Παράπλευρες απώλειες στην χρηματιστηριακή αγορά είχε το νέο λογιστικό σκάνδαλο της MLS, καθώς οι κωδικοί που είχαν μετοχές MLS προχώρησαν σε πωλήσεις προκειμένου να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.
Χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών ανέστειλε προσωρινά τη διαπραγμάτευση όλων των τίτλων της επιχείρησης πληροφορικής. Η απόφαση ελήφθη μετά τη διαβίβαση πορίσματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο οποίο διαπιστώνεται ότι υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες ως προς την ορθή κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων του 2018 από την MLS.
Οταν μια μετοχή γίνεται μηδέν, τότε ο επενδυτής για να βρει ρευστότητα πρέπει να πωλήσει άλλες μετοχές προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το χαρτοφυλάκιο του. Όπως λένε χρηματιστές, πολλές από τις πτώσεις σε περιφερειακές μετοχές οφείλονται ακριβώς σ’ αυτές τις πωλήσεις και σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και το δεύτερο “κύμα” πωλήσεων. H συγκυρία, μάλιστα, της αποκάλυψης των λογιστικών απωλειών της ΜLS ήλθε μαζί με την αναδιάρθρωση του MSCΙ εντείνοντας τις πωλήσεις στα χαρτοφυλάκια, καθώς πολλά από αυτά διέθεταν και τραπεζικές μετοχές.
Πώς γέμισαν μετοχές MLS οι ΕΛΔΕ στην Βόρειο Ελλάδα και οι ΑΧΕ απο εταιρικά ομόλογα
Το δις εξαμαρτείν στις λογιστικές αλχημείες (Folli Follie – MLS) προβληματίζει την αγορά καθώς πέραν της κρίσης για μια ακόμα φορά απασχολεί για λογούς αξιοπιστίας.
Η Folli – Follie μένει να αποδειχθεί και απο την δικαιοσύνη ότι, ήταν ένα προϊόν εξαπάτησης των επενδυτών τόσο απο τους βασικούς μετόχους, αλλά και απο τις ξένες τράπεζες που (Credit Suisse) που ήταν ανάδοχοι στα ομόλογα, αλλά δεν έκαναν ποτέ ελέγχους τους ισολογισμούς.
Στην περίπτωση της MLS οι ευθύνες για τις λογιστικές πρακτικές δεν περιορίζονται στους βασικούς μετόχους, αλλά και στις χρηματιστηριακές οι οποίες ενθάρρυναν την διοίκηση να εκδίδει ομολογιακά δάνεια ή να γεμίζει τις ΕΛΔΕ της Βορείου Ελλάδος με μετοχές της MLS – αφού λίγοι θεσμικοί ήταν πρόθυμοι να ακολουθήσουν την διψήφια ανάπτυξη του κ. Ι. Καματάκη.
Aρκετές ΕΛ.ΔΕ ή ΑΧΕ ενεπλάκησαν στο “project” και με τα γνωστά discount στις μετοχές ή άλλους πιο αποδοτικούς τρόπους, όπως πληρωμές, τόκους κλπ.
Με άλλα λόγια, οι χρηματιστηριακές δεν μπορούν να επιδιώκουν να αποσπούν μόνο τις προμήθειες και να μην έχουν ευθύνες για τα προϊόντα τα οποία διαθέτουν. Με την MLS πραγματοποιήθηκε μια σημαντική ζημιά σ ένα θεσμό (εταιρικά ομόλογα) ο οποίος είναι χρήσιμος σε υγιείς εταιρείες προκειμένου να συγκεντρώνουν κεφάλαια. ( σ.σ Μάλλον χρειάζεται κάτι περισσότερο απο μια απλή προειδοποίηση όταν οι επενδυτές παίρνουν αυξημένα ρίσκα με υψηλά επιτόκια).
Ο τρίτος παράγοντας προστασίας είναι οι εποπτικές αρχές και στην περίπτωση της MLS, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδρασε κάνοντας αυτό που θα έπρεπε να πράξει η προηγούμενη διοίκηση εξαρχής στην περίπτωση της Folli – Follie. Οι αρχές, όμως, χρειάζονται να δρουν προληπτική δράση ώστε να αποτρέπονται ανάλογες περιπτώσεις εξαπάτησης επενδυτών.