search icon

Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Είμαστε κοντά σε μια νέα επένδυση στη Β. Αμερική – Το σχόλιο για τις εκλογές της Κυριακής

«Όταν γίνονται εκλογές, όποιος και να κερδίσει είναι μια φυσιολογική διαδικασία, όπως στις παλιές δημοκρατίες»

Τη σημασία της πράσινης ενέργειας αλλά και τις επενδύσεις της Mytilineos στη Βόρεια Αμερική εξήρε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV.

«Οι Ευρωπαίοι δεν βάζουν χρήματα στο τραπέζι. Γι’ αυτό και πολλές εταιρείες στην εποχή της πράσινης μετάβασης κοιτάζουν τις αγορές της Βόρειας Αμερικής» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά το «πακέτο Μπάιντεν», το οποίο αφορά τις επιδοτήσεις στις τεχνολογίες πράσινης ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για ένα «πολύ καλό σύνολο μέτρων». «Πολύ ρεαλιστικό και πολύ καλό για επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Σ’ αντίθεση με την Ευρώπη, συμπλήρωσε, όπου «τα πράγματα κινούνται πιο αργά, το σύστημα είναι πιο γραφειοκρατικό».

Μάλιστα, ανέφερε ότι η Mytilineos βρίσκεται πολύ κοντά σε μια νέα συμφωνία επένδυσης στη Βόρεια Αμερική.

Ειδική μνεία έκανε και στις προσεχείς εκλογές της 21ης Μαΐου, ξεκαθαρίζοντας ότι «όταν γίνονται εκλογές, όποιος και να κερδίσει είναι μια φυσιολογική διαδικασία, όπως στις παλιές δημοκρατίες».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μυτιληναίου:

Στην πραγματικότητα, επενδύουμε δυναμικά στην πράσινη μετάβαση σε παγκόσμια κλίμακα. Είμαστε παρόντες σε 32 χώρες, με σημαντική παρουσία στην Αυστραλία, με σημαντική παρουσία στη Χιλή και μετά τον IRA και τα νέα μέτρα της καναδικής ενδιαφερόμαστε αρκετά για τη Βόρεια Αμερική. Γι’ αυτό είμαι εδώ, για δεύτερη φορά αυτόν το μήνα .

Είμαστε κοντά.

Σε μια συμφωνία.

Κοιτάξτε, ο IRA είναι ένα πολύ καλό σύνολο μέτρων. Πολύ ρεαλιστικό και πολύ καλό για επιχειρήσεις. Τα καναδικά μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα είναι επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι επίσης πολύ ελκυστικό για μια ευρωπαϊκή επιχείρηση. Στην Ευρώπη, δυστυχώς, τα πράγματα κινούνται πιο αργά, το σύστημα είναι πιο γραφειοκρατικό, είναι 27-28 χώρες που πρέπει να συμφωνήσουν, 27-28 κοινοβούλια που πρέπει να συμφωνήσουν, και αυτό απαιτεί χρόνο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αν και η Ευρώπη ήταν στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης, στο τέλος η Βόρεια Αμερική θα προλάβει και θα προχωρήσει πιο γρήγορα.

Οι Ευρωπαίοι δεν βάζουν χρήματα στο τραπέζι, γι’ αυτό και πολλές εταιρείες στην εποχή της πράσινης μετάβασης γενικά κοιτάζουν πολύ τις αγορές της Βόρειας Αμερικής. Οι Ευρωπαίοι σε ενθαρρύνουν να κάνεις πράγματα ή σε διώχνουν εάν δεν κάνεις πράγματα. Οι Βορειοαμερικανοί, όχι μόνο οι ΗΠΑ, στην πραγματικότητα σε ωθούν, στην πραγματικότητα επιδοτούν και επομένως πιστεύω ότι θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η Ευρώπη στο μέλλον.

