Εκτίναξη των ρυθμών ανάληψης έργων, με αντίστοιχη αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας της Profile Software φέτος και για τα επόμενα χρόνια προβλέπει η διοίκηση της έντονα διεθνοποιημένης ελληνικής εταιρείας πληροφορικής.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ευάγγελος Αγγελίδης κατά την διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της σε αίθουσα του Χρηματιστηρίου Αθηνών η εισηγμένη υπέγραψε το 2022 συμβάσεις συνολικής αξίας 50 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. ευρώ το 2021 (+300%) και τοποθέτησε τον πήχη των νέων έργων από τον χρηματοοικονομικό και τον δημόσιο τομέα για το 2023 στα επίπεδα των 90 εκατ. ευρώ.
Πέρσι μάλιστα υπογράφηκαν 40 νέα έργα έναντι 27 έναν χρόνο νωρίτερα και αντίστοιχα ολοκληρώθηκαν 20 μέσα στο ΄22 και άλλα 15 το ’21.
Η συχνότητα της προσθήκης νέων έργων στο ανεκτέλεστο της Profile ανέρχεται πλέον στις 2-2,5 συμβάσεις κάθε μήνα, από μία λίγο παλαιότερα.
Ο κ. Αγγελίδης τόνισε προς τους αναλυτές ότι πιθανώς ο κύκλος εργασιών της θα υπερβεί το όριο των 30 εκατ. ευρώ (+20%) για το ’23 και σε συνδυασμό με τις φετινές νέες συμβάσεις των 90 εκατ. ευρώ, όπως είπε, θα «μιλάμε για άλλη εταιρεία».
Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στην διάθεση της διοίκησης για τα έργα τα οποία έχουν υπογραφεί και όσα θα υπογραφούν, σε σχέση με το 3ετές πλάνο του ομίλου, δεν έκρυψε ότι για το 2024 η Profile «βλέπει» νέα αύξηση των πωλήσεών της μεταξύ 40-45 εκατ. ευρώ και για το 2025 πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται, ότι το 2022 ο τζίρος της έφτασε τα 25 εκατ. ευρώ (+30%, αν συνυπολογιστεί η αποεπένδυση από τον κλάδο του ticketing). Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξής δε, την περίοδο 2016-2022 άγγιξε το 18%…
«Η σωρευτική αύξηση της τελευταίας πενταετίας ξεπέρασε το 100%. Υπερδιπλασιάστηκε δηλαδή το μέγεθος της εταιρείας.
Αποτελεί ένα σημαντικό milestone για την Profile να καταφέρει να πετύχει έναν δεύτερο διπλασιασμό της από το 2022, αυτή τη φορά όχι μέσα σε 5 χρόνια, αλλά σε 2-3 και αυτό θέλω να καταγραφεί σήμερα. Περιμένουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη τα προσεχή χρόνια», σχολίασε ο Ευάγγελος Αγγελίδης.
Μεγάλο μέρος των εσόδων αναμένεται από διαγωνισμούς του δημοσίου, αφού έως το Μάρτιο 2023 έχουν ανατεθεί στην εισηγμένη έργα συνολικής αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα 4-5 χρόνια (σ.σ. ποσοστό 9%-10% από μια «πίτα» 1,1 δισ. ευρώ έργων ΙΤ και ψηφιοποίησης τα οποία προκηρύχθηκαν σε βάθος 1,5 έτους, ενώ εκκρεμούν projects άλλων 900 εκατ. ευρώ για φέτος και του χρόνου).
Με αύξηση της κερδοφορίας (τα EBITDA εκτιμώνται από 6,2 εκατ. ευρώ σε 7,6 εκατ. ευρώ το 2023, με ανάλογες επιδόσεις στα αποτελέσματα προ και μετά φόρων) και με υψηλά διαθέσιμα «δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία να επενδύσει με ασφάλεια σημαντικά κεφάλαια από ίδιους πόρους, χωρίς δάνεια, χωρίς χρέη και χωρίς εξαρτήσεις, να παραμείνει ισχυρή και να επιστρέψει αξία στους μετόχους της», συμπλήρωσε ο κ.Αγγελίδης.
Για το πρώτο τρίμηνο του 2023 τα στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από το τραπεζικό software.
Σε αυτό το διάστημα, ο κύκλος εργασιών εμφάνισε αύξηση 15%.
Οι στόχοι των νέων εξαγορών
«Στρατηγικά παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξεύρεση κατάλληλων στόχων για νέες εξαγορές. Οι εξαγορές μας, όπως μέχρι τώρα, αφορούν τον χώρο της Ευρώπης. Κοιτάμε εταιρείες οι οποίες θα μας προσφέρουν συμπληρωματικές τεχνολογίες, νέο πελατολόγιο και γεωγραφική κάλυψη, σε λογικές αποτιμήσεις και προϊοντικά στο αντικείμενό μας.
Μεγάλο μέρος της ρευστότητάς μας θα κατευθυνθεί σε νέες business. Σε επενδύσεις που θα φέρουν και τζίρους».
Με αυτές τις φράσεις ο CEO της Profile έδωσε το στίγμα των νέων εξαγορών που εξετάζει η εισηγμένη, μετά από αυτή της Centevo το 2021 στην Σκανδιναβία.
