Το «ελληνικό DNA» της Axelera AI πιστοποιείται από την ενεργό συμμετοχή του συνιδρυτή και CTO της, Ευάγγελου Ελευθερίου, στις δραστηριότητές της πολλά υποσχόμενης startup.

Αν και η έδρα της δυναμικά αναπτυσσόμενης στον ιδιαίτερα επίκαιρο κλάδο της κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης νεοφυούς εταιρείας βρίσκεται στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας, η παρουσία ενός αναγνωρισμένου διεθνώς tech expert, καταγόμενου από το Αλιβέρι Ευβοίας, στην ομάδα της την κατατάσσει στο εγχώριο οικοσύστημα.
Πρόκειται για πτυχιούχο μηχανικό του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (1979), κάτοχο Msc. και Ph.D. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Carleton της Οτάβα στον Καναδά, το 1981 και το 1985, αντίστοιχα και Διδάκτορα του Carleton.
Στα φετινά επιτεύγματά της Axelera AI με Chief Technology Officer της τον Ευάγγελο Ελευθερίου συμπεριλαμβάνεται η πρόσφατη άντληση επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 68 εκατ. δολ., σε έναν από τους μεγαλύτερους γύρους για startup με «ρίζες» από την Ελλάδα το 2024, ενώ και το 2023 είχε σηκώσει άλλα 23,5 εκατ. δολ., φτάνοντας τότε τα 50,5 εκατ. δολ.

Πράγμα που σημαίνει ότι ο πήχης της ήδη ανέβηκε σε… τριψήφιο αριθμό (118,5 εκατ. δολ), εξαργυρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προοπτικές της, με την στήριξη ισχυρών διεθνών επενδυτών.

Το άλλο θετικό για την Axelera AI είναι ότι όσο περνά ο καιρός την «ανακαλύπτει» όλο και περισσότερο η διεθνής τεχνολογική αγορά.

Ως επιβεβαίωση του γεγονότος, έρχονται οι αναφορές στη «σχέση» που αναπτύσσεται μεταξύ της Axelera AI και της Samsung. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νοτιοκορεάτικος «κολοσσός», με όχημα το Samsung Catalyst Fund, συμμετείχε στη χρηματοδότηση των 68 εκατ. δολ. (Series B), συνεχίζοντας να επενδύει σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης μέσω και της Axelera AI, επιβραβεύοντας με αυτόν τον τρόπο την καινοτομία της.
Την ειδίκευσή της, δηλαδή, στους ημιαγωγούς για Generative AI και computer vision.

Τα νέα κεφάλαια αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη λύσεων που βασίζονται στο Digital In-Memory Computing και στο RISC-V, με πιθανές εφαρμογές σε διάφορους κλάδους, από την αυτοκινητοβιομηχανία, τη βιομηχανία (Industry 4.0), τα ρομπότ, τα drones έως την ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη, τις επιτήρηση και το λιανεμπόριο.

Στο ενεργητικό της καταγράφεται η λύση λογισμικού η οποία συμπιέζει τις δυνατότητες επεξεργασίας AI ενός ολόκληρου διακομιστή σε ένα μόνο τσιπ σε ένα κλάσμα της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους των υφιστάμενων τεχνολογιών AI.
Μέσα σε 3 χρόνια, η Axelera AI πιστώνεται τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας κλάσης ομάδας» με περισσότερους από 180 εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων 55 κατόχων διδακτορικών, όπως και το λανσάρισμα της ΑΙ πλατφόρμας παροχής των πλέον αποτελεσματικών λύσεων Edge AI, Metis™, με την αποτίμησή της να υπερβαίνει το «φράγμα» των 300 εκατ. δολ.

Οι επενδυτές, η αγορά των $193 δισ. και οι… ΗΠΑ

Με παρουσία σε 18 χώρες, η startup που φιλοδοξεί να κάνει «πρωταθλητισμό» στον τομέα της κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, στρέφει την προσοχή της προς την τεράστια τεχνολογική αγορά των ΗΠΑ, όπως και σε αυτές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.


Με την εγκατάστασή της στην «καρδιά» της Silicon Valley, η ευρωπαϊκή startup εξασφάλισε 100 αιτήματα για δείγματα προϊόντων και ξεκίνησε από τον Μάϊο του 2023 μια επιθετική αναπτυξιακή τροχιά στη Βόρεια Αμερική για να αξιοποιήσει την ισχυρή δυναμική των εκεί πελατών.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι η αγορά στην οποία απευθύνεται η Axelera AI θα εκτιναχθεί στα 193 δισ. δολ. μέχρι το τέλος του 2027. Στον γύρο χρηματοδότησης των 68 εκατ. δολ. έδωσαν το «παρών» το Invest-NL Deep Tech Fund, το European Innovation Council Fund, το Innovation Industries Strategic Partners Fund και το Samsung Catalyst Fund, μαζί με τους υπάρχοντες επενδυτές Verve Ventures, Innovation Industries, Fractionelera και το ιταλικό κρατικό ταμείο CDP Venture Capital SGR.

Πέρσι, τη νεοφυή εταιρεία στήριξαν οι (Netherlands Enterprise Agency), Bitfury, Verve Ventures, Fractionelera και CDP Venture Capital, Federal Holding and Investment Company of Belgium (SFPIM), imec, imec.xpand με την Innovation Industries να αυξάνει τις επενδύσεις της στην εταιρεία και γίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής της, ένα από τα κορυφαία deep tech VC fund με κεφάλαια υπό διαχείρηση μισού δισ. δολ.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βιομηχανία της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει πολλούς τομείς», είναι ένα χαρακτηριστικό σχόλιο από τον Fabrizio Del Maffeo, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Axelera AI, ο οποίος συμπληρώνει ανάμεσα σε πολλά άλλα:

«Για να αξιοποιήσουν πραγματικά την αξία της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οργανισμοί χρειάζονται μια λύση που να προσφέρει υψηλή απόδοση και αποτελεσματικότητα, ενώ παράλληλα εξισορροπεί το κόστος. Αυτή η χρηματοδότηση υποστηρίζει την αποστολή μας να εκδημοκρατίσουμε την πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη, να επεκτείνουμε τις σειρές προϊόντων μας και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του κλάδου.».

Η μεγάλη αναγνώριση

Το επιστημονικό background του Έλληνα CTO της Axelera AI άρχισε ουσιαστικά να «οικοδομείται» από τα ‘80s. Ο Ευάγγελος Ελευθερίου κατονομάζεται ως μέλος των IEEE και IBM, λαμβάνοντας από τη δεύτερη την υψηλότερη τεχνική διάκρισή της.
Πριν από την ίδρυσή της, εργάσθηκε το 1986 στο ερευνητικό κέντρο IBM Zurich Research Laboratory και από το 1988 έχει αναλάβει, 36 χρόνια, διάφορες διευθυντικές θέσεις σε μεγάλες εταιρείες.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας του, είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη της ανάπτυξης και της διάδοσης της τεχνολογίας της για εξωτερικούς πελάτες, προμηθευτές και άλλους αποδέκτες, με σκοπό να να συμβάλει στη βελτίωση και την αύξηση των δραστηριοτήτων της Axelera AI.
Στο πλούσιο ερευνητικό του έργο περιλαμβάνεται έρευνα για την ανίχνευση θορύβου, που έτυχε ευρείας εφαρμογής σε συστήματα μαγνητικών καταγραφών.
Το 2018, εισήχθη στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικής των ΗΠΑ ως Foreign Member, έχει συγγράψει ή συνυπογράψει περισσότερες από 250 δημοσιεύσεις, κατέχει πάνω από 160 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και βραβεύθηκε από κορυφαία ιδρύταμα ή φορείς, το 2003 με το IEEE Communications Society Leonard G. Abraham Prize Paper Award και το 2005 με το Technology Award του Eduard Rhein Foundation.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: «Θρίλερ» με τον εμβληματικό «Μύλο» της Θεσσαλονίκης (pics)

Έρχεται το νέο TAXIS με ψηφιακό προφίλ και ανάλυση «συμπεριφοράς» φορολογούμενων

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Τι αλλάζει από το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