search icon

Επιχειρήσεις

Ελληνικό: «Οργασμός» εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα του mega project (pics)

Ξεκίνησε η αποξήλωση της τεράστιας τσιμεντένιας βάσης της έκτασης, ενώ εγκρίθηκε η ΑΕΠΟ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού Πάρκου -Τι θα περιλαμβάνουν

«Οργασμός» εξελίξεων παρατηρείται σε όλα τα μέτωπα που αφορούν το αδειοδοτικό και κατασκευαστικό σκέλος του mega project για το Ελληνικό.

Πριν λίγες ημέρες άρχισε το κολοσσιαίο έργο της αποξήλωσης της τσιμεντένιας βάσης που καλύπτει όλη την έκταση του πρώην αεροδρομίου, εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο και χρονοβόρο δεδομένων των ειδικών προδιαγραφών του δαπέδου. 

Σημειώνεται ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση του εδάφους.

Παράλληλα, έχουν ήδη κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την κατεδάφιση των εναπομεινάντων κτιρίων, καθώς και για την αποξήλωση των πλακών και της θεμελίωσης επί δεκάδων ήδη κατεδαφισμένων. 

Τι περιλαμβάνουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις 

Ακόμη, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, την Παρασκευή 29 Ιουλίου, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Αθλητικές εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά»

Το έργο αφορά σε αθλητικές εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά, οι οποίες προορίζονται να καλύψουν τις προπονητικές ανάγκες των αθλημάτων που κάλυπτε το υφιστάμενο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, αλλά ταυτόχρονα απευθύνονται και σε ένα ευρύτερο κοινό, που θα επισκέπτεται το Πάρκο, όχι μόνο για λόγους ανάπαυσης-αναψυχής αλλά και για λόγους φυσικής άσκησης. Περιλαμβάνει επίσης και μια σειρά άλλων εγκαταστάσεων (ξενώνες φιλοξενίας αθλητών, γραφεία, αναψυκτήρια κ.λπ.). Το έργο αποτελεί μέρος της ανάπτυξης της «Περιοχής Αθλητισμού», μίας εκ των επτά χωρικών ενοτήτων του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής. Πρόκειται για έκταση περίπου 300.000m² στο Β.Δ άκρο του Πάρκου που θα λειτουργεί ως πόλος υπερτοπικής σημασίας, συνδυάζοντας τον μαζικό αθλητισμό και την αναψυχή με τον πρωταθλητισμό. 

Στην έκταση του έργου περιλαμβάνονται πέντε από τις συνολικά εννέα κτιριακές ενότητες της «Χωρικής Ενότητας Β’: Περιοχή Αθλητισμού», τρεις χώροι στάθμευσης οχημάτων κ.α.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση εγκρίθηκαν τα ακόλουθα έργα:

Ξενώνες Διαμονής Αθλητών, δυναμικότητας 272 κλινών 

Κέντρο Κολύμβησης με τρείς κολυμβητικές δεξαμενές  (Στεγασμένη 53m x 25m – βάθος 2m – Υπαίθρια 50m x 25m – βάθος 2m – Υπαίθρια 50m x 25m – βάθος 3m, με κερκίδες χωρητικότητας 1000 ατόμων)

Κλειστό Προπονητήριο Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής / Ακαδημία Ενόργανης /«Πολλαπλό» Προπονητήριο. 

Εγκαταστάσεις στίβου (ανοιχτός στίβος, ανοιχτό πεδίο ρίψεων, κλειστό προπονητήριο στίβου και κτήριο κερκίδων στίβου) 

Εγκαταστάσεις Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου με κτίριο αποδυτηρίων και διοίκησης ποδοσφαίρου καθώς και τρία γήπεδα ποδοσφαίρου. 

Ακαδημία Ποδοσφαίρου με ένα Γήπεδο Ποδοσφαίρου (θα φέρει διαγράμμιση γηπέδου Χόκεϋ) με συνθετικό χλοοτάπητα, δύο γήπεδα 7 x 7 επίσης με συνθετικό χλοοτάπητα, καθώς και ένα Κεντρικό Κτίριο Διοίκησης και Υποστηρικτικών Λειτουργιών. 

Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης που περιλαμβάνει κλειστή αρένα και επιπλέον έξι κλειστά προπονητήρια. 

Ακαδημία Αντισφαίρισης (Τένις), η οποία θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση είκοσι Γήπεδα Αντισφαίρισης που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από ένα Κεντρικό Κτίριο Διοίκησης και Υποστηρικτικών Λειτουργιών. 

Μετά την αποπεράτωση της προτεινόμενης χάραξης της γραμμής του τραμ, προβλέπεται να προστεθούν ακόμη οκτώ Γήπεδα Αντισφαίρισης, καθώς και ένα επιπλέον κτίριο. 

Τέσσερα υπαίθρια γήπεδα beach volley και κτ’ιριο διοίκησης / βοηθητικών χώρων 

Τρία υπαίθρια γήπεδα καλαθοσφαίρισης και ένα υπαίθριο γήπεδο αντισφαίρισης στην περιοχή Κανόε – Καγιάκ 

Τρείς Χώροι Στάθμευσης

  Έργα υποδομής

Οδικό δίκτυο και προσβάσεις 

Κατά την πρώτη φάση, και πριν την προγραμματιζόμενη ολοκλήρωση του συνόλου των συγκοινωνιακών υποδομών του Μητροπολιτικού Πόλου του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά σε χρονικό ορίζοντα 5 ετών, η είσοδος και έξοδος προς/από τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα εξυπηρετείται: 

από τον ανακατασκευασμένο σηματοδοτούμενο κόμβο, στη διασταύρωση της Λ. Βουλιαγμένης με την οδό Τήνου της Αργυρούπολης και με την οδό πρόσβασης στην πρώην Ελληνική Βάση Αεροπορίας (EΒΑ), με κωδική ονομασία «24 Τo Vouliagm», στο νέο οδικό δίκτυο του Μητροπολιτικού Πόλου.

από τον νέο κυκλικό κόμβο που θα κατασκευαστεί στη συμβολή της οδού Αεροπορίας με την περιμετρική οδό του Ελληνικού, με ονομασία 25-N-RING: 

από την Οδό 29-Kanoe, σχήματος U, η οποία περιβάλλει την περιοχή των εγκαταστάσεων του Κανόε – Καγιάκ.

Μετά την παρέλευση πενταετίας, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του βασικού εσωτερικού οδικού δικτύου του Ελληνικού. 

Δίκτυο ηλεκτροδότησης 

Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση, προβλέπεται σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο, μέσω των υφιστάμενων δικτύων Μέσης Τάσης, που θα διατηρηθούν καθώς και κατασκευή νέων υποσταθμών. Αναλυτικότερα, το δίκτυο καλωδίωσης της Μέσης Τάσης της Ανάπτυξης τροφοδοτείται από τον υφιστάμενο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης 150kV/20kV, ο οποίος αποτελεί το Κέντρο Διανομής Ελληνικού και ο οποίος επαρκεί για τις ανάγκες των αρχικών φάσεων του έργου.

 Ως προς την ενεργειακή απόδοση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων προβλέπονται: 

α) Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στο δώμα κάποιων κτιρίων θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά panels. Ο ακριβής αριθμός καθώς κι ο τύπος των φωτοβολταϊκών στοιχείων θα καθοριστεί από την ενεργειακή μελέτη, η οποία θα γίνει στο στάδιο της οριστικής μελέτης. Σημειώνεται ότι, όλα τα κτίρια θα είναι ενεργειακής απόδοσης κατηγορίας Α. Εάν, παρά τα άλλα ενεργειακά μέτρα που θα ληφθούν, απαιτηθεί τοποθέτηση επιπλέον φωτοβολταϊκών, θα τοποθετηθούν στο διπλανό χώρο στάθμευσης με τη μορφή στεγάστρων, ώστε να επιτευχθεί και η σκίαση των σταθμευμένων οχημάτων. 

β) Το θερμό νερό χρήσης θα προέρχεται από συστήματα ηλιακών συλλεκτών και βοηθητικά από αντλίες θερμότητας υψηλής απόδοσης . Αυτοί θα τοποθετηθούν σε όλα τα κτίρια, εκτός από το Πολλαπλό Προπονητήριο. Σε αυτό το κτίριο θα τοποθετηθεί αντλία θερμότητας, κατάλληλη για παραγωγή θερμού νερού χρήσης. 

γ) Για τη θέρμανση-ψύξη των κτηρίων, θα χρησιμοποιηθούν αντλίες θερμότητας υψηλής απόδοσης. 

Όσον αφορά το δίκτυο φυσικού αερίου υπάρχει εγκατεστημένο δίκτυο κατά μήκος της λεωφόρου Βουλιαγμένης καθώς και στη λεωφόρο Αλίμου. Η διασύνδεση με αυτά θα γίνει με κατάλληλη επέκταση των δικτύων υψηλής ή χαμηλής πίεσης, μέχρι τα όρια της ανάπτυξης, όπου θα εγκατασταθούν νέοι σταθμοί διανομής και ρύθμισης της παροχής φυσικού αερίου.

Ο Πύργος Κατοικιών 

Με δύο ακόμη πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (στις 27 και 28 Ιουλίου) καθορίστηκε αφενός ότι δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 4067/2012 (Α’79) για το ιδεατό στερεό στο προς ανέγερση ψηλό κτίριο κατοικιών, ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, 53 ορόφων- τοπόσημο, του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά. Αφετέρου για το ίδιο κτίριο προβλέπεται η υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις χώρων στάθμευσης 424 θέσεων. Σημειώνεται ότι οι στεγασμένοι χώροι στάθμευσης στο υπόγειο και το υπέργειο επίπεδο είναι συνολικής χωρητικότητας 400 θέσεων, ενώ σε υπαίθριο χώρο χωροθετούνται επιπλέον 24 θέσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Η κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα αναγεννιέται – Το παράδειγμα της Ναυπάκτου (pics)

Τα μυστικά ενός deal: Πώς η Porsche μπήκε στη Formula 1 με τη Red Bull

Πώς η πλουσιότερη γυναίκα στην Ασία έχασε τη μισή περιουσία της των 24 δισ. δολ

Exit mobile version