search icon

Επιχειρήσεις

Emirates: Τα 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και οι «χρυσές» business στη διακίνηση εμπορευμάτων

Κοντά στους 300 τόνους ελληνικά ψάρια κάθε μήνα πετάνε για Νέα Υόρκη, φράουλες και ελληνικά γιαούρτια στο Ντουμπάι

«Είμαστε σχεδόν στο τέλος του τούνελ, η ζήτηση είναι εξαιρετικά υψηλή και έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας».

Η δήλωση ανήκει στον κ. Khalid Al Zarooni  Διευθυντή της Emirates στη χώρα μας, η οποία κλείνει αισίως 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, με την εταιρεία, εκτός από τις επιβατικές πτήσεις, να έχει και μία εξίσου επωφελή δραστηριότητα και στο κομμάτι της εξυπηρέτησης διακίνησης φορτίων με ελληνικά προϊόντα που ‘’ταξιδεύουν’’ στο Ντουμπάι, αλλά και στη Νέα Υόρκη.

Με αφορμή τα 25 χρόνια παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα, ο διευθυντής της αεροπορικής έκανε χθες τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της στη χώρα μας όπου κατά τη διάρκεια της τελευταίας 25ετίας από το 1996 μέχρι σήμερα έχει μεταφέρει περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια επιβάτες σε χιλιάδες πτήσεις από και προς την πρωτεύουσα της χώρας, έχοντας προσφέρει 6 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις.

Εμπορευματικές μεταφορές

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών: Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία μεταφέρει κοντά στους 300 τόνους σε φρέσκα …ψάρια σε μηνιαία βάση από την Ελλάδα στις ΗΠΑ με προορισμό κυρίως τα ακριβά εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Το νούμερο βαίνει αυξανόμενο αν ληφθεί υπόψη ότι πριν από λίγο καιρό ήταν κοντά στους 210 τόνους.

Οι δραστηριότητες της αεροπορικής όσον αφορά τη μεταφορά εμπορευμάτων από τη χώρα μας σε Ντουμπάι και Νέα Υόρκη αποδίδει ιδιαίτερα, όπως ανέφερε χθες ο κ. Al Zarooni. Ως προς τα ελληνικά προϊόντα που φεύγουν από Αθήνα για Ντουμπάι είναι φράουλες, γιαούρτι, τυρί, ελαιόλαδο κ.ά. Η Emirates διαθέτει μία οργανωμένη υποδομή μεταφορών εμπορευματικών φορτίων μέσω της Emirates SkyCargo, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες να εξάγουν ελληνικά προϊόντα, όπως ανταλλακτικά πλοίων, ηλεκτρονικά, φαρμακευτικά προϊόντα και τοπικά προϊόντα μέσω του κόμβου της στο Ντουμπάι.

Το 2019, η Emirates μετέφερε πάνω από 10.800 τόνους φορτίου από και προς την Αθήνα, διευκολύνοντας την διακίνηση αγαθών μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΑΕ, καθώς και άλλων χωρών στο παγκόσμιο δίκτυό της. Κατά τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής των επιβατικών υπηρεσιών μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης λόγω της πανδημίας, η Emirates επέτρεψε την απρόσκοπτη εξαγωγή ελληνικών αλιευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ, μέσω των απευθείας επιβατικών πτήσεων από Αθήνα προς Ντουμπάι, με πτήσεις επόμενης μέρας από Ντουμπάι προς Νέα Υόρκη. Στο διάστημα αυτό, διακινήθηκαν περισσότεροι από 1.200 τόνοι ψαριών.

«Ο τομέας του cargo είναι πολύ σημαντικός για την εταιρεία ειδικά εν μέσω πανδημίας και ειδικά για την Ελλάδα είναι ακόμη πιο προσοδοφόρο λόγω ακριβώς του ότι η χώρα έχει πληθώρα διαφορετικών προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», σχολίασε ο κ. Αl Zarooni.

Οι στόχοι για το 2022

Ερωτηθείς για τους στόχους του 2022, ο διευθυντής της αεροπορικής στην Ελλάδα επεσήμανε ότι βασική προτεραιότητα είναι να ανακτηθούν οι συχνότητες του 2019 «κι εν συνεχεία μετά τη θερινή περίοδο θα εξετάσουμε αν θα προσθέσουμε νέα δρομολόγια». Ο ίδιος δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος τόσο, διαπιστώνοντας «πολύ ισχυρή ζήτηση».

