search icon

Επιχειρήσεις

Entersoft: Προσδοκίες από τα νέα προϊόντα και πιθανές εξαγορές από δυο μέτωπα

Με τα επενδυτικά «ραντάρ» ανοικτά σε Ελλάδα και Ρουμανία για νέα deals. Το ρεκόρ της μετοχής και η απόφαση της Έκτακτης Γ.Σ.

Οι ισχυρές επιδόσεις του 2023 και η είσοδος στο 2024 με αντίστοιχα υψηλούς ρυθμούς, διατηρούν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του ομίλου Entersoft κατά την τρέχουσα χρήση.

Οι προσδοκίες για νέα σημαντική αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας της εισηγμένης βασίζονται κατά μεγάλο βαθμό στο λανσάρισμα των νέων προϊόντων της, όσο και στην ισχυρή ζήτηση που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει γενικότερα αυτά τα χρόνια τον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα, ειδικότερα δε με φόντο το business software και τις ανάγκες πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων.

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Entersoft, την Τρίτη 20/2, εγκρίθηκε ομόφωνα το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης (με απαρτία 72,65%) που αφορά το νέο πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών, σε ένα timing μάλιστα κατά το οποίο η μετοχή της έφτασε σε ιστορικά υψηλά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, αλλά και την Τρίτη.

Στο 9μηνο του 2023 τα έσοδά της κατέγραψαν αύξηση 29% και 45% τα EBITDA, ενώ μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της (29/2), όταν θα υπάρξει ακριβής εικόνα για όσα συνέβησαν στο finish της προηγούμενης χρονιάς…

Πέρσι, η Entersoft ανήκε παράλληλα στους «παίκτες» του κλάδου που πρωταγωνίστησαν και σε επενδυτικό επίπεδο, καθώς ολοκλήρωσε 4 εξαγορές (GGSoft, SmartCV κατά 62%, SW RetailSoft, Infopower HR Solutions), διευρύνοντας την παρουσία της σε νέες κάθετες αγορές, με την 4η εξ αυτών στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Η αναζήτηση στόχων για νέες πιθανές εξαγορές εντός του 2024 δεν σταματά για τον όμιλο, με CEO τον Αντώνη Κοτζαμανίδη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κυρίως στην πολλά υποσχόμενη αγορά πληροφορικής της Ρουμανίας.
«Συνεχίζουμε πάνω στο πλάνο που έχουμε ανακοινώσει και το οποίο δουλέψαμε και το 2023, δεν έχει αλλάξει κάτι. Τα προϊόντα που ανακοινώσαμε ότι θα μπουν στην αγορά έχουν ήδη ξεκινήσει την εμπορική τους δραστηριότητα, άρα αναμένουμε να ενταθεί αυτό και το 2024 και τα επόμενα χρόνια.
Σε ότι αφορά το μέτωπο των εξαγορών, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, αλλά πάντα έχουμε τα αυτιά και τα μάτια μας ανοικτά. Πάντα μιλάμε με εταιρείες και προσπαθούμε να συγκεράσουμε την οργανική ανάπτυξη με κάποιες στοχευμένες εξαγορές, οι οποίες θα παραμείνουν στην πορεία που έχετε δει τα τελευταία χρόνια.», ανέφεραν στο newmoney κύκλοι της εταιρείας, μετά από το πέρας της Γ.Σ.

Ελλάδα και Ρουμανία

Η Entersoft έχει στραμμένη την προσοχή της και στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά πληροφορικής της Ρουμανίας, όπου «χτίζει» ένα pipeline έργων με όχημα την εξαγορασθείσα κατά 75% το 2022 BIT Software και υπολογίζει ότι στο εγγύς μέλλον θα εντοπίσει και άλλες εταιρείες του κλάδου με το προφίλ που την ενδιαφέρει στη χώρα.

«Δεν υπάρχει, προς το παρόν, κάτι ώριμο στη Ρουμανία για μας, όμως ισχύουν και τα δυο ενδεχόμενα. Το αν θα προχωρήσει μια συμφωνία για κάποια εξαγορά, εντός ή εκτός συνόρων, δεν είναι απολύτως στο δικό μας χέρι, διότι εξαρτάται και από την άλλη πλευρά. Πέρσι ήταν μια χρονιά που τα πράγματα έτρεξαν με τον ρυθμό που θέλαμε. Φέτος, δεν ξέρουμε ακόμα πως θα κυλήσουν. Τι θα προχωρήσει πιο γρήγορα και τι πιθανόν λίγο πιο αργά.», είναι η απάντηση των ίδιων πηγών στην ερώτηση εάν η Entersoft θα κινηθεί για νέα deals στο προσεχές διάστημα περισσότερο στην Ελλάδα ή στη Ρουμανία.

Το σημαντικό για την διοίκηση του εισηγμένου ομίλου είναι ότι «…δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με αυτά που όλοι πλέον έχουν δει. Δεν βρισκόμαστε στο 2020 (σ.σ. τη χρονιά αυτή πραγματοποιήθηκε η μετάταξη της εταιρείας από την Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Κύρια Αγορά) που δεν μας ήξεραν το ίδιο καλά. Γιατί υπάρχουν πια δείγματα γραφής του τι κάνουμε και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια.

Η μόνη αλλαγή ίσως είναι η επίδραση που θα έχουν τα νέα προϊόντα στην πορεία μας, καθώς ξεκίνησε η εμπορική αξιοποίησή τους.».

Αναλυτικότερα: «Πρόκειται για τα προϊόντα μισθοδοσίας και διαχείρισης προσωπικού, που έχουν και μια διάσταση ενδιαφέροντος αυτή την εποχή λόγω και της υλοποίησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε διάφορους χώρους και κάθετες αγορές, σταδιακά.
Είναι επίσης το προϊόν για πολύ μικρές επιχειρήσεις που λανσάρουμε και ονομάζεται QuickBiz, σε μια αγορά στην οποία η Entersoft μέχρι στιγμής δεν ήταν παρούσα. Ήταν περισσότερο σε αυτήν των μεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων και τώρα θέλει να κάνει την παρουσία της αισθητή σε μια κατηγορία με εκατοντάδες χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.».

Θετικό θεωρείται για τον όμιλο και το γεγονός ότι: «Συνεχίζεται με ισχυρούς -και αμείωτους- ρυθμούς ανάπτυξης η ηλεκτρονική τιμολόγηση για όλη την αγορά. Η ζήτηση διαρκώς ανεβαίνει. Ανεβαίνουν και οι απαιτήσεις της ΑΑΔΕ. Εδώ έχουμε δυο βασικά μέτωπα. Τις συναλλαγές με το δημόσιο, όπου σταδιακά όλο και περισσότεροι οργανισμοί απαιτούν πια μόνο ηλεκτρονικά τιμολόγια. Και το άλλο είναι οι διαδικασίες με τα POS στη λιανική, τις οποίες μπορεί να δει κάποιος με δυο τρόπους: ή με τις ταμειακές ή με το software. Εμάς μας ενδιαφέρει το δεύτερο προφανώς. Αυτό που προϋπήρχε είναι το μέτωπο των B2B συναλλαγών και συνεχίζει την πορεία του.
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση, γενικά στην Ελλάδα σαν ομπρέλα θεμάτων, είναι κάτι που θα μας απασχολεί για την επόμενη 3ετία τουλάχιστον, ανοδικά».

Το ρεκόρ της μετοχής

Η πορεία της μετοχής της Entersoft –όπως και των άλλων εισηγμένων του κλάδου της πληροφορικής– αποτελεί συχνό θέμα συζήτησης για την αγορά.
Στην προκειμένη περίπτωση, κύκλοι του ομίλου σχολιάζουν ότι αν εξετάσει κανείς τη διαμόρφωση της αξίας της σε σύγκριση με τα δεδομένα που υπήρχαν πριν από 3-4 χρόνια, μπορεί να διαπιστώσει -πιο διαχρονικά- πόσο έχει αυξηθεί συνολικά σε αυτό το διάστημα.

Εκτός από το ιστορικό υψηλό στα 6,90 ευρώ (+2,07%), καταγράφεται μεταβολή +14,24% σε διάστημα μηνός, + 8,49% από την αρχή του έτους, με χρηματιστηριακή αξία 207 εκατ. ευρώ.

*Χθες η Γ.Σ. ενέκρινε την πρόταση για την αγορά ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστού 2% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, συνολικά μέχρι εξακόσιες χιλιάδες (30.000.000 Χ 2%= 600.000) μετοχές, σε ένα εύρος τιμών που κυμαίνεται μεταξύ 2 ευρώ (κατώτατη τιμή) έως 12 ευρώ (ανώτατη τιμή) ανά μετοχή, για χρονικό διάστημα 24 μηνών από την ημερομηνία λήψης της απόφασης, έως 20/2/2026.

Οι ίδιες μετοχές που θα αποκτηθούν προορίζονται για κάθε σκοπό και χρήση που επιτρέπεται από τη νομοθεσία (περιλαμβανομένων, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου και της ακύρωσής τους, ή/και της διάθεσής τους στο προσωπικό ή/και σε μέλη της διοίκησης της εταιρείας ή/και συνδεδεμένης εταιρείας) και σύμφωνα με αυτή.

Διαβάστε ακόμη 

Οι συμφωνίες Eurobank – Eurolife FFH εφαλτήριο για τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας

«Κόκκινα» ακίνητα: «Στοίχημα» η ταχεία επιστροφή τους στην αγορά – Οι προτάσεις των servicers

ΑΠΕ: «Πόλεμος» εκ των έσω για τα υπεράκτια αιολικά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version