Επιστρέφει η αισιοδοξία στους Έλληνες επιχειρηματίες, καθώς έχει διαμορφωθεί η πεποίθηση ότι τα χειρότερα αναφορικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία έχουν πλέον ξεπεραστεί, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Grant Thornton.
Αναλυτικότερα, η έρευνα έδειξε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι στην πλειοψηφία τους αισιόδοξοι για τους επόμενους 12 μήνες, τόσο για την εξέλιξη του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος, όσο και του παγκόσμιου.
Πλέον προσδοκούν ότι μετά από αρκετά έτη, κατά τα οποία η ελληνική οικονομία υπολειπόταν σε ανάπτυξη συγκριτικά με την παγκόσμια τάση, πλέον θα συμβαδίζει με αυτή.
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι η αισιοδοξία τους για το ελληνικό οικονομικό περιβάλλον είναι ελαφρώς ισχυρότερη σε σχέση με αυτή για το παγκόσμιο.
Βασικό στοιχείο αυτής της αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία είναι η πεποίθηση σχεδόν των μισών Ελλήνων επιχειρηματιών ότι η επιχείρησή τους αναμένεται το αργότερο μέσα στους επόμενους 12 μήνες να έχει ανακάμψει στα επίπεδα του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 3 στους 10 αναφέρουν ότι είτε δεν επηρεάστηκαν από την πανδημία, είτε ότι ήδη έχουν φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα. Στον αντίποδα 2 στις 10 επιχειρήσεις, αναμένουν ότι θα χρειαστούν πάνω από 2 έτη ώστε να ανακάμψουν στα επίπεδα του 2019
Με σκοπό την ανάκαμψη από την πανδημία για το σύνολο της οικονομίας και τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι Έλληνες επιχειρηματίες πρωτίστως θεωρούν ότι βασικά μέτρα που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση, είναι κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης και τόνωση των επενδύσεων και επιλεγμένων πληττόμενων κλάδων, σε συνδυασμό βέβαια με πρόσθετα βοηθήματα και αναβολές πληρωμών.
Υπό το πρίσμα αυτό, η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών αποτυπώνεται στο γεγονός ότι 8 στους 10 αναμένουν αύξηση τζίρου τους επόμενους 12 μήνες από τις εξαγωγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, οι 7 στις 10 αναμένουν αύξηση των εξαγωγών τους 7 στους 10 αναμένουν και αύξηση της κερδοφορίας. Παρόλα αυτά, η αναμενόμενη επέκταση των εργασιών δεν στηρίζει ανάλογη αύξηση στην απασχόληση και τους μισθούς. Μετά από μια περίοδο ενάμισι έτους αβεβαιότητας, φαίνεται ότι στην παρούσα φάση οι Έλληνες επιχειρηματίες θέλουν να διαφυλάξουν την κερδοφορία τους και είναι συγκρατημένοι αναφορικά με την αύξηση του κόστους τους.
Ανάλογα συγκρατημένη φαίνεται να είναι και η διάθεση για επενδύσεις. Σχεδόν για τις μισές ελληνικές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να είναι στα άμεσα σχέδιά τους οι επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις / μηχανολογικό εξοπλισμό ή έρευνα.
Σύμφωνα με την έρευνα, παρά την αισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες, η αβεβαιότητα που απορρέει από την πανδημία κυριαρχεί στους προβληματισμούς των ελληνικών επιχειρήσεων. Λοιποί κίνδυνοι που αναδεικνύονται είναι το φορολογικό καθεστώς στη χώρα μας, η μειωμένη ζήτηση, οι κίνδυνοι στην εφοδιαστική αλυσίδα, η περιορισμένη χρηματοδότηση, οι δυσχέρειες των νομικών διαδικασιών και της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού.
Ο γεωπολιτικός κίνδυνος στην παρούσα φάση δείχνει να απασχολεί μόνο 3 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ 2 στις 10 δηλώνουν ότι το περιβάλλον δεν ευνοεί πρωτοβουλίες R&D. Οι 3 στις 10 επιχειρήσεις εκφράζουν προβληματισμό αναφορικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων προβληματίζει μόλις 2 στις 10. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι μισοί θεωρούν τον κίνδυνο κυβερνοεπίθεσης από λίγο έως καθόλου σημαντικό, ενώ η ίδια αναλογία θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.
Διαβάστε ακόμη
Moody’s: Τα δυνατά και τα αδύνατα χαρακτηριστικά της Ελλάδας
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: 420 δόσεις στις τράπεζες, 240 στο δημόσιο και κούρεμα 80%
Όμιλος Quest: Επενδυτική «εκκρεμότητα» 30 εκατ. ευρώ με την Γ.Ε. Δημητρίου