Το πράσινο φως στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την Allianz επί της Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ” έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε Τμήμα στις 24 Ιουνίου 2022, αποφασίστηκε (υπ’ αριθ. απόφαση 782/2022) ομόφωνα η έγκριση της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 3 του Ν. 3959/2011, , που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρία “ALLIANZ SE” επί της εταιρίας “ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΓΑ” (εφεξής “Ευρωπαϊκή Πίστη”), δεδομένου ότι η εν λόγω συγκέντρωση, καίτοι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.
Η ανωτέρω αναφερόμενη γνωστοποίηση συγκέντρωσης, θα επιφέρει μεταβολή του ελέγχου της εταιρίας Ευρωπαϊκή Πίστη, δεδομένου ότι η εταιρία ALLIANZ SE θα αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο αυτής.
Εν προκειμένω, λαμβάνεται υπόψη ως σχετική γεωγραφική αγορά αναφορικά με τις σχετικές αγορές υπηρεσιών παροχής ασφάλισης ζωής και κατά ζημιάς, η ελληνική επικράτεια με εξαίρεση τον κλάδο 6 του άρθρου 4 του Ν. 4364/2016, “Πλοία”, για τον οποίο η σχετική γεωγραφική αγορά θεωρείται τουλάχιστον ευρωπαϊκή.
Η συγκέντρωση έχει κατά βάση οριζόντια διάσταση (αγορές πρωτασφαλίσεων ζωής και πρωτασφαλίσεων κατά κινδύνων ζημιών) δεδομένου ότι σε αυτήν συμμετέχουν επιχειρήσεις που αποτελούν πραγματικούς ή δυνητικούς ανταγωνιστές σε ορισμένες σχετικές αγορές, χωρίς ωστόσο να προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις εν λόγω αγορές.
Η συγκέντρωση δεν έχει κάθετες επιπτώσεις υπό την έννοια ότι συνεπεία αυτής δεν γεννάται ενιαία οντότητα, η οποία είτε να δραστηριοποιείται το πρώτον σε διαφορετικά επίπεδα μιας ορισμένης αλυσίδας αξίας ή να ενισχύει τη θέση της σε μία αγορά ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται σε ανάντη ή κατάντη αγορές. Σημειωτέον, αναφορικά με την αγορά της πρακτορείας ασφαλίσεων η Γνωστοποιούσα δεν έχει παρουσία σε αυτήν.
Η εξαγοραζόμενη διαθέτει θυγατρικές οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αγορές [1], των οποίων η σχέση τους με τις αγορές δραστηριοποίησης της Γνωστοποιούσας δεν είναι ούτε οριζόντια (ανταγωνιστές στην ίδια σχετική αγορά) ούτε κάθετη (προμηθευτές ή πελάτες). Λαμβάνοντας δε υπόψη αφενός το γεγονός ότι οι εν λόγω αγορές δεν είναι καν στενά σχετιζόμενες με τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η Γνωστοποιούσα (ήτοι δεν αποτελούν συμπληρωματικές υπηρεσίες ούτε ανήκουν σε ένα φάσμα υπηρεσιών που αγοράζονται γενικά από το ίδιο σύνολο καταναλωτών για ίδια τελική χρήση), και αφετέρου της μη ύπαρξης μονοπωλιακής δύναμης των μερών σε οιαδήποτε εκ των αγορών αυτών, παρέλκει η περαιτέρω εξέταση των ενδεχόμενων συσπειρωτικών επιπτώσεων της συγκέντρωσης.
[1] Αγορές εταιρικής χρηματοδότησης (corporate finance), επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital), επενδυτικής τραπεζικής, “facility services” σε επαγγελματικούς χώρους (καθαρισμός χώρων, φύλαξη, συντήρηση) και παραγωγής/χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη:
Πρόβλεψη για έσοδα 20 δισ. ευρώ από τον τουρισμό το 2022
Εφορία – Κατασχέσεις: Πότε επιστρέφονται χρήματα που έχουν δεσμευτεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς