© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σε μια περίοδο επενδυτικής άνοιξης αρχίζει να εισέρχεται η χώρα. Πέραν των ηχηρών ονομάτων του παγκόσμιου επιχειρείν που έχουν ενεργοποιηθεί στην ελληνική αγορά, δρομολογώντας σημαντικές επενδύσεις, πλέον αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και τα επενδυτικά σχέδια μικρότερων αλλά και μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων που σπεύδουν να πάρουν θέση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατάθεση φακέλων στις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και των Περιφερειών για ένταξη επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου έχουν πολλαπλασιαστεί. Κάτι που φαίνεται πως θα μεγεθυνθεί ακόμα περισσότερο με την ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού, που αναμένεται να ψηφίσει αυτές τις ημέρες η Βουλή, καθώς επιφέρει ακόμα περισσότερες απλοποιήσεις στις διαδικασίες και παράλληλα διεύρυνση της ομπρέλας των καθεστώτων ενίσχυσης.
Ηδη στην ανατολή του 2022 εντάχθηκαν 104 νέα επενδυτικά σχέδια στο καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα» του αναπτυξιακού νόμου μόνο μέσα από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών (πρώην υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης). Πρόκειται για επενδύσεις που ξεπερνούν συνολικά το 1,1 δισ. ευρώ και που για πρώτη φορά αφορούν περισσότερο παραγωγικές και όχι τόσο τουριστικές επενδύσεις. Από νέες εργοστασιακές μονάδες, επέκταση ή εκσυγχρονισμός υφιστάμενων σε διάφορους τομείς της μεταποίησης ως μονάδες επεξεργασίας κάνναβης, μεγάλα συγκροτήματα θερμοκηπίων υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας και λαχανικών και μεγάλα κέντρα logistics…
Ναουάφ Σαλάμεχ / Alexandrion Group
Ο Σύρος γιατρός που θα δημιουργήσει στην Καβάλα ένα μεγάλο αποστακτήριο
Ως το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης (καθαρό οινόπνευμα) και αποστακτηρίου στην Καβάλα από την Alexandrion Group του Σύρου γιατρού Ναουάφ Σαλάμεχ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όμιλος που έχει έδρα στη Ρουμανία βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές του για τη δημιουργία ενός μεγάλου αποστακτηρίου με γραμμή εμφιάλωσης. Η βιομηχανία, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, θα παράγει περίπου 30 εκατομμύρια λίτρα ετησίως, ενώ θα δημιουργήσει περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας. Η λειτουργία της αναμένεται το 2023. Η αρχική επένδυση θα είναι 33,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος ετών θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της εταιρείας. Το επενδυτικό σχέδιο εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο στον έκτο κύκλο του καθεστώτος Γενικής Επιχειρηματικότητας μέσω της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών του τομέα Μακεδονίας – Θράκης. Ετσι θα λάβει επιχορήγηση 8,25 εκατ. ευρώ περίπου. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Alexandrion είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιών και αλκοολούχων ποτών της Ρουμανίας.
Ξενοφών, Ιωάννης και Θεόδωρος Καντώνιας / Cosmos Aluminium
Διαρκείς επενδύσεις για τη βιομηχανία αλουμινίου
Οι ιδιοκτήτες της Cosmos Aluminium, Ξενοφών, Ιωάννης και Θεόδωρος Καντώνιας, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντιστοίχως, συνεχίζουν τις επεκτάσεις της διαρκώς αναπτυσσόμενης Cosmos Aluminium. Αυτή τη φορά πρόκειται για τη δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής αλουμινίου, καθώς και την επέκταση μιας υφιστάμενης μονάδας διέλασης αλουμίνου με την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Κιλελέρ. Οι δύο φάκελοι των επενδυτικών σχεδίων εγκρίθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, εντασσόμενοι στον 7ο κύκλο του καθεστώτος Γενικής Επιχειρηματικότητας. Η πρώτη επένδυση, για την οποία η Cosmos Aluminium θα λάβει ως ενίσχυση φορολογική απαλλαγή ύψους έως 5,68 εκατ. ευρώ, φτάνει τα 16,25 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη έχει προϋπολογισμό 14,25 εκατ. ευρώ και η ενίσχυση της εταιρείας μέσω του αναπτυξιακού νόμου θα είναι επίσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής ως το ποσό των 4,98 εκατ. ευρώ. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά. Πέραν αυτών, ωστόσο, η οικογένεια του Ξενοφώντας Καντώνια, που διαχώρισε προ 15ετίας περίπου τη θέση της από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της οικογένειας Καντώνια (Βιοκαρπέτ κ.ο.κ.), επιχειρεί τώρα μέσω της Cosmos άνοιγμα και σε νέες δραστηριότητες και επενδύσεις. Ετσι, στο τέλος του 2021, προχώρησε στην απόκτηση του 51% της πρώτης ελληνικής παραγωγού εταιρείας φορτιστών για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, της MC-Chargers.
Μάριο Ρίζος / Aurarius Investment Group
Το ελληνοαμερικανικό fund επενδύει σε 150 στρέμματα υδροπονικής
Σε μια σημαντική επένδυση στην ελληνική αγροτική παραγωγή θα προχωρήσει ο ελληνοαμερικανικός επενδυτικός βραχίονας με την ονομασία Aurarius Investment Group, του οποίου ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος εμφανίζεται ο κ. Μάριο Ρίζος. To fund, η έδρα του οποίου είναι στην Καλιφόρνια, θέλει μέσω της εταιρείας Υδρανθός ΙΚΕ να αναπτύξει θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις υδροπονικής καλλιέργειας 150 στρεμμάτων στη Μαγνησία, που θα συνδυαστούν με τη δημιουργία εγκαταστάσεων θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας (CHP) με απόδοση 10 MWh. Στο επίκεντρο της παραγωγικής δραστηριότητας των υπό κατασκευή θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων θα βρεθεί η παραγωγή ντομάτας και λαχανικών. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης για τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, όπως αναφέρεται στον φάκελο της Υδρανθός, είναι 25,6 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτήν η εταιρεία θα λάβει ως ενίσχυση μέσω του αναπτυξιακού νόμου επιχορήγηση ύψους σχεδόν 9 εκατ. ευρώ. Η Aurarius Investment Group εμφανίζεται να έχει ιδρυθεί το 2011 με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων που σχετίζονται με βιώσιμες μορφές αγροτικής παραγωγής καθώς και με τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας με περιορισμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Δημήτρης Μπαμπάκος / NU AQUA
Θα αναβιώσει το εργοστάσιοτης ΗΒΗ στο Λουτράκι
Επειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού της πάλαι ποτέ ΗΒΗ στο Λουτράκι ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι έχοντας περάσει πλέον στα χέρια της εταιρείας NU AQUA πίσω από την οποία βρίσκεται ένα ελληνογερμανικό επενδυτικό σχήμα υπό τον κ. Δημήτρη Μπαμπάκο. Η εταιρεία υπέγραψε τη σχετική συμφωνία με την PepsiCo Hellas τον περασμένο Σεπτέμβριο με τις ευλογίες του υπουργού Ανάπτυξης, το οποίο, όπως φαίνεται, θα διευκολύνει με κάθε τρόπο την επένδυση… φτάνοντας να χρηματοδοτήσει εν μέρει και την εξαγορά! Και τούτο διότι στον φάκελο της επένδυσης που εγκρίθηκε για την ένταξή του στον αναπτυξιακό νόμο αναφέρει ότι πρόκειται για την «Απόκτηση του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού μονάδας εμφιάλωσης νερού που έχει κλείσει και επέκταση δυναμικότητας αυτής». Ο προϋπολογισμός της επένδυσης φτάνει τα 20,35 εκατ. ευρώ, για την οποία η NU AQUA θα πάρει επιχορήγηση 7,83 εκατ. ευρώ. Σε επόμενη φάση η διοίκηση της NU AQUA έχει υποσχεθεί για περαιτέρω επενδύσεις ως το συνολικό ύψος των 55 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η PepsiCo Hellas θα αναλάβει μέσα από το πανελλαδικό εμπορικό της δίκτυο να διανέμει σε ολόκληρη την επικράτεια το νέο φυσικό μεταλλικό νερό που θα παράγεται.
Κατερίνα Νένδου / Σταύρος Νένδος ΑΕ Αρτοποιίας
Ενα «διαζύγιο» και μια σημαντική επένδυση
Το «διαζύγιο» με τον Μανώλη Καραμολέγκο το φθινόπωρο του 2020 μπορεί να αποδείχθηκε η έναρξη ενός νέου κύκλου στην ιστορία της Καραμολέγκος, εντούτοις όμως σηματοδοτεί εξελίξεις και για την ομώνυμη εταιρεία του γνωστού επιχειρηματία Σταύρου Νένδου και της οικογένειάς του. Ετσι, η Σταύρος Νένδος Ανώνυμη Εταιρεία Αρτοποιίας, της οποίας τα ηνία πλέον έχουν τα παιδιά του ιδρυτή, Δημήτρης (πρόεδρος) και Κατερίνα (αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος), προχωρά στην ίδρυση μιας νέας μονάδας παραγωγής αρτοσκευασμάτων. Η νέα επένδυση φτάνει τα 18,14 εκατ. ευρώ και η εταιρεία, με την υπαγωγή του σχεδίου της στον έκτο κύκλο του καθεστώτος Γενικής Επιχειρηματικότητας του αναπτυξιακού νόμου, θα πάρει ενίσχυση με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής έως το ύψος περίπου των 6,35 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία που έχει τις εγκαταστάσεις της στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη, είχε, με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, πωλήσεις 19,27 εκατ. ευρώ το 2020 και καθαρά κέρδη 1,24 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της έφτανε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 τα 36,3 εκατ. ευρώ. Το προσωπικό του ομίλου ήταν 264 άτομα.
Θρασύβουλος Μακιός / Makios Logistics
Κάθοδος στην Αθήνα με τη δημιουργία Logistic Park
Η κάθοδος της Makios Logistics, μιας από τις γνωστότερες βορειοελλαδίτικες εταιρείες 3PL (Third Party Logistics), στην Αθήνα συνοδεύτηκε ήδη από μια σημαντική επένδυση που δέχθηκε από το HIG Capital. Το fund με έδρα το Μαϊάμι, εξάλλου, το τελευταίο διάστημα επενδύει σημαντικά στο κομμάτι των logistics στη χώρα, με αποκορύφωμα ίσως το σχέδιό του για ένα τεράστιο logistic hub που θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδος, την ιδιοκτησία των οποίων πλέον θα λάβει μετά τη συμφωνία εξυγίανσης της πολύπαθης βιομηχανίας. Κοντά σε εκείνο το σημείο, στον Ασπρόπυργο, θα αναπτύξει το δικό της Logistic Park η Μακιός, η διοίκηση της οποίας ανήκει πλέον στη δεύτερη γενιά της οικογένειας με διευθύνοντα σύμβουλο τον Θρασύβουλο Μακιό. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης, σύμφωνα με τον φάκελο που εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, φτάνει τα 17,9 εκατ. ευρώ. Για την επένδυση αυτή η Makios θα πάρει ως ενίσχυση φορολογική απαλλαγή 5,37 εκατ. ευρώ.
Αθανάσιος Τζιρίτης / ISOMAT
Νέος επενδυτικός κύκλος από την εξωστρεφή βιομηχανία δομικών υλικών
Σε αναπτυξιακή τροχιά παραμένει η ISOMAT, η οποία, στα χέρια της δεύτερης γενιάς της οικογένειας Τζιρίτη, ετοιμάζεται να ανοίξει έναν νέο επενδυτικό κύκλο στις εγκαταστάσεις της στη Βόρεια Ελλάδα. Και αυτό προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγική της δυναμικότητα. Ετσι προχωρά στην «κτιριακή και μηχανολογική επέκταση μονάδας παραγωγής Δομικών Χημικών και Κονιαμάτων», επένδυση που αναμένεται να υπερβεί τα 11 εκατ. ευρώ και για την οποία η επιχείρηση θα ενισχυθεί με φορολογική απαλλαγή έως του ποσού των 3,92 εκατ. ευρώ περίπου.
Η εταιρεία, που δημιούργησε ο Στέφανος Τζιρίτης τη δεκαετία του ’80 και στην οποία πλέον επικεφαλής είναι ο γιος του, Αθανάσιος, έχει εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες δομικών υλικών στη ΝΑ Ευρώπη με παραγωγικές µονάδες σε Ελλάδα, Ρουµανία και Σερβία, επτά θυγατρικές εταιρείες σε Γερµανία, Ρωσία, Τουρκία, Ρουµανία, Σερβία, Βουλγαρία και Σλοβενία και µε εξαγωγές σε πάνω από 50 χώρες. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε το 2020 στα 57 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,12 εκατ. ευρώ ήταν από τις εξαγωγές. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 7,82 εκατ. ευρώ και οι εργαζόμενοι έφτασαν τους 334.
Γιάννης Καντώνιας / Exalco
Νέες επενδύσεις και αύξηση εργασιών
Ο χαρακτηρισμός «βασιλιάδες των χαλιών» μπορεί να συνοδεύει την οικογένεια Καντώνια, που βρίσκεται πίσω από τον όμιλο Βιοκαρπέτ, εντούτοις η βιομηχανία αλουμινίου Exalco θα αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια το στήριγμα και η αιχμή των κινήσεών τους. Οχι μόνο στις δύσκολες εποχές της κρίσης, αλλά ακόμα και σήμερα, αφού η Exalco με την αναπτυξιακή της δυναμική αποτελεί εχέγγυο. Και καθώς η αναπτυξιακή προοπτική της βιομηχανίας αλουμινίου, υπό τη διοίκηση του κ. Γιάννη Καντώνια, παραμένει σημαντική, ετοιμάζονται νέες επενδύσεις που αφορούν αφενός το κομμάτι της παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, αφετέρου την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου στη Λάρισα. Η τελευταία δε εντάχθηκε προ ημερών στον έκτο κύκλο του καθεστώτος γενικής επιχειρηματικότητας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η προτεινόμενη επένδυση αφορά επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας μονάδας παραγωγής προϊόντων αλουμινίου μέσω της επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων της επιχείρησης και με την προσθήκη νέου μηχανολογικού εξοπλισμού». Το ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης φτάνει σχεδόν τα 10 εκατ. ευρώ ενώ θα λάβει επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ύψους 2,36 εκατ. ευρώ, καθώς και φορολογική απαλλαγή ως του ποσού του περίπου 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιοποιημένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών της Exalco σε ενοποιημένο επίπεδο έφτασε τα 117,27 εκατ, με τις εξαγωγές να αγγίζουν σχεδόν το 60%. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 0,82 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμα:
Ενοικίαση εργαζομένων: Τι ισχύει στην Ελλάδα – Τα υπέρ, τα κατά και τα νομικά κενά
Βόρεια Κορέα: Αυτά τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στη χώρα του Κιμ (vid)
Στη «σκιά» της έντασης στην Ουκρανία: Aυτές είναι οι ισχυρότερες «πολεμικές μηχανές» του πλανήτη