Παρά την πανδημία το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας παραμένει ενεργό. Κάτι που, όπως λέει στο «business stories» ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας και πρόεδρος του Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής, φαίνεται από το γεγονός ότι διαρκώς κατατίθενται στον Οργανισμό νέοι φάκελοι με επενδυτικά σχέδια που θέλουν να υπαχθούν στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. «Υπάρχει μια συνεχής ροή περίπου 20 φακέλων στο Enterprise Greece, που φιλοδοξούμε να διευρυνθεί μετά και τη μεταρρύθμιση στην οικονομική διπλωματία που ετοιμάζουμε», λέει ο ίδιος, αποκαλύπτοντας ότι το νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή. «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον Οργανισμό προς εξέταση 23 φάκελοι με επενδυτικά έργα συνολικής αξίας 7,69 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνουν τουριστικά πρότζεκτ και ΑΠΕ, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να προχωρήσουν εκμεταλλευόμενοι τη σημερινή κρίση που υπάρχει, αλλά και προτάσεις για βιομηχανικές επενδύσεις», αναφέρει.
Για τις τελευταίες μάλιστα εξηγεί ότι η έγκριση της πρώτης παραγωγικής επένδυσης που αφορούσε το νέο εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας Intertrade Hellas, που ελέγχει το σήμα Softex, αλλά και οι εγκρίσεις στη νέα επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας Elpen καθώς και οι εξελίξεις με την πρόθεση επένδυσης της Next.e.GO για μονάδα συναρμολόγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων εν πολλοίς έχουν λειτουργήσει σαν κράχτης.
«Αυτό, μαζί με τη συστηματική δουλειά που γίνεται στο Enterprise Greece και τη δέσμευσή μας ότι εντός 45 ημερών πρέπει να κριθεί η αρτιότητα ενός φακέλου επένδυσης εάν σταλεί στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για έγκριση, έχει δημιουργήσει μια εμπιστοσύνη στην αγορά. Και αυτό θα το εκμεταλλευτούμε ακόμα περισσότερο μετά τη μεταρρύθμιση που ετοιμάζουμε», σημειώνει.
Σημειωτέον ότι την τελευταία διετία ο Οργανισμός έχει ανεβάσει ταχύτητες εγκρίνοντας επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 3,62 δισ. ευρώ όταν από το 2015 έως το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα εγκεκριμένα σχέδια ήταν μόλις 1,3 δισ. ευρώ.
Η μεταρρύθμιση της οικονομικής διπλωματίας
Σημείο-κλειδί ώστε να ανεβεί ακόμα υψηλότερα ο πήχης είναι η μεταρρύθμιση της οικονομικής διπλωματίας που προετοιμάζεται εδώ και 1,5 έτος. Μια μεταρρύθμιση που αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναβαθμίσει το Enterprise Greece σε εθνική πύλη εισόδου επενδύσεων από τη μία και εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων από την άλλη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σμυρλής.
Το νομοσχέδιο, εκτός της άμεσης διασύνδεσης όλων των πρεσβειών και των γραφείων των εμπορικών ακολούθων της χώρας μας με τον Οργανισμό, συγκροτώντας ουσιαστικά ένα τεράστιο δίκτυο τοπικών ομάδων, προβλέπει την εποπτεία από τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) καθώς και την ενσωμάτωση της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Οικονομικής και Εμπορικής Πολιτικής (ΓΔΔΟΕΠ), που σήμερα ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης και είναι υπεύθυνη για τις πολυμερείς σχέσεις συνεργασίας επί των διεθνών σχέσεων της χώρας, όπως με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) κ.ο.κ.
«Ολο αυτό το πλέγμα, το δίκτυο που δημιουργείται θα δουλεύει από κοινού, θα συνεργάζεται πλέον πάνω στους ετήσιους στρατηγικούς στόχους που θα θέτει η οικονομική διπλωματία», λέει ο κ. Σμυρλής.
«Εθνική πύλη»
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σημαντικότερο στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι ότι πλέον το Enterprise Greece καθίσταται ως η επίσημη πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας όσον αφορά τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Μια πύλη ορατή σε όλο τον κόσμο μέσω των πρεσβειών μας, που αυτόματα γίνονται στενοί συνεργάτες του Οργανισμού, και φυσικά μέσω όλων των δομών του υπουργείου Εξωτερικών. Ετσι, για παράδειγμα, όταν ένας επίδοξος επενδυτής από την Οτάβα μπει στην πρεσβεία μας, αυτόματα θα είναι σαν να μπαίνει στο Enterprise Greece. Από εκεί και έπειτα με μια διαδικασία one-stop-shop, που πλέον δημιουργείται, θα αποκτά άμεση πρόσβαση σε κάθε χρήσιμη πληροφορία και θα κατευθύνεται στο τμήμα της δημόσιας διοίκησης με το οποίο πρέπει να συνομιλήσει».
Μάλιστα, πέραν των υπουργείων, το Enterprise Greece στοχεύει μέσα στη χρονιά να συνεργαστεί με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και τις ΒΙ.ΠΕ. ώστε να υπάρχει έτοιμο χαρτοφυλάκιο ακινήτων με βάση το οποίο θα μπορεί να κατευθύνεται ο επίδοξος επενδυτής ανάλογα με το αντικείμενο της επένδυσης που θέλει να κάνει. Παράλληλα, «θα ξεκινήσουμε συνεργασίες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από περιφέρειες έως δήμους, προκειμένου να καταγράψουμε κάθε διαθέσιμη δομή (κτίρια, οικόπεδα, λιμάνια κ.ο.κ.). Κι αυτό καθώς στόχος θα είναι να φτάσουν επενδυτές ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας», σημειώνει ο κ. Σμυρλής.
