Ισχυρή οργανική κερδοφορία (a-EBITDA) στα 239,3 εκατ. ευρώ και μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 142,2 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για το 2023.
Ειδικότερα σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
Κατά το Δ’ τρίμηνο του 2023, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε υποτονική σε όλους τους κλάδους της οικονομίας ενώ ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί. Οι τιμές ενέργειας παρέμειναν σε συγκρατημένα επίπεδα με έντονες όμως διακυμάνσεις και νευρικότητα για τη μελλοντική τους πορεία ως αποτέλεσμα της γεωπολιτικής κρίσης. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν περαιτέρω, εν μέσω μειωμένης ζήτησης, με την κατανάλωση αερίου να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λόγω κυρίως του ήπιου χειμώνα και των αλλαγών στην καταναλωτική συμπεριφορά και τη μειωμένη βιομηχανική δραστηριότητα.
Τα βασικά επιτόκια δανεισμού παρέμειναν αμετάβλητα από τις Κεντρικές Τράπεζες κατά το Δ’ τρίμηνο του έτους, αλλά σε υψηλά επίπεδα με στόχο τη συνέχιση της μείωσης του πληθωρισμού, λειτουργώντας ανασταλτικά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Η αυστηρή αυτή πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών καθώς και οι γεωπολιτικές κρίσεις, με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εντείνουν την αβεβαιότητα για οικονομική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.
Αναφορικά με τις επιδόσεις του Ομίλου ElvalHalcor για το 2023, ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 4,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 αλλά διατηρήθηκε σημαντικά αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Ο Κλάδος Αλουμινίου, εξαιρώντας την επίπτωση της από-ενοποίησης της ΕΤΕΜ από το 2ο τρίμηνο του έτους, είχε ελαφριά αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 0,4% (-1,6% συμπεριλαμβάνοντας την επίπτωση της ΕΤΕΜ). Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 3.293,4 εκατ. ευρώ το 2023, μειωμένος κατά 11,3%, συγκριτικά με 3.714,0 εκατ. ευρώ το 2022.
Οι τιμές των μετάλλων στο LME διατηρήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τη χρήση του 2022. Η μέση τιμή του αλουμινίου διαμορφώθηκε στα 2.080 ευρώ ανά τόνο το 2023 έναντι 2.559 το 2022, ήτοι μείωση 18,7%. Η μέση τιμή του χαλκού διαμορφώθηκε στα 7.835 ευρώ ανά τόνο έναντι 8.334 την αντίστοιχη περυσινή χρήση, ήτοι μείωση 6,0%, και η μέση τιμή του ψευδάργυρου διαμορφώθηκε στα 2.445 ευρώ ανά τόνο το 2023 έναντι 3.299 το 2022, ήτοι μείωση 25,9%.
Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία του Ομίλου, μειώθηκαν κατά 11,8% και διαμορφώθηκαν στα 239,3 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 271,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, οδηγούμενα κυρίως από τα περιορισμένα περιθώρια στην ανακύκλωση και τις πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το a-EBITDA παρέμεινε σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2021 (166,8 εκ. ευρώ).
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 213,3 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 364,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα 176,4 εκατ. ευρώ έναντι 326,2 εκατ. ευρώ το 2022. Αρνητική επίδραση στα παραπάνω μεγέθη είχαν κυρίως τα λογιστικά αποτελέσματα μετάλλων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ζημίες 47,4 εκατ. ευρώ για το 2023, έναντι κερδών 61,5 εκατ. ευρώ το 2022.
Το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα (κόστος) διαμορφώθηκε στα 52,7 εκατ. ευρώ για το 2023, αυξημένο κατά 26,8% συγκρινόμενο με τα 41,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η μεταβολή αυτή οφείλεται στα αυξημένα επιτόκια αναφοράς, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση του καθαρού δανεισμού και περιορίστηκε από τα δάνεια σταθερού επιτοκίου που ανέρχονταν στο 58% του συνολικού δανεισμού στο τέλος της περιόδου.
