search icon

Επιχειρήσεις

Equinix: Επένδυση στην Ελλάδα σχεδιάζει η Νο1 εταιρεία Data Center στον κόσμο

Άλλες δύο πολυεθνικές βολιδοσκοπούν σήμερα την ελληνική αγορά – Στον απόλυτο επενδυτικό προορισμό για Data Centers εξελίσσεται η Ελλάδα

Στον απόλυτο επενδυτικό προορισμό για την ανάπτυξη Data Centers, εξελίσσεται η χώρα μας. Μετά τις μεγάλες επενδύσεις που ήδη έχουν μπει ή μπαίνουν σε φάση υλοποίησης, όπως αυτές της Microsoft, της AWS και της Digital Realty (μέσω της Lamda Hellix), ασφαλείς πληροφορίες του newmoney αναφέρουν ότι τουλάχιστον άλλες τρεις εταιρείες ετοιμάζονται να εισέλθουν στην ελληνική αγορά.

Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η μία εξ αυτών, η οποία κινείται και πιο ενεργά ακολουθώντας ήδη τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ένταξη ενός επενδυτικού σχεδίου στις «στρατηγικές επενδύσεις», είναι η Equinix.

Πρόκειται για τη Νο1 εταιρεία με Data Centers στον κόσμο, η οποία έχει έδρα στην Καλιφόρνια και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Nasdaq. Η ίδια διαχειρίζεται παγκοσμίως 240 κέντρα δεδομένων σε 27 διαφορετικές χώρες με τις συνολικές επενδύσεις που έχει κάνει ως σήμερα να έχουν υπερβεί τα 33 δισ. δολ! Στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης έχει ένα Data Center στη Σόφια της Βουλγαρίας. Επίσης παγκοσμίως απασχολεί πάνω από 11.000 εργαζομένους.

Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας το 2021 είχαν φθάσει τα 6,63 δισ. δολ. και τα καθαρά κέρδη ήταν 500 εκατ. δολ. Για φέτος η εκτίμηση της διοίκησης της είναι ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 7 δισ δολ. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Τσαρλς Μάγιερς ενώ μεγαλύτεροι μέτοχοι της είναι σοβαρά επενδυτικά funds όπως η Vanguard Group και η BlackRock.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα «αποκαλυπτήρια» της επένδυσης πιθανόν να γίνουν το φθινόπωρο ενώ αναμένεται ως το τέλος της χρονιάς να έχει ολοκληρωθεί και ο φάκελος στο Enterprise Greece προκειμένου να ενταχθεί η επένδυση στο καθεστώς των «στρατηγικών επενδύσεων».

Το newmoney ζήτησε σχόλιο απ’ την αμερικάνικη εταιρεία για τις πληροφορίες που δημοσιεύουμε, ωστόσο, έως τώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση.

Σημειωτέον πως για την είσοδο ενός νέου παίκτη στην ελληνική αγορά με ένα σημαντικό επενδυτικό σχέδιο μίλησε χθες στην κλειστή ΓΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος ο υπ. Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης χωρίς ωστόσο να κατονομάσει την εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο εταιρείες που ενδιαφέρονται επίσης να εισέλθουν στην ελληνική αγορά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κάνει έναν πρώτο γύρο βολιδοσκόπησης με στελέχη της κυβέρνησης και του Enterprise Greece προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά για το υφιστάμενο πλαίσιο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τεχνολογίας ως καταλύτης της δυναμικής που πλέον αναπτύσσεται στον ελληνικό χώρο, λειτουργεί όχι μόνο ο εν εξελίξει ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον με τις διευκολύνσεις που πλέον προβλέπονται μέσα απ’ το καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων αλλά και οι παράλληλες εξελίξεις που υπάρχουν για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων broadband καλωδίων που θα αποτελέσουν και τις εθνικές οδούς διασύνδεσης με το παγκόσμιο δίκτυο.

Εξηγούσαν δε πως η συνολική στροφή προς το «υπολογιστικό νέφος» απαιτεί πολύ περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές, όπως τα Data Centers και τα δίκτυα των καλωδίων broadband απ’ αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Ως εκ τούτου θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις.

