© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Το να περιλαμβάνεται στη λίστα των «Financial Times» με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μια ελληνική εταιρεία δεν είναι και το πιο συνηθισμένο. Αυτό συνέβη όμως στη φετινή λίστα FT 1000 Fastest Growing Companies in Europe που ανακοίνωσαν οι «Financial Times» και η εταιρεία ερευνών Statista, όπου το «παρών» δίνουν πέντε ελληνικές επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών και η ΕΛΒΑΝ ΑΒΕΕ, η οποία κατέκτησε την 28η θέση ανάμεσα στις βιομηχανικές εταιρείες. Η φετινή κατάταξη καταγράφει τις ευρωπαϊκές εταιρείες που πέτυχαν τον υψηλότερο σύνθετο ετήσιο ρυθμό αύξησης των εσόδων τους μεταξύ 2018 και 2021, εστιάζοντας ουσιαστικά στο ποιες τα κατάφεραν εν μέσω των συνεπειών της πανδημίας.
Η ΕΛΒΑΝ, με έσοδα που έφτασαν τα 16,6 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 6,14 εκατ. ευρώ το 2018, πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης στην τετραετία 170% και σύνθετο ετήσιο ρυθμό 39%. Από αυτή την άποψη ο ιδιοκτήτης και επικεφαλής της εταιρείας, αλλά και δεινός σκακιστής, Κωνσταντίνος Καστάνης, έχει βρει τον τρόπο να κάνει διαδοχικά ρουά ματ στο δύσκολο τερέν της πραγματικής οικονομίας.
Leader της αγοράς
Η παραπάνω διάκριση έρχεται να επιβεβαιώσει τον θεαματικό ρυθμό ανάπτυξης της εταιρείας που δραστηριοποιείται σε ένα όχι και τόσο «εμφανές» πεδίο της αγοράς, την κατασκευή σχαρών καλωδίων και συστημάτων στηρίξεως για διάφορες εφαρμογές, αποτελώντας την κορυφαία στη χώρα μας και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες αυτού του εξειδικευμένου, αλλά τόσο απαραίτητου τομέα.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα το όνομά της είναι συνώνυμο με τον σχεδιασμό και την παραγωγή, εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, πιστοποιημένης ποιότητας σχαρών καλωδίων και συστημάτων στηρίξεως. Στις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις στην Παιανία, που καλύπτουν 11.000 τ.μ., εκ των οποίων 4.000 τ.μ. είναι η στεγασμένη επιφάνεια, παράγονται πάνω από 4.000 τυποποιημένα είδη.
Εκτός από leader της αγοράς στον τομέα των σχαρών καλωδίων, διαθέτει πλέον συνεχή παρουσία και στον χώρο των σταθερών βάσεων στήριξης φωτοβολταϊκών, έχοντας εκτελέσει έργα εκατοντάδων MWp. Παράλληλα, προσφέρει για τα φωτοβολταϊκά έργα πλήρεις λύσεις (μελέτη, προμήθεια υλικών, εγκατάσταση) αντικεραυνικής προστασίας.
Η προϊοντική γκάμα περιλαμβάνει τεράστια ποικιλία για όλες τις ανάγκες, όπως σχάρες και σκάλες καλωδίων απλού και βαρέος τύπου, δικτυωτές σχάρες, στηρίγματα, λυόμενα ικριώματα, κλειστά κανάλια κ.λπ. Οι σχάρες καλωδίων χρησιμοποιούνται σε μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα για την όδευση των καλωδίων και η ΕΛΒΑΝ κατέχει ηγετικό μερίδιο της τάξης του 65% στην Ελλάδα, ενώ στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται όλοι οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι (Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ, Avax κ.ά.), καθώς και οι αλυσίδες ηλεκτρολογικού υλικού (Καυκάς, Μεϊδάνης κ.ά.).