Η μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 142,2 εκατ. ευρώ εντός τους έτους ήταν επακόλουθο των ενισχυμένων ελεύθερων ταμειακών ροών της εταιρείας που προήλθαν από την υψηλή κερδοφορία, την επιτυχή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, ως αποτέλεσμα και της πτώσης των τιμών των μετάλλων στις διεθνείς αγορές, και την ολοκλήρωση των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων του Κλάδου Αλουμινίου εντός τους έτους.
Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 32,8 εκατ. ευρώ για το 2023, έναντι 161,9 εκατ. ευρώ το 2022. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 28,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο (ή 0,0759 ευρώ ανά μετοχή) από 159,3 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (ή 0,4245 ευρώ ανά μετοχή).
Αναγνωρίζοντας τις τρέχουσες ενεργειακές προκλήσεις και τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά της ενέργειας, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά το κόστος παραγωγής, ο Όμιλος και η Εταιρεία σύναψαν, εντός του Β’ τριμήνου 2023, σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία υποστηρίζεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους στο κίνδυνο μεταβολής των τιμών της ενέργειας. Πέραν αυτού η Εταιρεία και ο Όμιλος έχουν ήδη προβεί σε πράξεις αντιστάθμισης για τον περιορισμό του κινδύνου της διακύμανσης των τιμών του φυσικού αερίου.
Στις 30.06.2023 πληρώθηκε το μέρισμα για τη χρήση 2022, το οποίο ανήλθε σε 0,06 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ElvalHalcor αποφάσισε να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 23.5.2024, την έγκριση διανομής μικτού μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή.
«Οι αρνητικές συνθήκες που επικράτησαν στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του έτους, παρέμειναν και στο Δ’ τρίμηνο του 2023, σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής του Κλάδου Αλουμινίου, Νικόλαος Καραμπατέας με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα και πρόσθεσε:
Καθώς η σταδιακή μείωση των αποθεμάτων που ξεκίνησε το Δ’ τρίμηνο του 2022 φαίνεται να ολοκλήρωσε πλέον τον κύκλο της, πετύχαμε να αυξήσουμε τις ποσότητες και την κερδοφορία μας έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2022, διατηρώντας τη σε ικανοποιητικά επίπεδα για όλο το έτος, και πάντα βελτιωμένη σε σχέση με το 2021. Εξαίρεση στις επιδόσεις του τριμήνου αποτέλεσε ο κλάδος της εύκαμπτης συσκευασίας, ο οποίος επηρεάστηκε καθυστερημένα και πολύ εντονότερα από τη μείωση της κατανάλωσης. Οι προσπάθειές μας για βελτίωση του Κεφαλαίου Κινήσεως συνέχισαν να αποδίδουν.»
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Γενικός Διευθυντής του Κλάδου Χαλκού, Πάνος Λώλος, ανάφερε: «Το τελευταίο τρίμηνο του έτους δεν παρουσίασε εκπλήξεις για την πορεία του Κλάδου. Η αδυναμία στη ζήτηση, και ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό κλάδο, παρέμεινε και επηρέασε τις ποσότητες των σωλήνων χαλκού και των προϊόντων διέλασης κραμάτων. Η συνολική οργανική κερδοφορία του κλάδου όμως παρέμεινε σε ανοδική πορεία, οδηγούμενη και πάλι από την υπεραπόδοση της θυγατρικής μας Sofia Med έναντι της αγοράς. Έχουμε πλέον καταφέρει να βρισκόμαστε υψηλά στη λίστα των επιλογών των πελατών, αποτέλεσμα της συνέπειας, της αξιοπιστίας, και του οράματός μας για να καθιερωθούμε ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς προϊόντων έλασης χαλκού και κραμάτων στην Ευρώπη με βιώσιμο τρόπο».