search icon

Επιχειρήσεις

Μεταποίηση: Η αύξηση στην παραγωγή και οι νέες παραγγελίες έφεραν ενίσχυση τον Μάρτιο 2024

Ανοδο σε μηνιαίο επίπεδο σημείωσε ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI), φτάνοντας τις 56,9 μονάδες, από τις 55,7 που ήταν τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι μια μέτρηση πάνω από 50 δείχνει ανάπτυξη, ενώ μια κάτω από 50, συρρίκνωση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός […]

Ανοδο σε μηνιαίο επίπεδο σημείωσε ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI), φτάνοντας τις 56,9 μονάδες, από τις 55,7 που ήταν τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι μια μέτρηση πάνω από 50 δείχνει ανάπτυξη, ενώ μια κάτω από 50, συρρίκνωση.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε για έκτο συνεχή μήνα και ήταν αισθητά πάνω από την τάση που επικρατεί στην έρευνα.

Στην εν λόγω άνοδο επίδρασε θετικά η εντονότερη αύξηση των νέων παραγγελιών που είχαν οι Έλληνες κατασκευαστές, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global.

Μάλιστα η αύξηση των νέων πωλήσεων ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2021.

Η άνοδος στις παραγγελίες του εξωτερικού επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών. Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί αγαθών αύξησαν τους όγκους παραγωγής, σημειώνοντας επιτάχυνση με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2021.

Οπως είναι λογικό, η αύξηση στις παραγγελίες, είχε ως αποτέλεσμα οι Έλληνες κατασκευαστές να αυξήσουν και το προσωπικό με ταχύτερο ρυθμό. Αναλυτικότερα, η άνοδος της απασχόλησης επιταχύνθηκε με τον πιο γρήγορο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2022.

Από την άλλη πλευρά, η διαταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού συνέχισε να αποτελεί πρόβλημα για τους Έλληνες κατασκευαστές, καθώς οι χρόνοι παράδοσης των εισροών επιμηκύνθηκαν και πάλι σημαντικά τον Μάρτιο, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση των τιμών των εισαγόμενων υλικών. Η συνολική επιβάρυνση κόστους αυξήθηκε με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2023, καθώς οι προμηθευτές αύξησαν το κόστος των πρώτων υλών και των μεταφορών.

Τέλος, οι τιμές χρέωσης αυξήθηκαν για έβδομο συνεχή μήνα τον Μάρτιο, καθώς ο ρυθμός αύξησης ήταν ιστορικά υψηλότερος. Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες εξακολούθησαν να μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, ο ρυθμός αύξησης των τιμών πώλησης εξασθένησε από τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Σταθερό το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Απρίλιο αυξήσεις αλλά και μειώσεις από  άλλους παρόχους

Οι (υπερβολικές) αυξήσεις μισθών βλάπτουν την εργασία και την αγοραστική δύναμη

ΔΕΗ: Ολοκληρώνεται το deal με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την μεταφορά της HΡΩΝ 1 στην Κρήτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version