© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
H Entersoft με τη Softone, ως ενιαίο σχήμα πλέον, με περισσότερους από 90.000 πελάτες και κύκλο εργασιών 120 εκατ. ευρώ, εισέρχονται σε μια νέα εποχή με ένα συγκροτημένο και εξωστρεφές πλάνο ανάπτυξης για το 2025. «Το νέο σχήμα αποτελεί ήδη τον εθνικό πρωταθλητή στον χώρο του λογισμικού για επιχειρήσεις. Διαθέτει στελέχη, συνεργάτες, πελάτες, προϊόντα και τεχνολογίες που σε τέτοιο πλήθος και ποιότητα δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν στη χώρα μας», σχολιάζει ο κ. Αντώνης Κοτζαμανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του ενιαίου σχήματος Entersoft – Softone.
Και προσθέτει: «Βασικός αρχικός μας στόχος είναι να ενοποιήσουμε τις δραστηριότητές μας και τα προϊόντα κάτω από μια ενιαία στρατηγική έτσι ώστε να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τα μερίδιά μας στην Ελλάδα και στις χώρες στις οποίες έχουμε δραστηριότητα. Με την επενδυτική δύναμη που διαθέτουμε ο τελικός στόχος δεν είναι άλλος από το να είμαστε ο μεγαλύτερος όμιλος λογισμικού για επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η στρατηγική μας θα βασιστεί στις περίπου ίδιες βασικές αρχές με τις οποίες κινηθήκαμε και στο παρελθόν: νέα προϊόντα, διεύρυνση μεριδίων, επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες καθώς και περαιτέρω εξαγορές. Παρά το μεγάλο μέγεθός μας, θέλουμε να συνεχίσουμε να κινούμαστε με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης και στα επόμενα χρόνια παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων όλων των μεγεθών».
Η ενοποίηση των δύο εταιρειών αναμένεται να προσφέρει αρκετές υπεραξίες. «Η βασικότερη υπεραξία προέρχεται από τον συνδυασμό των καλύτερων στοιχείων των δύο εταιρειών», λέει ο κ. Κοτζαμανίδης. «Πρόκειται για δύο εταιρείες κυριολεκτικά “διαμάντια” οι οποίες είχαν κοινά στοιχεία στη στρατηγική τους, αλλά και πολλά συμπληρωματικά. Ο συνδυασμός των καλύτερων πρακτικών και από τις δύο θα είναι αυτό που θα δώσει τη μεγαλύτερη υπεραξία τόσο σε εμάς όσο και στους πελάτες μας. Αν και είμαστε λίγους μήνες μετά τη συνύπαρξή μας κάτω από κοινούς μετόχους-επενδυτές, ήδη διαβλέπουμε εξαιρετικές συνέργειες που όλες αφορούν αποκλειστικά την ανάπτυξή μας. Eχουμε συμπληρωματικά προϊόντα, συμπληρωματικά δίκτυα μεταπωλητών, καθώς και πελάτες σε όλο το εύρος της ελληνικής οικονομίας από τον ελεύθερο επαγγελματία μέχρι τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Ταυτόχρονα έχουμε συμπληρωματική παρουσία σε τρεις πόλεις της Ελλάδας πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και διαφορετικό μέγεθος και δραστηριότητα σε Ρουμανία, Κύπρο και Βουλγαρία. Oλο αυτό το πλαίσιο -σε συνδυασμό και με τη διάθεση των επιχειρήσεων και του κράτους για περαιτέρω ψηφιοποίηση- θα οδηγήσει την αναπτυξιακή εκμετάλλευση των συνεργειών που προαναφέραμε».
