Βάσει της υπ. αριθμ. B1 B2 46142/19.07.2021 (Β 3271) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για το 1ο επτάμηνο του 2021 (1/1 – 31/7/2021) το συνολικό ποσό των δαπανών που μπορεί να συμψηφιστεί (ουσιαστικά να μειωθεί) το clawback φαρμακευτικής δαπάνης δεν θα ξεπεράσει τα 75.000.000 ευρώ.
Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σε 2 κατηγορίες δαπανών και συγκεκριμένα στις δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) και στις δαπάνες για Επενδυτικά Σχέδια και συγκεκριμένα ορίζεται ανώτατο όριο της κάθε κατηγορίας δαπανών το 50% του συνολικού ποσού, ήτοι 37.500.000 ευρώ ανά κατηγορία.
Χρονική περίοδος συμψηφισμού: 1/1 – 31/7/2021
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: έως 17.12.2021
Με την αυτόματη επιστροφή φαρμακευτικής δαπάνης/clawback, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, στα πλαίσια του περιορισμού της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, επιστρέφουν ετησίως στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στον ΕΟΠΥΥ χρηματικό ποσό ίσο με την ετήσια υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι του εν λόγω κινήτρου είναι οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης ή οι τοπικοί αντιπρόσωποί τους στην Ελλάδα, και γενικά κάθε φαρμακευτική επιχείρηση που υποχρεούται σε καταβολή clawback της φαρμακευτικής δαπάνης.
Επιλέξιμες δαπάνες
Διακρίνονται 2 κατηγορίες:
1η κατηγορία
Στις δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) συμπεριλαμβάνονται οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται για να τεθεί ένα φάρμακο σε κυκλοφορία, όπως ενδεικτικά:
α) Πραγματοποίηση εργαστηριακής Ε&Α φαρμακοτεχνικής μορφής
β) Κλινικές δοκιμές φάσεων 1,2 και 3, που είναι απαραίτητες για τη συμπλήρωση του εγκριτικού φακέλου του προϊόντος
γ) Παραγωγή δοκιμαστικών παρτίδων και αξιολόγηση της διεργασίας σε πιλοτική κλίμακα με ικανό μέγεθος και αριθμό παρτίδων.
δ) Έρευνα και ανάπτυξη στο πεδίο των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται με τελικό σκοπό την αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της συμμόρφωσης της θεραπευτικής αγωγής.
ε) Εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας, διαχείριση ερευνητικών έργων και τακτική παρακολούθηση και επίβλεψη κλινικών δοκιμών που διεξάγονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Οι επιλέξιμες δαπάνες που σχετίζονται με τις ανωτέρω δραστηριότητες R&D είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:
- αγορά, κατασκευή, συντήρηση, ανακαίνιση κτιρίων
- αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση μηχανολογικού εξοπλισμού
- αγορά άυλων περιουσιακών στοιχείων, εγκριτικών παραβόλων, κλπ.
- αμοιβές κάθε βαθμίδας προσωπικού που απασχολείται για την εκτέλεση του έργου
- αμοιβές και δαπάνες κλινικών δοκιμών
2η κατηγορία
Στις δαπάνες επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων, τη βελτίωση υφιστάμενων διαδικασιών παραγωγής και την αύξηση της δυναμικότητας της παραγωγικής διαδικασίας.
Αντίστοιχα οι επιλέξιμες δαπάνες που σχετίζονται με τις ανωτέρω δραστηριότητες είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:
- αγορά ή κατασκευή κτιριακών / βοηθητικών εγκαταστάσεων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
- αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση καινούριων ή μεταχειρισμένων μηχανημάτων
- μεταφορά τεχνολογίας, αγορά δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, άδειες εκμετάλλευσης, κλπ.
- αμοιβές έμμισθου προσωπικού, κ.λπ.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων
Τα αιτήματα υποβάλλονται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έως 17.12.2021
Η VK PREMIUM – Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων διαθέτοντας την απαραίτητη εμπειρία και εξειδίκευση, υποστηρίζει με επιτυχία τις αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα συμψηφισμού clawback.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ ή στο τηλέφωνο 210-6835560.
*Η κυρία Φωτεινή Μακραδήμα είναι διευθύντρια αναπτυξιακών προγραμμάτων της VK PREMIUM