search icon

Επιχειρήσεις

Εμπλοκή στον διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων; – Εξετάζουν προσφυγές οι εταιρείες

Τρία χρόνια μετά από την προκήρυξη του έργου εξακολουθούν οι καθυστερήσεις. Νέα αιτία οι αλλαγές των όρων του διαγωνισμού, deadline η σημερινή μέρα για την ύπαρξη συμφωνίας

Συμπληρώνονται 3 χρόνια σε μερικά 24ωρα από την ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του mega διαγωνισμού του Ελληνικού Κτηματολογίου για την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων (από τις 12/11/2021), με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 309,8 εκατ. ευρώ και οι καθυστερήσεις συνεχίζονται.

Τις τελευταίες ώρες όμως πληροφορίες φέρουν εταιρείες αναδόχους, οι οποίες συμμετέχουν κατά κύριο λόγο σε κοινοπραξίες και ανέλαβαν την υλοποίηση του εμβληματικού έργου, να αντιδρούν σε κάποιες «ξαφνικές αλλαγές» όρων που το αφορούν (σε σχέση με το σκανάρισμα εγγράφων και τον όγκο των υπό επεξεργασία αρχείων που θα πληρωθεί) και εκτιμάται ότι θα επιφέρουν απώλειες που θα κυμανθούν μεταξύ 25-30 εκατ. ευρώ αθροιστικά για αυτές. Κάτι που δεν δέχονται επ’ ουδενί.

Από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μάλιστα υπήρχαν πληροφορίες στην αγορά για την πρόθεσή τους να προχωρήσουν ακόμα και σε ενδεχόμενες προσφυγές, αλλά και για μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση.
Το βέβαιο είναι ότι η σημερινή ημέρα αναμένεται να κρίνει το αν θα λυθεί το πρόβλημα ή θα εξακολουθήσει να υφίσταται.

Πηγές από εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν στο έργο επιβεβαίωσαν στο newmoney ότι το πρόβλημα είναι απόλυτα υπαρκτό, παρότι αναζητήθηκε λύση τις προηγούμενες ημέρες (σ.σ. υποβλήθηκε αίτημα απόσυρσης της σχετικής απόφασης, που ήταν η δεύτερη χρονικά, για τις αλλαγές στους όρους, αλλά δεν έχει γίνει προς το παρόν αποδεκτό) και μιλούν για αναστάτωση.

Συνεπώς εξετάζονται προσφυγές εντός της ημέρας, αν δεν προκύψει κάποια ανατροπή της ύστατης στιγμής, καθώς η σημερινή ημερομηνία θεωρείται η καταληκτική ως προς την δυνατότητα των αναδόχων την κατάθεσή τους ή για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Επίσης, αυτό που λέγεται είναι ότι εφόσον δεν δικαιωθούν οι εταιρείες από τις πιθανές προσφυγές και αυτές απορριφθούν, σκοπεύουν να πάνε και δικαστικά την υπόθεση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται μέχρι και 5 προσφυγές, από όλους τους συμμετέχοντες δηλαδή, αν υπολογιστεί ότι τόσοι είναι οι επικεφαλείς των κοινοπραξιών ή παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό αυτόνομα.
Το πρόβλημα ξεκίνησε από το γεγονός ότι ενώ είχε εγκριθεί μελέτη εφαρμογής και οι εταιρείες δούλευαν πάνω στο έργο, ελήφθη η επίμαχη απόφαση η οποία αλλάζει τους όρους του «παιχνιδιού».

Πρόκειται δε για το πιο σύνθετο ίσως, το πιο απαιτητικό και πιο ακριβό project ψηφιοποίησης με χρηματοδότηση από το RRF, χωρισμένο σε 5 τμήματα, όσες οι γεωγραφικές ενότητες όπου αντιστοιχεί. Αρχικά, η αρχική εκτίμηση μιλούσε για έναν όγκο 630 εκατ. σελίδων εγγράφων διαφόρων τύπων, που αργότερα αυξήθηκε στο 1 δισ. σελίδων.

Σε ποιους αναδόχους, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ανατέθηκαν τα 5 Τμήματα του έργου:

• Το 1ο Τμήμα στην κοινοπραξία Netcompany-Intrasoft και Profile Software.
• Το 2ο Τμήμα στην κοινοπραξία Nova (Wind Ελλάς) – Iron Mountain Hellas.
• Το 3ο Τμήμα στην κοινοπραξία Uni Systems – Αρχειοθήκη – Onex Technology Systems & Business Solutions.
• Το 4ο Τμήμα στην ΟΤΕ A.E..
• Το 5ο Τμήμα στην κοινοπραξία Vodafone – Cosmos Computers – Quality & Reliability – Γεωανάλυση.

Διαβάστε ακόμη  

Metlen: Xαράσσει ενεργειακό διάδρομο σε όλα τα Βαλκάνια και φτάνει ως την Ουγγαρία

Μπλόκα σε ταξί και λαϊκές αγορές – Εντατικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ στα περιουσιακά στοιχεία

ΑΑΔΕ: Πώς θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά διακοπή εργασιών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version