Το γεγονός μάλιστα ότι γίνονται πλέον κινήσεις που ξεπερνούν τον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, φθάνοντας ως την Κρήτη, ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει άνετα το ρόλο της Ανατολικής Πύλης εισόδου και εξόδου των Data στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Αφενός νότια της Κρήτης περνούν ήδη τα διεθνή υποθαλάσσια καλώδια που ενώνουν Ασία και Αφρική με την Ευρώπη (κυρίως μέσω Μασσαλίας) και αφετέρου η ελληνική κυβέρνηση από κοινού με τις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Κύπρου έχουν συμφωνήσει να στηρίξουν την Κοινοπραξία των ΔΕΗ, CYTA, TTSA και Saudi Telecom για την πόντιση καλωδίου που θα διασυνδέει την Ασία και την Ευρώπη δια μέσω της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας. Κινήσεις που συγχρονίζονται με τη μεγάλη ανάγκη δημιουργίας Data Centers.

Πώς εξελίσσονται τα επενδυτικά σχέδια

Την ίδια ώρα εξελίσσονται τα υφιστάμενα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών που έχουν σπεύσει ήδη να πάρουν θέση στην ελληνική αγορά. Η μεγάλη επένδυση της Microsoft για τη δημιουργία τριών συγκροτημάτων κέντρων δεδομένων σε Σπάτα και Κορωπί, συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Παράλληλα η πολυεθνική έχει βολιδοσκοπήσεις εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους προκειμένου να προχωρήσει η ανάθεση των έργων. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στόχος είναι η επένδυση να έχει ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριετίας.

Απ’ την πλευρά της η Lamda Hellix, η οποία μετράει ήδη 18 χρόνια στην ελληνική αγορά αλλά πλέον ανήκει στον αμερικάνικο όμιλο Digital Realty, έχει ξεκινήσει την επόμενη μεγάλη της επένδυση ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ. Αυτή αφορά δύο εγκαταστάσεις ακόμη και σύμφωνα με την Digital Realty θα βοηθήσουν ώστε να καταστεί η Ελλάδα διεθνής κόμβος δεδομένων και πόλος έλξης επενδύσεων, όπως εξάλλου συνέβη και στη Μασσαλία προ ετών.

Στην τελευταία η αμερικάνικη εταιρεία έχει επενδύσει 260 εκατ. ευρώ καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη ψηφιακή πύλη εισόδου στη Δυτική Ευρώπη και την 9η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη παγκοσμίως προσελκύοντας άνω των 200 διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Miα από τις επερχόμενες τοπικές ζώνες της επί ελληνικού εδάφους θα δημιουργήσει και η Amazon Web Services. H εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την επένδυση ως το τέλος της χρονιάς, αν και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα το κάνει σε στρατηγική συνεργασία με κάποιον άλλο Data Center provider.

Ιδιαίτερα κινητική είναι και η μεγαλύτερη –ελληνικής ιδιοκτησίας- εταιρεία του χώρου, η Lancom. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα την έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του τέταρτου Κέντρου Δεδομένων της. Το νέο Data Center θα γίνει στην Κρήτη με άμεσο στόχο τη συγκέντρωση όλων των οπτικών ινών που προσαιγιαλώνονται από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) της Μεγαλονήσου.

Σημειωτέον πως στην αγορά data centers δραστηριοποιούνται και άλλοι όμιλοι όπως ο ΟΤΕ, η ΤΙ Sparkle, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks ενώ τη επέκταση του data center της σχεδιάζει και η Hellas Sat.

Περιφερειακός παίκτης

Σε κάθε περίπτωση οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν το προφίλ ενός ισχυρού περιφερειακού παίκτη της παγκόσμιας αγοράς των data centers για την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αθήνα συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στη χρυσή δεκάδα των αγορών προς παρακολούθηση, σύμφωνα με την έκθεση Global Data Center Market 2022 της εταιρείας παροχής υπηρεσιών real estate Cushman & Wakefield.

Στο σχετικό report της, η κορυφαία εταιρεία παροχής συμβουλών real estate τοποθετεί την Αθήνα στην 3η θέση μεταξύ των 10 πόλεων παγκοσμίως, που χαρακτηρίζονται ανερχόμενοι προορισμοί για την ανάπτυξη data centers.

Σύμφωνα με το report της εταιρείας, που χαρτογραφεί την αγορά των data centers παγκοσμίως (2022 Global Data Center Market Comparison) πάντως τα τρία κορυφαία – και «ώριμα» – οικοσυστήματα για data centers παγκοσμίως είναι η Βόρεια Βιρτζίνια, η Σίλικον Βάλεϋ και η Σιγκαπούρη.

Διαβάστε ακόμα: 

Fitch: Αμετάβλητο το «BB» της Ελλάδας – Παραμένει θετικό και το «outlook»

Ρεκόρ 29 ετών για τον πληθωρισμό – Στο 12,1% τον Ιούνιο 

Εισφορά αλληλεγγύης: Τι κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι (παραδείγματα) (vid)

Exit mobile version