Το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του deal πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC φέρεται να έχει δώσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), με την ονοματολογία για τις επικείμενες αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να «δίνει και να παίρνει».
Πιο αναλυτικά, όπως έγραψε το newmoney, η DG Comp που κλήθηκε στις 20 Γενάρη να διαπιστώσει εάν η συμφωνία δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά εμφανίζεται να έχει αποφανθεί πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται η λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας του ανταγωνισμού ενημερώνοντας, μάλιστα, σχετικά, τόσο την Εθνική Τράπεζα, όσο και τον επενδυτή.
Υπενθυμίζεται πως είχαν προηγηθεί καταγγελίες από νυν και… μελλοντικούς ανταγωνιστές του CVC ότι το fund με την απόκτηση του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα γίνει εκτός από πάροχος υπηρεσιών υγείας (σ.σ. μέσω της Hellenic Health που έχει το Metropolitan, το «Υγεία», το «Μητέρα», το «Λητώ» κ.ά.) και πάροχος ασφαλιστικών προϊόντων υγείας.
Ο «λευκός καπνός» βάζει τέλος σε ένα σήριαλ που παίζεται την τελευταία πενταετία, με τις πληροφορίες να θέλουν την μεταβίβαση των μετοχών να γίνεται στα τέλη Απριλίου ή το αργότερο τον Μάιο. Ήδη, πάντως, η αγορά «βοά» για τις αλλαγές που θα φέρει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας η έλευση των Αμερικανών. Οι πρώτες πληροφορίες – οι οποίες, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται επισήμως – θέλουν τον Χριστόφορο Σαρδελή να αποχωρεί από τη θέση του προέδρου, με τον αντικαταστάτη του να προέρχεται από την Πολωνία, με μακρά θητεία σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, ενώ υπήρξε και δεξί χέρι του Ντόναλντ Τουσκ.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή του Άλεξ Φωτακίδη στο Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής, από κοινού με ακόμη έναν εταίρο του CVC που εδρεύει στο Λονδίνο. Στη θέση του φαίνεται πως παραμένει ο νυν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σταύρος Κωνσταντάς.
Η εθελούσια και η σύγκριση με το deal Ευρωπαϊκής Πίστης – Allianz
Στο μεταξύ, 116 άτομα αποχώρησαν από την Εθνική Ασφαλιστική στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, για το οποίο είχε γράψει το newmoney. Αυτό έληγε στα τέλη Γενάρη, με την τελευταία εργάσιμη ημέρα να θεωρείται η 15η Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται πως ο στόχος που είχε τεθεί ήταν τα 150 άτομα, ενώ οι όροι προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, ανώτατο όριο αποζημίωσης τις 150.000 ευρώ ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας, με τον αριθμό των μηνιαίων μισθών αποζημίωσης να ξεκινά από τους 10 μισθούς για την ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών και με έως 10 έτη προϋπηρεσίας και να κλιμακώνεται στους 35 μισθούς για όσους είναι άνω των 55 ετών και διαθέτουν πάνω από 35 χρόνια προϋπηρεσίας στην Εθνική Ασφαλιστική.
Η εξοικονόμηση σε επίπεδο λειτουργικού κόστους αναμένεται να προσεγγίσει τα οκτώ εκατ. ευρώ – έναντι στόχου έξι εκατ. ευρώ – δεδομένου ότι μεγάλη μερίδα όσων αποχώρησαν προερχόταν από τα υψηλότερα οικονομικά
κλιμάκια.
Το πρόσφατο deal της Ευρωπαϊκής Πίστης με την Allianz, πάντως, επανέφερε στο προσκήνιο τις αντιδράσεις των εργαζομένων αναφορικά με το τίμημα της πώλησης. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, οι Γερμανοί δίνουν 207 εκατ. ευρώ όταν τα ίδια κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Πίστης είναι γύρω στα 152 εκατ. ευρώ, ενώ οι Αμερικανοί έδωσαν 505 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 120 εκατ. ευρώ συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων του δικτύου bancassurance μέχρι το 2026), με τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής να υπολογίζονται σε 1,2 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμα:
Σενάρια πολέμου και ακρίβειας «ξαναγράφουν» τον προϋπολογισμό
Αντόνιο Περκάσι: Η Αταλάντα, ο Ολυμπιακός και οι μεγάλες business στην Ελλάδα (pics)