τις ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ με τον κ. Τάσιο να προβλέπει πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.
Τα έργα στην Ανατολική Αττική και οι έξυπνοι μετρητές
Προτεραιότητα του επενδυτικού σχεδίου της ΕΥΔΑΠ για την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Αν. Τάσιο, δεν είναι μόνο τα στοιχειωμένα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Είναι να αυξηθεί (από μόλις 0,5% το χρόνο σε 2% το χρόνο) ο ρυθμός αντικατάστασης του παμπάλαιου δικτύου της ΕΥΔΑΠ. Ο μέσος όρος ηλικίας του δικτύου των 14.000 χιλιομέτρων που διαχειρίζεται η εταιρεία είναι τα 60 χρόνια όταν ο μέσος όρος των δικτύων στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τα 38 χρόνια.
Παράλληλα, με την αντικατάσταση του δικτύου θα προχωρήσει και το σχέδιο για τους έξυπνους υδρομετρητές και μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Ηδη είναι σε εξέλιξη δύο πιλοτικά έργα στο Χαλάνδρι και Παλαιό Φάληρο για 80.000 έξυπνους υδρομετρητές. Ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει πως από το 2022 θα αρχίσει σταδιακά η αντικατάσταση παλαιών με έξυπνους υδρομετρητές.
Για να προχωρήσουν τα έργα στην Ανατολική Αττική (συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ για 1.300 χιλιόμετρα δικτύου και τρεις βιολογικούς καθαρισμούς) και για την αναβάθμιση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ πρέπει η εταιρεία να δεκαπλασιάσει το ρυθμό υλοποίησης επενδύσεων ώστε από τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως που είναι σήμερα να φτάσει τα 200 εκατ. είπε ο κ. Τάσιος. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τόνισε πως όλοι οι διαγωνισμοί για τα δίκτυα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική έχουν προκηρυχθεί.
Εντός του έτους θα παραδοθεί ο βιολογικός καθαρισμός (ΚΕΛ) στο Κορωπί που κατασκευάζεται με ευθύνη της περιφέρειας Αττικής ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα ΚΕΛ Ραφήνας – Αρτέμιδας (90 εκατ. ευρώ) και Μαραθώνα (59 εκατ. ευρώ).
Διαβάστε ακόμη:
ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ: 4 στις 10 μικρές επιχειρήσεις φοβούνται «λουκέτο»
Ακτοπλοΐα: Πώς θα ταξιδέψουμε με το πλοίο – Σκέψεις για ηλεκτρονική πλατφόρμα Covid
Αναστολές Απριλίου: Παράταση για τις δηλώσεις – Αναπροσαρμογή των ΚΑΔ