Ένα μοναδικό ρεκόρ με ελληνικό ενδιαφέρον ετοιμάζεται να καταρρίψει το διεθνές startup οικοσύστημα. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, εγχώριες και ξένες νεοφυείς εταιρείες δεν απέχουν παρά μόνο μερικά… εκατομμύρια ευρώ –όσα δηλαδή μπορεί να αντλήσει σε έναν μόνο γύρο π.χ. ένα όχι μεγάλου μεγέθους σχήμα- για να διεκδικήσουν αλλά και να υπερβούν προσεχώς σε συνολικές χρηματοδοτήσεις το φράγμα του 1 δισ. ευρώ, προερχόμενες από ελληνικά VCs.

Πρόκειται βέβαια για κεφάλαια υπό διαχείρηση τα οποία επενδύονται σταδιακά και για ορισμένα funds ο κύκλος δεν έχει κλείσει ακόμα.

Στην πρόσφατη παρουσίαση του report Startups in Greece 2024-2025 από το Found.ation και το EIT Digital πάντως ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης τα οποία αναδείχθηκαν ήταν και το γεγονός της αυξημένης συμβολής των ελληνικών επενδυτικών κεφαλαίων σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις.

Όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα, γίνεται αναφορά σε 243 επενδύσεις από 16 Venture Capitals, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 619,69 εκατ. ευρώ από τα «τρέχοντα» funds, ή 867,14 εκατ. ευρώ αθρoιστικά από το 2017, συμπεριλαμβανομένου του Velocity.Partners που δεν είναι ενεργό το 2024.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ποσό θα πλησιάσει πολύ σύντομα το φράγμα του 1 δισ. ευρώ αν υπολογιστεί κατ΄ αρχάς ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ενεργοποίηση του 4ου fund των Venture Friends εντός του 2025 (με διεθνή προσανατολισμό και ταυτόχρονη αναζήτηση ευκαιριών στο ελληνικό οικοσύστημα), με συνιδρυτές και partners τους Απόστολο Αποστολάκη και Γιώργο Δημόπουλο και νέα υπό διαχείρηση κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα τρία πρώτα VF funds χρησιμοποίησαν επενδυτικά «καύσιμα» 170 εκατ. ευρώ, για την χρηματοδότηση ελληνικών και ξένων startups.

Επιπλέον, το δεύτερο fund της Big Pi Ventures (Μάρκος Βερέμης και μια σειρά από σημαντικούς partners) διαθέτει φρέσκα κεφάλαια περί των 70 εκατ. ευρώ, αυξημένα δηλαδή κατά 20 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, υπολοίπονται λιγότερα από 13 εκατ. ευρώ για να ξεπεραστεί το όριο του 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο υπό διαχείρηση κεφαλαίων, σε βάθος χρόνου από το 2017, ήτοι σε μια 8ετία. Αν υπολογιστεί ότι κάποιες πλευρές ετοιμάζουν επίσης νέα funds, δεν θα αργήσει να σπάσει αυτό το φράγμα-ορόσημο για τα ελληνικά VCs…

Η ομάδα των 16

Τα 16 VCs που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα είναι τα: Apeiron Ventures, Big Pi, Corallia Ventures, Forth Tech, Genesis Ventures, iGrow Venture Capital, Loggerhead Ventures, L-Stone Capital, Marathon Vanture Capital, Metavallon VC, NGIF, Phaistos Investment Fund (5G), Sporos Platform, TECS Capital, Uni.Fund, Venture Friends.

Στον πίνακα, αναγράφονται τα ποσά των κεφαλαίων που διαχειρίζεται το καθένα, ο αριθμός των επενδύσεών τους, από ποιο έτος θεωρείται ενεργό το «τρέχον» fund και σε ποιες ελληνικές startups επένδυσαν μέσα στο 2024.

Πέρα από τα 16 VC funds, όπως επισημάνθηκε, η συμμετοχή angel investors και family offices στους χρηματοδοτικούς γύρους συνεχίζει να αυξάνεται.

Στην αντίστοιχη περσινή μελέτη (2023) καταγράφηκαν 13 ενεργά ελληνικά VCs με κεφάλαια 544,77 εκατ. ευρώ στα funds που «έτρεχαν» εκείνη την εποχή και 771,77 εκατ. ευρώ συνολικά assets, άρα ο νέος απολογισμός προσθέτει άλλα 3.

Υπενθυμίζεται ότι στο σκέλος των χρηματοδοτήσεων τους, οι ελληνικές startups συγκέντρωσαν πάνω από 555 εκατ. ευρώ, σε περισσότερες από 90 εταιρείες, όπως ήδη αναφέρθηκε, σημειώνοντας αύξηση 15% συγκριτικά με πέρυσι και αντίθετα, στην Ευρώπη εμφανίσθηκε μια πτώση 5% την ίδια περίοδο.

H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) υποστηρίζει πλέον 30 funds, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ενισχύοντας σημαντικά το τοπίο του venture capital στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ορισμένα από τα προαναφερόμενα VCs συμμετέχουν επενδυτικά κάποιοι από τους κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες (αλλά και ξένοι ισχυροί επενδυτές), οι οποίοι παρέχουν και πάλι «ψήφο εμπιστοσύνης» στο startup οικοσύστημα, μη εξαιρουμένων φυσικά των νεοφυών εταιρειών με «ελληνικό DNA».

Businessmen με ισχυρή παρουσία σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα είναι η βιομηχανία, η τεχνολογία, το real estate, το λιανικό εμπόριο κ.λπ.

Τα funds εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στους τομείς της Επιστήμης των Υπολογιστών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ρομποτική, αλλά και στους τομείς των Επιστημών Υγείας όπως εργαλεία για ιατρούς ή για ιατρική έρευνα και το ανθρώπινο γονιδίωμα, τη νανοτεχνολογία, σε fintech, proptech, marketplaces, Β2Β SaaS, στο agrifood, όπως έχουν επισημάνει στελέχη τους, σε εταιρείες που ενσωματώνουν την ΑΙ στις τεχνολογίες τους, αξιοποιούν το 5G, προωθούν τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό, στην κυκλική οικονομία, το maritime technology κ.ά.

Venture Friends: Επιδόσεις και προοπτικές

Εκ μέρους των Venture Friends υπογραμμίζεται ότι το 2024 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, με 4 νέες επενδύσεις και πολλές προοπτικές για το 2025, η έλευση του οποίου αντιμετωπίζεται με ενθουσιασμό και «απίστευτη αισιοδοξία» για το ευρωπαϊκό startup οικοσύστημα από την ομάδα.

Στον απολογισμό της τελευταίας χρονιάς υπάρχει αναφορά στην στήριξη τους προς τις startups Cube AI, Edgee (Γαλλία/Παρίσι), Μerx (Ηνωμένο Βασίλειο/Λονδίνο), NeuralTrust (Ισπανία/Βαρκελώνη), στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους οι οποίες κατέγραψαν στο ενεργητικό τους ισχυρούς γύρους χρηματοδότησης (Barte, HarborLab, Carmoola, Huspy, Blueground, Embat, Plum, Simpler), σε σπουδαίους επενδυτές που μοιράζονται τις αξίες τους (Creandum, Balderton Capital, Atomico, AlleyCorp, Notion Capital, Samaipata, Serena & Speedinvest), με ειδική μνεία στις Justlife, FlexCar και Welcome Pickups, οι οποίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να αυτοσυντηρούνται.

«Βλέπουμε την εμφάνιση ενός αρχέτυπου με αυτοπεποίθηση Ευρωπαίου ιδρυτή – που δεν προσπαθεί να αντιγράψει τη Silicon Valley, αλλά βασίζεται στα μοναδικά πλεονεκτήματα της ηπείρου μας», τονίζεται ανάμεσα σε άλλα, συμπληρώνοντας: «Έχουμε μερικά απίστευτα ταλέντα εδώ και οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις σκέφτονται όλο και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο από την πρώτη μέρα.».

Διαβάστε ακόμη 

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αισιοδοξία και για το 2025 μετά την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά υπεραπόδοσης

Οι Έλληνες έβαλαν τις περισσότερες παραγγελίες ναυπήγησης για δεξαμενόπλοια και LNG Carriers

LAMDA Development: Χρονιά εντατικών έργων το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα