Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα εξακολουθεί να βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ καθώς οι μόνες …σταθερές, παραμένουν η απόφαση του ομίλου Λάτση να μην πουλήσει το ποσοστό του και η πρόθεση του δημοσίου να διαθέτει μέρος του 35% που κατέχει στην εταιρεία.
Χθες, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαίωσε ότι ο διαγωνισμός πηγαίνει πίσω λέγοντας ότι όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι. Ακόμη και να διατεθούν σταδιακά μερίδια του Δημοσίου. Πριν λίγες μέρες η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων είχε ρίξει το μπαλάκι στο Δημόσιο λέγοντας ότι εκείνο θα αποφασίσει το timing. Ωστόσο η χρονιά θα κλείσει χωρίς την πώληση του πακέτου, το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί να διατεθεί με book building, αποδίδοντας στο δημόσιο και ολόκληρο το μέρισμα της χρήσης.
H πώληση μέσω χρηματιστηρίου θα γίνει με discount για αυτό και έχει σημασία να επιλεγεί ο κατάλληλος χρόνος ώστε να μην ζημιωθεί το δημόσιο, μια ρητορική που έχει χρησιμοποιήσει το προηγούμενο διάστημα και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερωτηματικό για την πώληση του πακέτου παραμένει, καθώς εξ αρχής αποτελούσε ένα εισπρακτικό εργαλείο και ως τέτοιο είχε σχεδιαστεί στην μνημονιακή περίοδο. Χθες στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ δεν απέκλεισαν να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με τους θεσμούς ώστε τα ΕΛΠΕ να μην ιδιωτικοποιηθούν αρκεί τα χρήματα που θα εισρεύσουν από την ιδιωτικοποίηση να βρεθούν από άλλες πηγές.
Αντίθετα προχωρεί ο σχεδιασμός για την πώληση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα. Ο σχετικός διαγωνισμός αφορά την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα ως Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου.
Αποτελεί υποδομή στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, στον αγωγό φυσικού αερίου TAP και στον υπό κατασκευή ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB. Επίσης, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού, η ΕΕ έχει εντάξει το έργο στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη δανειοδότησή του.
Ωστόσο, προκειμένου να ξεκλειδώσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης, εκκρεμεί η έκδοση μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης καθώς και μια απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την ανάκτηση από την εσωτερική αγορά, μέρους του απαιτούμενου εσόδου της αποθήκης φυσικού αερίου. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δεν διαθέτει υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου – τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη αποθηκεύουν το λιγότερο 20% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες. Το σχέδιο αποκρατικοποίησης της υπόγειας αποθήκης στην Καβάλα είχε ξεκινήσει το 2015, αλλά είχε παγώσει.