Και τα δυο. Κάποιοι με ρωτούν γιατί μέταλλα και ενέργεια; Βασικά, καθαρή ενέργεια. Είναι μια πολύ απλή απάντηση, πολύ πιο απλή από ό,τι θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί. Τα μέταλλα στο μέλλον, θα πρέπει να είναι «πράσινα», αλλιώς θα παύσουν να υπάρχουν. Έτσι, για να προχωρήσουμε στον κλάδο μεταλλουργίας, πρέπει να είμαστε πολύ πράσινοι στην ενέργεια. Η μεταλλουργική δραστηριότητά μας πηγαίνει εξαιρετικά στο ζήτημα της ενέργειας γιατί έχει την υποστήριξη του Κλάδου Ενέργειας της εταιρείας. Και όταν λέω ενέργεια, ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν εννοώ μόνο ηλιακή ή αιολική. Είναι μια ολόκληρη σειρά παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν για την πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων πολλών πραγμάτων. Αυτά τώρα τίθενται όλο και περισσότερα στο τραπέζι, ο κόσμος τα «τιμολογεί». Επειδή μιλάμε εδώ και χρόνια για την πράσινη μετάβαση, δεν λέμε στον κόσμο τι σημαίνει αυτό από άποψη χρημάτων, από άποψη χρόνου, από άποψη χαμένων εσόδων μερικές φορές και ούτω καθεξής.

Η Ευρώπη βρίσκεται στη δυσκολότερη κατάσταση όσον αφορά την ενέργεια για λόγους που έχουν αναλυθεί εκτενώς και γνωρίζετε πολύ καλά. Στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, οι ΗΠΑ, η Βόρεια Αμερική έχουν πολύ φθηνή ενέργεια, πιθανώς 20% ή 30% του κόστους της ευρωπαϊκής ενέργειας και τώρα που είναι πολύ φθηνότερη από ό,τι ήταν πέρυσι. Η Κίνα παράγει το 70% ή το 80% της ενέργειάς της από άνθρακα χωρίς να πληρώνει κανένα πρόστιμο, όπως κάνουμε εμείς στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει πολύ υψηλά πρόστιμα για το CO2 και ως εκ τούτου έχει μεγάλο μειονέκτημα στην ενέργεια. Πώς μπορούμε να το αναπληρώσουμε αυτό; Το πρόβλημα είναι ότι δεν χρειάζεται να βασιστούμε σε μία «πηγή», όπως κάναμε μέχρι τώρα, αλλά πρέπει να ανοίξουμε ολόκληρη την ευρωπαϊκή σκηνή σε νέους προμηθευτές, όπως τις ΗΠΑ, το Κατάρ, τη Νορβηγία και άλλους. Αλλά θα πάρει χρόνο και μέχρι να φτάσουμε εκεί, η κατάσταση μπορεί να είναι πάλι άσχημη και δύσκολη μερικές φορές.

Μιλήσαμε και την προηγούμενη φορά για τις εκλογές, το 2016. Επικρατεί μια πολύ, πολύ διαφορετική κατάσταση αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα είναι μια συμπαγής δυτική δημοκρατία, έχει σαφή προσανατολισμό προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δεν είναι Τουρκία. Είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία. Όταν γίνονται εκλογές όποιος και να κερδίσει, είναι μια φυσιολογική διαδικασία, όπως στις παλιές δημοκρατίες.

Διαβάστε ακόμα

Ο Ερντογάν… ξανάρχεται (ξεσαλωμένος), το μισοάδειο ποτήρι του ΠΑΣΟΚ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ο Ντομίνγκο στην Κρήτη και η Six Senses στους Πεταλιούς

Deutsche Bank: Επιβεβαιώνει την καλή πορεία της Τράπεζας Πειραιώς – Στα €3 η τιμή στόχος

Άλεξ Μπάλντοκ: Πώς η Κωτσόβολος εξελίχθηκε σε στήριγμα για το βρετανικό όμιλο Currys

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version