Οσον αφορά τις βάσεις φωτοβολταϊκών, και εδώ η γκάμα είναι μεγάλη (σταθερές μονοπάσσαλες ή διπάσσαλες επί εδάφους, μονοαξονικά trackers, στήριξη επί οροφής κ.λπ.), ενώ η είσοδός της στη συγκεκριμένη αγορά έγινε (μετά από μια σύντομη παρουσία το διάστημα 2010-2013) το 2019.
Μέσα σε 4 χρόνια κατάφερε να αυξήσει το capacity από 50 MW ετησίως σε 400 MW και κατατάσσεται πλέον στο
Top 3 των Ελλήνων κατασκευαστών βάσεων φωτοβολταϊκών.
Ασφαλώς, όπως τονίζεται, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται τόσο στον ποιοτικό έλεγχο όσο και στη συνεχή έρευνα και εξέλιξη νέων προϊόντων και μεθόδων παραγωγής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ένας πολύ υψηλός βαθμός ικανοποίησης των πελατών, με την «ψήφο εμπιστοσύνης» να ανοίγει καινούριες προοπτικές.
Σε όλα τα μεγάλα έργα
Οι σχάρες καλωδίων και τα άλλα προϊόντα της ΕΛΒΑΝ έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες μεγάλα έργα εντός και εκτός συνόρων. Συγκεκριμένα, σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, διυλιστήρια, σταθμούς αποθήκευσης φυσικού αερίου, πετροχημικά εργοστάσια, σήραγγες και γέφυρες, έργα μετρό και σιδηροδρομικά έργα, αεροδρόμια, πλοία και ναυπηγεία, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, στεγασμένα πάρκινγκ, κτίρια (γραφείων, ξενοδοχεία, τράπεζες κ.λπ.), γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες, οικιστικά projects κ.ά.
Ετσι, τα συναντάμε στη χώρα μας από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τα διυλιστήρια της Motor Oil και της Helleniq Energy μέχρι τον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας και από έργα του μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι τους μεγάλους οδικούς άξονες, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και πολλές άλλες υποδομές.
Ακόμη τα βρίσκουμε σε δεκάδες ενεργειακά και κατασκευαστικά-οικοδομικά έργα σε περισσότερες από 20 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια και Δυτική Αφρική, όπως Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μάλτα, Σ. Αραβία, Κατάρ, Κουβέιτ, Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αλγερία, Νιγηρία, Γκάνα κ.ά.
Ετσι η ελληνική εταιρεία έχει πετύχει σημαντικό ποσοστό εξωστρέφειας, ενώ πλέον ξεκινά να εξάγει και βάσεις φωτοβολταϊκών, με πρώτο αποδέκτη την αγορά της Βουλγαρίας.
Οι σημαντικοί σταθμοί
Ολα τα παραπάνω βέβαια είναι το αποτέλεσμα μιας πορείας διαρκούς εξέλιξης και επενδύσεων, καθώς η ΕΛΒΑΝ μετράει σχεδόν μισό αιώνα ζωής, κατά τη διάρκεια του οποίου έχει «χτίσει» χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδιώσεων.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1975 από τον πατέρα του σημερινού επικεφαλής της, Δημήτριο Καστάνη. Το 1983 έγινε η μεταφορά της έδρας και των παραγωγικών υποδομών στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Παιανία και δύο χρόνια μετά, το 1985, μπήκε στην αγορά σχαρών καλωδίων.
Το 2000 προχώρησε στην εξαγορά και συγχώνευση της εταιρείας Protecta Frola A.E. και έκανε την είσοδό της στην αγορά υλικών αντικεραυνικής åπροστασίας, ενώ το 2019, όπως προαναφέρθηκε, επέκτεινε τη δραστηριότητά της στην κατασκευή βάσεων φωτοβολταϊκών. Πριν από δύο χρόνια, το 2021, ο Κωνσταντίνος Καστάνης προχώρησε στην ίδρυση της ELVAN Robotics με στόχο τον σχεδιασμό ενός ρομπότ καθαρισμού φωτοβολταϊκών πάνελ χωρίς χρήση νερού.