Η διοίκηση βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις, δίχως να αποκλείει την Ελλάδα, αν εντοπιστεί μια καλή ευκαιρία.
«Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει εταιρεία η οποία θα μπορούσε να δώσει λύση στα πάντα. Δεν θα ήταν λογικό να κάνουμε αλόγιστες επενδύσεις, έχουμε εστιάσει στο εξής: θέλουμε τα προϊόντα μας να είναι στο επίκεντρο του value chain του πελάτη.
Χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες και ξαναγράφουμε τα προϊόντα μας, κάνοντας σημαντική επένδυση.
Μια στρατηγική που έχει επιτυχία και το διαπιστώνουμε κυρίως στις μεγάλες αγορές Λονδίνο, Μέση Ανατολή και ΗΠΑ. Η Ελλάδα θα ανέβει λόγω του RRF, αλλά παραμένουμε προσηλωμένοι στη διεθνή αγορά », πρόσθεσε και προέταξε ως παράδειγμα το γεγονός ότι το τραπεζικό ΙΤ υπολογίζεται παγκοσμίως σε ένα επενδυτικό μέγεθος 300 δισ. ευρώ.
Από Μαϊάμι μέχρι Σιγκαπούρη
Μετρώντας περισσότερα από 30 χρόνια «ζωής» η Profile έχει επεκτείνει την παρουσία της πλέον σε 48 χώρες και συνεργάζεται με πάνω από 300 πελάτες, μεταξύ των οποίων πολλές μεγάλες ξένες τράπεζες. Τα λογισμικά της διαχειρίζονται κεφάλαια πελατών και επενδυτών συνολικού ύψους άνω του 1,5 τρισ. ευρώ
Διαθέτει δυο βασικές προϊοντικές γραμμές: το επενδυτικό και το τραπεζικό software.
Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται, παράλληλα, ιδιαίτερα ενεργά στον τομέα των μεγάλων έργων του δημοσίου – σχετικών με τα αντικείμενά της- μέσα από το πρόγραμμα RRF για λογαριασμό πολλών υπουργείων, λαμβάνοντάς μέρος σε διαγωνισμούς και ως μέλος κοινοπραξιών.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε στο portfolio μας πελάτες πρώτης κατηγορίας. Ανεβαίνει ποιοτικά το πελατολόγιο μας, αναπτύσσεται κάθε χρόνο και υπογράφονται νέες συμβάσεις», ήταν μια άλλη τοποθέτηση του κ.Αγγελίδη.
Η Profile Software έχει διευρύνει το τεχνολογικό εκτόπισμα της διεθνώς μέσω 10 νομικών προσώπων:
Τα κεντρικά της Αθήνας, τα ερευνητικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη και Κύπρο, τις κάθετες μονάδες σε Λονδίνο, Παρίσι, Στοκχόλμη, Όσλο, Ντουμπάι και Μαϊάμι, από όπου εξυπηρετούνται πελάτες στην περιοχή της Κεντρικής Αμερικής και το κέντρο πωλήσεων στην Σιγκαπούρη.
Σε αυτό το timing ενισχύει την παρουσία της στην Σκανδιναβία, τις Αγγλοσαξωνικές χώρες, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή.
Επενδύει σταθερά το 25% του τζίρου της στον τομέα του R&D, σε νέες λύσεις, και τεχνολογίες, αλλά και σε αυτόν του ΑΙ.
Τα περιθώρια EBITDA κυμαίνονται κοντά στο 26%, με ισχυρό ταμείο 14 εκατ. ευρώ και το 69%-70% των πωλήσεων της να προέρχονται από το εξωτερικό. Τα 2/3 τους αντιπροσωπεύουν επαναλαμβανόμενα έσοδα και το 1/3 νέες πωλήσεις. Στο προϊοντικό σκέλος πέρσι έγιναν τρία βασικά λανσαρίσματα (Axia Custody, Finuevo Digital, Acumen.Plus).
Οι θεσμικοί και το μέρισμα
Οι αμοιβές του προσωπικού της (4,7 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αυξημένες κατά 3,5% από πέρσι) αποτελούν το βασικότερο μέρος στα κόστη της (70%).
Ο αριθμός των εργαζόμενων της αυξήθηκε μάλιστα σε 300, από 250-260 πριν από έναν χρόνο.
Βασικός μέτοχος (44,5%) είναι ο Χαρ.Στασινόπουλος, ένα 10% αντιστοιχεί στην διοίκηση, management και stock options, 2% στις ίδιες μετοχές, και 43,5% free float, με το 27,5% σε θεσμικούς (το 11,5% σε εγxώριους και 16% σε ξένους).
Το φετινό μέρισμα που θα προταθεί στην Γ.Σ. θα ανέλθει σε 0,04 ευρώ/ανά μετοχή μικτά, αυξημένο κατά 25% από την περασμένη χρήση.
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: Επεκτείνονται οι κρυφές χρεώσεις και στα τέλη διανομής του νυχτερινού τιμολογίου
Ποια μέτρα για τα ακίνητα εξετάζουν τα πολιτικά κόμματα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