Το σχέδιο για τις εξαγωγές
Τι θα γίνεται όμως με τις εξαγωγές; «Αντίστροφα, το δίκτυο που δημιουργείται υπό την ομπρέλα του Enterprise Greece θα μπορεί να βοηθά οποιαδήποτε ελληνική επιχείρηση θέλει να εξάγει σε κάποια χώρα. Ξεκινώντας από το πιο απλό, που είναι η πρόσβαση στην πληροφορία που έχουμε και στις μελέτες που συντάσσουν τα εμπορικά γραφεία των πρεσβειών μας, έως την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε οποιοδήποτε στάδιο μπορούμε να βοηθήσουμε. Μάλιστα τα help desks του Οργανισμού όχι μόνο θα βοηθούν, αλλά και θα συμβουλεύουν. Για παράδειγμα, μπορούμε, με βάση την εικόνα που έχουμε, να στρέψουμε το ενδιαφέρον κάποιας επιχείρησης και κάπου αλλού από εκεί που η ίδια ήδη είχε στοχεύσει ή να βοηθήσουμε κάποια επιχείρηση να αποκτήσει εξαγωγικό προφίλ κατευθύνοντάς τη στα βήματα που πρέπει να κάνει. Γενικά, αυτό που θέλουμε είναι να εξυπηρετούμε τους ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά και τον Ελληνα επιχειρηματία που θέλει και μπορεί να εξάγει προϊόντα ή υπηρεσίες σε άλλες χώρες. Να ξέρει, δηλαδή, ότι έχει έναν συνεργάτη, το ελληνικό κράτος, ότι δεν είναι μόνος του», τονίζει ο κ. Σμυρλής.
Ο ίδιος μάλιστα προαναγγέλλει και τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) ώστε να μπορεί να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, κάτι που αναμένεται να γίνει στο επόμενο χρονικό διάστημα: «Ο στόχος είναι να προκύψει ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός οργανισμός που θα ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη των εξαγωγέων μας. Το δουλεύουμε εδώ και ενάμισι έτος σε συνεργασία με κορυφαίους αντίστοιχους οργανισμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά και με τους φορείς των εξαγωγέων μας».
Ψηφιοποίηση
Υποστηρικτικά στο κομμάτι των εξαγωγών, σύμφωνα με τον κ. Σμυρλή, θα βοηθήσει και η ψηφιοποίηση της λειτουργίας των πρεσβειών με τη βοήθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ενα έργο που ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά με τρεις πρεσβείες μας. «Θέλουμε να λειτουργεί ένα σύγχρονο κράτος όπου μέσα από την πρεσβεία μπορεί κάποιος να κάνει εύκολα και γρήγορα τις δουλειές του, χωρίς καθυστερήσεις. Αυτή θα είναι και η πύλη εισόδου στο Enterprise Greece, πλήρως διασυνδεδεμένη με τη χώρα και τη δημόσια διοίκησή της, με τον Οργανισμό πλέον να εξελίσσεται σε controller (ελεγκτή) που θα κατευθύνει τους ενδιαφερομένους», εξηγεί ο κ. Σμυρλής.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ίδιος, τα στελέχη των πρεσβειών που γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές αγορές θα αποκτήσουν αναβαθμισμένο ρόλο στο κομμάτι της οικονομικής διείσδυσης: «Πλέον το Enterprise Greece αποκτά πάρα πολλούς τοπικούς συνεργάτες που ξέρουν καλύτερα τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν εκεί. Για παράδειγμα, τον επόμενο μήνα θα διεξαχθεί η πρώτη διά ζώσης μεγάλη έκθεση παγκοσμίως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Gulfood Dubai. Την ευθύνη πλέον για το περίπτερο, τις επαφές εταιρειών, την ενημέρωση κ.ο.κ. την αναλαμβάνει ο εμπορικός ακόλουθος στην πρεσβεία μας, σε συνεργασία με στελέχη του Enterprise Greece στην Αθήνα».
Σε ό,τι αφορά την καλύτερη προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων, ο κ. Σμυρλής αποκαλύπτει ότι είναι υπό σχεδιασμό και συγκρότηση η δημιουργία μιας μόνιμης ψηφιακής πλατφόρμας εξαγωγέων, απ’ όπου θα μπορεί οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος απ’ όλο τον κόσμο να αντλεί πληροφορίες και να έρχεται σε επαφή μαζί τους.
Με τις παρεμβάσεις αυτές, όπως εκτιμά ο κ. Σμυρλής, η δυναμική των ελληνικών εξαγωγών μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο βοηθώντας τη συνολική εξωστρέφεια της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές ελληνικών αγαθών, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, στο 11μηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος του 2020 κατέγραψαν αύξηση 2,2%, στα 21,8 δισ. ευρώ, με τα νωπά φρούτα και λαχανικά να παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυναμική.
Διαβάστε ακόμη:
ΕΚΤ: Αυστηρότεροι πιστωτικοί κανόνες και μείωση της ζήτησης δανείων στο τέταρτο τρίμηνο του 2020