Το… θαυματουργό ρομπότ
Η ELVAN Robotics προέκυψε μέσα από την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων στο πεδίο της καθαρής ενέργειας που αναπτύσσεται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια, προκειμένου η εταιρεία να συνεχίσει να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οπως αφηγείται ο κ. Καστάνης, η αφορμή δόθηκε όταν έπεσε πάνω σε μια συνέντευξη του Λάρι Φινκ, όπου ο CEO της Blackrock έλεγε ότι «οι επόμενες start-ups του 1 τρισ. δολαρίων θα είναι στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας. Ποια είναι λοιπόν η επενδυτική σας στρατηγική; Εξακολουθείτε να ψάχνετε για “το επόμενο Facebook;”».
Κάπως έτσι, το 2021 η ΕΛΒΑΝ, μαζί με δύο ακόμη συνιδρυτές, ξεκίνησε την ELVAN Robotics με στόχο τον σχεδιασμό ενός ρομπότ καθαρισμού φωτοβολταϊκών πάνελ χωρίς νερό. Το προϊόν απευθύνεται κυρίως στις αγορές της M. Ανατολής, της Β. Αφρικής, της Ν. Αμερικής και της Αυστραλίας. Και τούτο καθώς η μεγαλύτερη ανάπτυξη στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών αναμένεται τα επόμενα χρόνια να είναι ακριβώς σε αυτές τις περιοχές, επειδή εκεί η ηλιακή ενέργεια είναι μέγιστη και το κόστος της γης ελάχιστο.
Αυτές οι περιοχές, όμως, αντιμετωπίζουν το διπλό πρόβλημα των μεγάλων απωλειών της απόδοσης λόγω σκόνης (soiling) και της έλλειψης νερού. Γι’ αυτό και απαιτείται καθημερινός καθαρισμός των φωτοβολταϊκών πάνελ χωρίς χρήση νερού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες λόγω σκόνης στην απόδοση των ηλιακών πάρκων είναι περί 4%-5% την ημέρα, ενώ σε περιπτώσεις αμμοθύελλας μπορεί να φτάσουν και το 30%. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι ετήσιες απώλειες λόγω soiling ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ. Η αποδοχή από την αγορά αυτού του καινοτόμου ρομπότ επιτρέπει ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις. «Ηδη έχουμε περάσει τη φάση του product-market fit και έχουμε πρωτότυπο που λειτουργεί (MVP). Επίσης, έχουμε υπογράψει NDA’s και προχωράμε σε πιλοτικές εγκαταστάσεις στην DEWA, την Εταιρεία Ηλεκτρισμού και Υδρευσης του Ντουμπάι και την ACWA, τον μεγαλύτερο εγκαταστάτη φωτοβολταϊκών στη Σαουδική Αραβία», αναφέρει στο «business stories» ο κ. Καστάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν επαφές και με εγχώριους ισχυρούς παίκτες των ΑΠΕ για τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.
Οσο για τα επόμενα πλάνα σχετικά με την ELVAN Robotics, ο κ. Καστάνης τονίζει ότι «στόχος μας είναι να μετεξελιχθεί σε μια εταιρεία καινοτομιών στον χώρο της ηλιακής ενέργειας», ενώ υπό εξέταση βρίσκονται και νέες ιδέες, όπως γεωύφασμα υψηλής αντανακλασιμότητας για αύξηση απόδοσης της πίσω πλευράς των bifacial panels, ρομπότ συναρμολόγησης βάσεων, αλλά και ειδικό χλοοκοπτικό ρομπότ για τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης της ELVAN Robotics βρίσκονται σε εξέλιξη και επαφές με επενδυτικά κεφάλαια που ενδιαφέρονται να ποντάρουν στον χώρο της πράσινης καινοτομίας.
