Οι προοπτικές της αγοράς του business software εξασφαλίζουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης για τους ελληνικούς ομίλους πληροφορικής με το συγκεκριμένο core αντικείμενο, ικανούς να πολλαπλασιάσουν τα μεγέθη τους. Ο όμιλος Epsilon Net, από τους πρωταγωνιστές του κλάδου γενικότερα, αλλά και ειδικότερα του «μαραθωνίου» της ψηφιακής μετάβασης πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, πέτυχε σε άλλη μια χρήση σημαντική αύξηση των ετήσιων εσόδων και της κερδοφορίας του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του διαμορφώθηκε στα 93,23 εκατ. ευρώ από 75,1 εκατ. ευρώ το 2022 (+24,13%), με καθαρά κέρδη μετά φόρων 20,02 εκατ. ευρώ από 12,6 εκατ. ευρώ (+58,87%), μετά την εφαρμογή της λογιστικής αποτύπωσης με βάση τη μέθοδο της «εύλογης αξίας» για τα Stock Options του IFRS 2, με Adjusted EBITDA 31,08 εκατ. ευρώ, από 25,05 εκατ. ευρώ (+24,06%).
Ο ιδρυτής, πρόεδρος και CEO της εισηγμένης, Ιωάννης Μίχος, έχει τοποθετήσει τον πήχη των προσδοκιών/στόχων για την μελλοντική διαμόρφωση του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου στον διπλασιασμό τους σε ποσό άνω των 150 εκατ. ευρώ σε βάθος 3ετίας, αναφερόμενος στην περίοδο 2023-2025, σε σύγκριση με τις επιδόσεις του 2022.
Ήδη, η Epsilon Net σχεδόν διπλασίασε τον τζίρο της το 2023 από τα 50,51 εκατ. ευρώ του 2021 και στοχεύει σε… δεύτερο συνεχόμενο «double score» έως το τέλος του 2025, που κατά τα φαινόμενα δεν είναι πολύ μακριά.
Αν πάμε λίγο πιο πίσω στον χρόνο, από την αντιπαράθεση των διαθέσιμων στοιχείων προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας από το 2019 (17,98 εκατ. ευρώ), μια χρονιά πριν από την μετάταξή της από την Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Κύρια Αγορά (15/7/2020), μέχρι το 2023 (93,23 εκατ. ευρώ) έχει υπερπενταπλασιαστεί συνολικά σε μια 4ετία.
Η έναρξη και η επιτάχυνση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, λόγω της πανδημίας αρχικά, απέφερε ουσιαστικά μια «έκρηξη» εσόδων για έναν από τους βασικούς «παίκτες» της αγοράς του business software, η αξία της οποίας αναμένεται να εκτιναχθεί από 300-400 εκατ. ευρώ σήμερα πάνω από το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Αυτό σημαίνει, ότι «δουλειά θα υπάρχει για όλους», σε έναν ανταγωνιστικό κλάδο, όπου τα αλλεπάλληλα deals των τελευταίων ετών προκαλούν την συγκέντρωσή του και αλλάζουν τους συσχετισμούς των δυνάμεων, με αποκορύφωμα την πρόσφατη περίπτωση εξαγοράς της Entersoft από τον όμιλο Olympia (που έχει θυγατρική την SoftOne) και το Imker Capital.
Διψήφιος αριθμός εξαγορών
Οι ισχυροί ρυθμοί αύξησης των μεγεθών του ομίλου Epsilon Net αποτελούν προϊόν τόσο οργανικής ανάπτυξης όσο και των διαδοχικών επενδύσεων της διοίκησης σε στοχευμένες εξαγορές άλλων εταιρειών ή πλειοψηφικών μεριδίων τους, στο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζει ο επικεφαλής του, Ιωάννης Μίχος.
Από την μετάταξη της εταιρείας στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, το καλοκαίρι του 2020, έχουν πραγματοποιηθεί 20 εξαγορές, με επένδυση άνω των 35 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια, χάρη στην υψηλή κερδοφορία και την ρευστότητά της.
Μόνο πέρσι έγιναν 4+2 εξαγορές, με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στις εταιρείες Ορόσημο Πληροφορική Α.Ε., Νετέρα Ε.Ε. , Diginet Ε.Ε., Scan ΑΒΕΕ και μειοψηφικών ποσοστών σε δύο από τις βασικές θυγατρικές του ομίλου (Epsilon HR A.E και Epsilon SingularLogic A.E.) διασφαλίζοντας τη συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας στις συγκεκριμένες.
Με την είσοδο σχεδόν του 2024, στις 15 Ιανουαρίου, η Epsilon Net διεύρυνε το επενδυτικό αυτό σερί της, με την εξαγορά, μέσω της Epsilon CSA, του λογισμικού διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από την Lavisoft A.E.
Μια επιχειρηματική τακτική η οποία συνεχίζεται με τριπλό στόχο, όπως αναφέρει η διοίκηση του ομίλου: τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών all in one solution, τη διαρκή αύξηση του μεριδίου αγοράς του και την επίτευξη υψηλών επιδόσεων τελικής κερδοφορία.
Τα επόμενα βήματα
Ο Ιωάννης Μίχος θεωρεί ότι η Epsilon Net έπαιξε -και εξακολουθεί να παίζει- τον ρόλο του «game changer» στην αγορά του λογισμικού για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και όχι μόνο.
Συνεκτιμά δε ότι οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν θα ανακόψουν τις ταχύτητές τους λόγω της παροχής κινήτρων μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.
Εκτός από την δεδομένη απόφαση για νέες εξαγορές ίσως και μέσα στο έτος, καθώς το «σκανάρισμα» εταιρειών-στόχων δεν σταματά, ο όμιλος έχει προετοιμάσει τα επόμενα βήματά του και ποντάρει για την περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων του, το 2024 και το 2025, σε 7 κύριους άξονες:
- Την υποχρεωτική διασύνδεση POS με τα συστήματα τιμολόγησης και την αξιοποίηση των καινοτομικών λύσεων του.
- Την προώθηση του συστήματος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και της υποχρεωτικής διασύνδεσης με το πληροφοριακό σύστημα ERGANI II.
- Την επέκταση της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης στους προμηθευτές του Δημοσίου (B2G) η οποία αφορά σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
- Την εξέλιξη του χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών σε στρατηγική συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα στους τομείς του Business Software, του e Commerce και του Fintech.
- Την ενίσχυση του ολοκληρωμένου οικοσυστήματος προστιθέμενης αξίας και την παροχή «all in one solution» για τους τελικούς πελάτες.
- Την ενίσχυση των λύσεων σε κάθετες αγορές (Hospitality, Farmacy, Retail & Fuel) και
- Τη σταδιακή ανάπτυξη των εργασιών του στο εξωτερικό μέσω θυγατρικών εταιριών (Κύπρο και Ρουμανία) και μέσω διαδικτυακών πωλήσεων (Epsilon Hospitality).
Διαβάστε ακόμη
Τα «ψιλά γράμματα» της ρύθμισης για την Golden Visa
Γ. Δεληκανάκης (Southrock): Πώς θα επενδύσουμε 250 εκατ. ευρώ στη Μύκονο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