Επισημαίνεται εδώ ότι η Emirates είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία που εξυπηρετεί απευθείας πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ντουμπάι. Το Μάρτιο του 2017, η Emirates πρόσθεσε τη σύνδεση της Αθήνας με τη Νέα Υόρκη και το αεροδρόμιο του Νιούαρκ, που αποδείχθηκε δημοφιλές δρομολόγιο για τους Έλληνες ταξιδιώτες, καθώς ήταν η μόνη απευθείας, καθημερινή και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πτήση που συνδέει την Ελλάδα με τις ΗΠΑ.

«Η σύνδεση με Νέα Υόρκη το 2017 ήταν μία απόφαση που ήρθε ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης από τους Ελληνες πελάτες μας. Από το 2019 οι Αμερικανοί τουρίστες στην Ελλάδα είναι επίσης μία σημαντική ‘’δεξαμενή πελατών’’ για την εταιρεία αν ληφθεί υπόψη ότι το 2019, συνολικά, επισκέφθηκαν τη χώρα μας 1,17 εκατ. Αμερικανοί, οι οποίοι μάλιστα ξοδεύουν 57% παραπάνω από τον κοινό τουρίστα».

Η αεροπορική εταιρεία πραγματοποιεί αυτή την στιγμή καθημερινή πτήση μεταξύ Αθήνας και Ντουμπάι, ενώ τον Ιούνιο επανεκκίνησε επίσης τις πτήσεις της μεταξύ Αθήνας και Νιούαρκ στις ΗΠΑ. «Παρά το σημαντικό αντίκτυπο που είχε η πανδημία στον τομέα των αερομεταφορών, ανακάμπτουμε και εντείνουμε τις δραστηριότητές μας για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια.

Όχι μόνο έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις στις υπηρεσίες μας προς το Ντουμπάι και τη Νέα Υόρκη, αλλά βλέπουμε επίσης μια σταδιακή επιστροφή στα μακρινά ταξίδια καθώς τα σύνορα ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά, για παράδειγμα στην Αυστραλία, όπου πολλοί Έλληνες έχουν φίλους και συγγενείς».

Σημειωτέον ότι αυτή την στιγμή στο διεθνές δίκτυό της η εταιρεία πετά στο 90% (σε σχέση τα νούμερα προ κορωνοϊού) σε σύνολο 120 προορισμών και πάνω από 70% όσον αφορά την δυναμικότητα. Έχοντας ξεκινήσει τη λειτουργία της με μόλις δύο αεροσκάφη το 1985, η Emirates είναι πλέον η μεγαλύτερη διεθνής αεροπορική. Για να υποστηρίξει την ταχεία ανάκαμψη στη μετά Covid 19 περίοδο, η Emirates έχει ανακοινώσει σχέδια ενίσχυσης του επιχειρησιακού δυναμικού της με την πρόσληψη περισσότερων από 6.000 υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων 3.000 μελών πληρώματος καμπίνας που θα εδρεύουν στο κέντρο της στο Ντουμπάι.

Συμβολή της Emirates στην ελληνική οικονομία

Εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατηρούν μια υγιή πολιτική, οικονομική και πολιτιστική σχέση. Το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ ανήλθε στα 298 εκατ. ευρώ το 2020, με τις εξαγωγές από την Ελλάδα να αντιπροσωπεύουν το 78% του συνολικού εμπορίου.

Υπολογίζεται οι δραστηριότητες Emirates στην Ελλάδα είχαν συμβολή 79 εκατομμυρίων ευρώ στο ΑΕΠ και στήριξαν περισσότερες από 1.650 άμεσες, έμμεσες και συνεπαγόμενες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Αυτός ο αριθμός όχι μόνο λαμβάνει υπόψη το προσωπικό της Emirates στην Ελλάδα, αλλά και την απασχόληση σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, όπως θέσεις εργασίας εδάφους ή τροφοδοσίας, καθώς και την συνεπαγόμενη απασχόληση μέσω της οικονομικής δραστηριότητας που δημιουργείται από αυτούς τους άμεσους και έμμεσους εργαζομένους.

* Ο Όμιλος Emirates απασχολεί 280 Έλληνες στο πολυεθνικό εργατικό δυναμικό του.

Διαβάστε ακόμη:
«Φρένο» από ΣτΕ στην πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Επενδύσεις, νέα concepts και… διαφάνεια υπόσχεται η νέα διοίκηση του Bread Factory

Dogecoin: Εκτόξευση 20% για το κρυπτονόμισμα μετά το tweet του Έλον Μασκ

Exit mobile version