Παράλληλα, όπως τονίζει ο ίδιος, «μέσα από την εμπειρία της επένδυσης και το στήσιμο ενός εργοστασίου παραγωγής βάσεων φωτοβολταϊκών σε χρόνο-ρεκόρ, αποκτήθηκε ένα αξιολογότατο know-how που θα μπορούσε να εξαχθεί σε ενδιαφερόμενους να στήσουν το δικό τους εργοστάσιο σε περιφερειακές αγορές». Σημειωτέον ότι στις περισσότερες από αυτές τις χώρες η τοπική παραγωγή επιδοτείται ή πριμοδοτείται, οπότε η εισαγωγή βάσεων φωτοβολταϊκών είναι δύσκολη.
«Εχουμε ήδη υπογράψει και πάρει προκαταβολή για το στήσιμο μιας μονάδας 300 MW στην Αλγερία. Τα έσοδα θα είναι ένα εφάπαξ engineering fee και επιπλέον cash flow από τον σχεδιασμό των βάσεων που θα γίνεται από τη δική μας ομάδα engineering», αποκαλύπτει ο κ. Καστάνης.
Οι οικονομικές επιδόσεις
Η θεαματική ανάπτυξη της ΕΛΒΑΝ στο πέρασμα των χρόνων αποτυπώνεται και στις οικονομικές επιδόσεις της. Ετσι, το 2015 ο κύκλος εργασιών ήταν στα 2,9 εκατ. ευρώ, το 2016 αυξήθηκε στα 3,4 εκατ. και το 2017 ανέβηκε στα 3,9 εκατ. ευρώ. Από το 2018 ο τζίρος ενισχύεται περαιτέρω, στα 6,1 εκατ., το 2019 ανέρχεται στα 6,5 εκατ. και το 2020 στα 8,4 εκατ. ευρώ. Το 2021 έγινε το μεγάλο «τίναγμα» στα 16,6 εκατ. και το 2022 διαμορφώθηκε στα 14,4 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά το 2023, εκτιμάται ότι θα κλείσει στα επίπεδα της περσινής χρήσης. Ολα τα παραπάνω επιτυγχάνοντας ικανοποιητική κερδοφορία και με πολύ χαμηλό δανεισμό (2,5 φορές το EBITDA).
Το πρόσωπο-κλειδί
Ο κ. Καστάνης, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΑΝ ΑΒΕΕ, είναι το πρόσωπο-κλειδί για την πορεία της εταιρείας.
Γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (B.Sc.) με ειδικότητα Ενεργειακού Μηχανικού (M.Sc). Επίσης κατέχει MBA από το University of Indianapolis, όπου εκπόνησε τη διατριβή του με θέμα «Teachings of War History on Corporate Strategy and Leadership». Ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας το 2006, οπότε και ξεκίνησε να ασχολείται με θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο ελεύθερος χρόνος του είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό αφιερωμένος στο να μελετάει και να παίζει σκάκι.
Οσο για το όραμά του για το μέλλον, θα ήθελε η ΕΛΒΑΝ να περάσει από τη δομή της οικογενειακής επιχείρησης σε αυτή μιας εταιρείας κατά τα σύγχρονα πρότυπα, με εσωτερική οργάνωση και εταιρική διακυβέρνηση, να συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους ίδιους υψηλούς ρυθμούς και τελικά να εξελιχθεί σε έναν όμιλο βιομηχανικών επιχειρήσεων με επίκεντρο τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.
Διαβάστε ακόμη
Οι Έλληνες μάνατζερ που δαμάζουν τα κύματα για λογαριασμό πολυεθνικών (pics)
Δουλειές με πολλά χρήματα: Αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος (tweet)
Απρόβλεπτες και επικίνδυνες: Είναι οι αμμοθύελλες η επόμενη μεγάλη περιβαλλοντική πρόκληση;
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