Σε νέο κύκλο ανατροπών, σημαντικών αλλαγών και εξαγορών μπαίνει ο κατασκευαστικός τομέας στην Ελλάδα, που σημαδεύεται από μια κοσμογονία έργων και νέων συμβάσεων που αναμένεται να εντατικοποιηθούν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.
Οι εξελίξεις προβλέπονται καταιγιστικές και υπαγορεύονται κυρίως από τρεις παράγοντες.
Πρώτον, την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού παραγωγής νέων έργων που θα ενισχύσει με προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό τις μεγάλες και μεσαίες τεχνικές εταιρείες και θα τις βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στους φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης νέων έργων.
Δεύτερον, την ανάγκη αυξημένης ρευστότητας των ομίλων για να μπορέσουν να επωφεληθούν από τη νέα γενιά έργων με τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους.
Τρίτον, την αναδιάταξη δυνάμεων και μικρότερων εταιρειών του κλάδου των υποδομών όπως η ΕΚΤΕΡ και η Δομική Κρήτης, γύρω από τις οποίες φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις δημιουργώντας νέους πόλους στον τομέα των κατασκευών.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σε αυτή τη διαρκώς μεταβαλλόμενη πορεία της αγοράς, οι πρωτοβουλίες αφορούν όχι μόνο μεσαίες εταιρείες του κλάδου, αλλά και μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Η πρόσδεση στο δυναμικό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του κ. Πέτρου Σουρέτη, επί 20 χρόνια στο τιμόνι της Intrakat, και η ένταξη του κ. Χρήστου Παναγιωτόπουλου, εκ των μετόχων μειοψηφίας της Ελλάκτωρ και της Reds και τέως διευθύνοντος συμβούλου της Ακτωρ, ενισχύουν το επιχείρημα της ενδυνάμωσης των τεχνικών εταιρειών.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την ανατροπή της διοίκησης Καλλιτσάντση, πληροφορίες αναφέρουν ότι εισέρχεται στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ενισχυμένο ρόλο και με μια συμφωνία που προβλέπει μια ευρύτερη συνεργασία.
Μυτιληναίος: Σε ευρύ μετασχηματισμό του ομίλου, προκειμένου να απλοποιήσει τη δομή της Μυτιληναίος στους τέσσερις κυρίαρχους πυλώνες ανάπτυξης (βιομηχανία, ηλεκτροπαραγωγή, έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, έργα βιώσιμης ανάπτυξης), προχωρεί η εταιρεία μέχρι τα τέλη του χρόνου. Εχοντας χτίσει μια ισχυρή βάση στον τομέα των υποδομών με ανεκτέλεστο που φτάνει στα 2 δισ. ευρώ, η Μυτιληναίος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας εταιρείας στην οποία θα περιέλθει όλη η δραστηριότητα στις κατασκευές που σήμερα αποτελεί ένα ξεχωριστό business unit.
Intrakat: Σε κινήσεις ενδυνάμωσης στον τομέα των κατασκευών προχωρεί και η Intrakat, δίνοντας μεγάλη έμφαση και την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. Η διοίκηση επιβεβαίωσε τις τελευταίες ημέρες ότι στοχεύει σε νέες εξαγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να ενισχύσει τη δυναμική της σε επίπεδο εξοπλισμού και τεχνογνωσίας, αλλά και να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο με κερδοφόρα έργα. Με συνεργασίες θα επιταχυνθεί αντίστοιχα και το επενδυτικό πρόγραμμα στις ΑΠΕ.
Πιο ξεκάθαρα μηνύματα για τη στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσουν στις κατασκευές περιμένει η αγορά και από τις δύο μεγάλες τεχνικές εταιρείες της χώρας, την Ακτωρ και την ΑΒΑΞ.
Ακτωρ: Μετά τις κινήσεις του βασικού μετόχου της Reggeborgh Invest που δημιούργησε ντόμινο αλλαγών στον κλάδο, η Ακτωρ θα χρειαστεί να αποσαφηνίσει τον ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει στις κατασκευές το επόμενο διάστημα, έχοντας πλέον στο πλευρό της και έναν επίσης πανίσχυρο μέτοχο, τη Motor Oil.
Στα μέσα Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία, που είναι η αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου. Η αποδέσμευση από το μεγάλο βαρίδι του ομολόγου θα επιτρέψει στην Ακτωρ Παραχωρήσεις να χρηματοδοτεί τον τομέα των κατασκευών, κάτι που δεν της επέτρεπαν μέχρι σήμερα οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων λόγω του ακριβού ομολογιακού.
Ωστόσο, για τον κατασκευαστικό πυλώνα του ομίλου προβληματίζει η μεγάλη έκθεση στη Ρουμανία με περίπου 1 δισ. ανεκτέλεστο υπόλοιπων συμβάσεων σε οδικά και σιδηροδρομικά έργα, για το οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει μπει όρος και από την πλευρά της Motor Oil να περιορίσει τη θέση της υπό τον φόβο υποκοστολογημένων έργων.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι τα ταξίδια στελεχών της Ακτωρ στη Ρουμανία έχουν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες, ενώ υπάρχουν σκέψεις να πουληθούν κάποιες από τις συμμετοχές της σε Ρουμάνο συνέταιρο, κάτι όμως που δεν φαίνεται να επιθυμεί η ρουμανική κυβέρνηση.
Η αποχώρηση του κ. Παναγιωτόπουλου από τον όμιλο Ελλάκτωρ φάνηκε να συνδέεται, μεταξύ άλλων, και με τη στρατηγική που επιδιώκει ο ολλανδικός όμιλος στις κατασκευές, δίνοντας έμφαση κυρίως στον τομέα του real estate και επιλεκτικά σε κάποια τεχνικά έργα.
ΑΒΑΞ: Σε στάδιο ανακατατάξεων φαίνεται να βρίσκεται και η ΑΒΑΞ. Οι πληροφορίες μιλούν για ειλημμένες αποφάσεις της διοίκησης που προβλέπουν σταδιακή αποχώρηση από όλες τις ώριμες παραχωρήσεις του ομίλου. Η αρχή γίνεται με το 20% της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, από την οποία η τεχνική εταιρεία υπολογίζεται να εισπράξει περί τα 60 εκατ. ευρώ με την πώληση της συμμετοχής της στους υπόλοιπους μετόχους, την Ελλάκτωρ και τη Vinci.
Η πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων κρίνεται επιβεβλημένη και αναγκαία για να εξασφαλιστεί ικανοποιητική ρευστότητα στον όμιλο προκειμένου να μπορεί να διεκδικήσει νέα έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ που θα βγουν στην αγορά με καλύτερους όρους και χαμηλότερες εκπτώσεις.
Οι κόντρες των μετόχων
Οι έντονες ανακατατάξεις στις κατασκευές έχουν προκαλέσει τεκτονικές μετοχικές αλλαγές την τελευταία πενταετία, που φαίνεται ότι συνεχίζουν να καθορίζουν τη μοίρα του κλάδου. Η σύγκρουση μετόχων μεταφέρεται πλέον στην Intrakat και συνδέεται με την απόφαση του ομίλου Κόκκαλη να θέσει στο περιθώριο τον κ. Δημήτρη Κούτρα. Εγκλωβισμένος και με το 8,13% των μετοχών της εταιρείας, χωρίς συμμετοχή στη διοίκηση και τη λήψη αποφάσεων, ο πρώην αντιπρόεδρος της Intrakat έχει περάσει στην αντεπίθεση. Η πρόσφατη αναβολή της γενικής συνέλευσης για την 1η Δεκεμβρίου, η οποία έγινε δεκτή μετά από αίτημα του τελευταίου, φανερώνει τη δυσκολία της συμπόρευσης με τους νέους μετόχους.
Μένει να φανεί τις επόμενες δέκα ημέρες αν ο κ. Κούτρας θα εξαντλήσει τα όπλα του στο προσωρινό πάγωμα της αύξησης κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ.
Αντιθέσεις και διαφωνίες σε ζητήματα στρατηγικής φαίνεται να εκδηλώνονται και σε άλλους δύο ομίλους, γύρω από τους οποίους υπάρχει ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων. Στον έναν όμιλο λέγεται ότι η πρόταση για εξαγορά ποσοστού από αλλοδαπή εταιρεία αναχαιτίστηκε προ μηνών κατόπιν ισχυρής διαφωνίας έτερου μετόχου της τεχνικής εταιρείας που δεν επιθυμεί τη μεταβίβαση μέρους ή του συνόλου των μετοχών της. Στη δεύτερη περίπτωση, οι διαφωνίες συνδέονται με θέματα στρατηγικής και συνοδεύονται από πληροφορίες για πώληση σημαντικών assets της εταιρείας.
Διαβάστε ακόμη