Αμφότερες οι εταιρείες είχαν θετικές επιδόσεις το 2024, βάζοντας τα θεμέλια για ένα ενιαίο σχήμα με σημαντικό μέγεθος στην αγορά. «Hταν μια εξαιρετική χρονιά και για τις δύο εταιρείες», λέει ο κ. Κοτζαμανίδης. «Οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν για άλλη μια χρονιά έντονα διψήφιοι. Και οι δύο όμιλοι μαζί θα έχουν έσοδα της τάξης των 120 εκατ. ευρώ με EBITDA που ξεπερνάει τα 34 εκατ. ευρώ. Από κοινού εξυπηρετούμε πάνω από 90.000 πελάτες, 700 εμπορικούς μεταπωλητές, ενώ έχουμε και πάνω από 1.500 εξειδικευμένα στελέχη», συμπληρώνει.
Το «κύμα» της ψηφιακής μετάβασης της χώρας είναι αυτός που καθιστά ευοίωνες τις προοπτικές της ενιαίας εταιρείας, αν και, όπως λέει ο κ. Κοτζαμανίδης, ο ρυθμός μετάβασης της χώρας πρέπει να βελτιωθεί. «Υπάρχουν τομείς που τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, όπως αυτός της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, και πολλοί άλλοι που ο ρυθμός τους είναι ακόμα χαμηλός. Γενικά θα έλεγα ότι τρέχουμε γρήγορα εκεί που παρεμβαίνει νομοθετικά το κράτος και δρα ως καταλύτης. Σε πολλά άλλα, όμως, συστήματα που αποτελούν στοιχείο ανταγωνιστικότητας και όχι συμμόρφωσης, οι ρυθμοί είναι χαμηλοί παρόλο που βρισκόμαστε ακόμα σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την Ε.Ε.», σημειώνει.
Και προσθέτει: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις, σε σημαντικό ποσοστό, έχουν συστήματα χαμηλής τεχνολογικής ωριμότητας και δυσκολεύονται να υιοθετήσουν προχωρημένα τεχνολογικά συστήματα όπως Warehouse Management, IoT, Analytics, AI, eCommerce, κυρίως γιατί δεν έχουν αναβαθμισμένες κατάλληλες υποδομές ERP, CRM στα οποία θα βασιστούν αυτές για να αναλύσουν δεδομένα και συμπεριφορές. Περίπου το 40% των ελληνικών μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων έχουν λογισμικά ξεπερασμένης τεχνολογίας ή απλοϊκής λειτουργικότητας που αναπτύχθηκαν με γνώμονα τις τεχνολογίες της δεκαετίας του 1990. Είμαστε όμως αισιόδοξοι. Η διάθεση για ψηφιοποίηση ανεβαίνει και σε συνδυασμό με τις κατάλληλες δεξιότητες που έχει η νέα γενιά δημιουργούν ένα νέο πιο αισιόδοξο πλαίσιο για την αναβάθμιση της τεχνολογικής ωριμότητας των επιχειρήσεων».
Κλείνοντας η συζήτηση πηγαίνει στις προκλήσεις της επόμενης χρονιάς. «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση με τον καλύτερο τρόπο», απαντά. «Αυτό σημαίνει ότι τόσο η αξιοποίηση των στελεχών όσο και η ανεύρεση νέων αποτελούν σημαντικές προκλήσεις. Η πρόβλεψή μας είναι ότι τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον η ζήτηση θα εξακολουθήσει να κινείται με έντονα ανοδικό τρόπο, περίπου όπως το είδαμε να συμβαίνει και τα προηγούμενα δύο. Η συνένωση των δυνάμεων και η δημιουργία ενός μεγαλύτερου σχήματος μας τοποθετούν σε προνομιακή θέση για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να συνεχίσουμε δυναμικά την αναπτυξιακή μας πορεία», καταλήγει ο κ. Κοτζαμανίδης.
Διαβάστε ακόμη
Ποτοποιία Μαυράκη: Μια εταιρεία που δίνει κέφι στην αγορά εδώ και 160 χρόνια
Χρυσός: Πώς θα κινηθεί μετά το μεγάλο ράλι – Τι προβλέπει το Παγκόσμιο Συμβούλιο (tweets)
Πέθανε ο Κώστας Σημίτης σε ηλικία 88 ετών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα