Κατά πλειοψηφία 96.48% ψηφίστηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ, η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τον τρόπο επιλογής των μελών του Δ.Σ. από το δημόσιο. Όπως αποφασίστηκε και υπερψηφίστηκε και από τον όμιλο Λάτση, από το 11μελές συμβούλιο το ελληνικό δημόσιο θα επιλέγει τα 4 μέλη (αντί του συνόλου που ήταν η πρόταση της εταιρείας) χωρίς να μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία εκλογής των υπόλοιπων 7 μελών από την γενική συνέλευση. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ θα ενημερώνει την αρμόδια επιτροπή σχετικά με το αν τα προτεινόμενα μέλη τηρούν την πολιτική καταλληλότητας, η οποία επίσης υιοθετήθηκε από τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.
Τις ανάγκες που επιτάσσουν αυτές τις αλλαγές και το συνολικό μετασχηματισμό του ομίλου παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, πριν την συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης. Ο επικεφαλής της εταιρείας αναφέρθηκε στις συνθήκες που δημιουργούν αυτό το μετασχηματισμό. Οι θεσμικές παρεμβάσεις είπε με την θέσπιση ενός αυστηρότερου πλαισίου στις εκπομπές ρύπων, η σταδιακή απαγόρευση της χρήσης των κινητήρων εσωτερικής κίνησης που οδηγεί ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία προς εναλλακτικούς κινητήρες δημιουργούν νέες απαιτήσεις που τα ΕΛΠΕ καλούνται να αντιμετωπίσουν. Αυτό επισήμανε, επηρεάζει και το επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου καθώς οδηγεί σε ραγδαία αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και σε νέες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση, το υδρογόνο στο οποίο θα επενδύσουν τα ΕΛΠΕ (μπλε με δέσμευση άνθρακα και πράσινου με χρήση ΑΠΕ), φέρνοντας πιο κοντά την σύγκλιση μεταξύ παραγωγών πετρελαίου, φυσικό αερίου και επιχειρήσεων ΑΠΕ.
Ο κ. Σιάμισιης, σημείωσε ότι την κατεύθυνση αυτή δείχνουν και οι κεφαλαιαγορές, οι οποίες πλέον δίνουν μεγάλη έμφαση σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικής ευθύνης και διακυβέρνησης (ESG) με μία ξεκάθαρη στρατηγική να μην χρηματοδοτούν νέα έργα πετρελαίου. Το δύσκολο όπως επισήμανε, είναι η ταχύτητα με την οποία χρειάζεται να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές, οι οποίες επισπεύδονται και λόγω της πανδημίας.
Όπως αναφέρθηκε, με βάση τις εκπομπές ρύπων του ομίλου που είναι 4,2 εκ. τόνοι και τις τιμές που βρίσκονται σήμερα οι ρύποι, το συνολικό κόστος για το διοξείδιο άνθρακα, υπολογίζεται σε 250 -300 εκ. το χρόνο. Αναφορικά με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος μίλησε για την δημιουργία ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων ισχύος 2GW σε λειτουργική βάση μέχρι το 2030. Τα έργα αυτά θα μπορούν να συμμετέχουν στην κερδοφορία με ουσιαστικό τρόπο και να συνεισφέρουν 200 – 250 εκ. ευρώ ώστε να λειτουργήσουν ως ένας νέος πυλώνας που θα δώσει αξία στον όμιλο.
Το 2050, στόχος των ΕΛΠΕ είναι να είναι να μετατραπεί σε μια επιχείρηση net zero. Για να γίνει αυτό θα πρέπει διαφοροποιηθεί πλήρως η στρατηγική της εταιρείας αλλά και να δημιουργηθεί ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο, με βελτίωση των βασικών δραστηριοτήτων, την ανάπτυξη της νέας ενέργειας (σημαντική παρουσία στις ΑΠΕ, ενσωμάτωση ενεργειακών προιόντων) κ.α. Ο κ. Σιάμισης σημείωσε ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι μια μεταβατική περίοδος για τον κλάδο. «Δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι τα ορυκτά καύσιμα θα φύγουν από την αγορά. Τα πετρελαιοειδή σε μια πιο καινούρια μορφή τους θα μείνουν ζωντανά για κάποιες δεκαετίες. Η μετάβαση όμως θα έρθει με νέες τεχνολογίες που εξελίσσονται και αλλάζουν».
Διαβάστε ακόμη:
Στα χέρια των Τούρκων της Dardanel η Καλλιμάνης
Καραμανλής: Στην τελική ευθεία ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου