Σε λιγότερο από 7 μήνες, φέτος, οι ελληνικές startups οι οποίες διατηρούν δραστηριότητα στην εγχώρια αγορά κατάφεραν να αντλήσουν από τους μέχρι τώρα χρηματοδοτικούς γύρους αθροιστικά περισσότερα κεφάλαια από ότι όσα πέρσι ολόκληρη τη χρονιά.
Οι αριθμοί δείχνουν μια σαφή αύξηση των ρυθμών χρηματοδότησης του νεοφυούς οικοσυστήματος στην Ελλάδα το 2024 σε σύγκριση με το 2023, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των δυο ετών:
λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί και ο Ιούλιος, το συνολικό ποσό φτάνει τα 304 εκατ. δολ., όταν τον προηγούμενο χρόνο δεν ξεπέρασε τα 298 εκατ. δολ., σε χρονικό διάστημα μικρότερο κατά 5 μήνες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Marathon Venture Capital.
Μια «λεπτομέρεια» είναι ότι το 2023 σημαδεύτηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και όσα επακολούθησαν, ωστόσο οι αναταράξεις ελάχιστα επηρέασαν τις ελληνικές startups…
Το ρεκόρ του 2021 φαίνεται προς το παρόν ακατάρριπτο (979 εκατ. δολ.), όπως το ίδιο και η επίδοση του 2022 παρά την σημαντική πτώση από χρονιά σε χρονιά (720 εκατ. δολ.) αγγίζοντας τότε το 30%, αλλά τα γενικότερα μηνύματα κρίνονται «εκ του αποτελέσματος» θετικά. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που τα 251 εκατ. ευρώ του 2019 ήδη αποδεικνύονται… λίγα και τα 336 εκατ. δολ. του 2020 θεωρείται καθαρά θέμα χρόνου να μείνουν «πίσω».
Αυτονόητα, ανάλογα με το ύψος των χρηματοδοτήσεων οι οποίες θα ακολουθήσουν κατά το προσεχές πεντάμηνο, από τον Αύγουστο έως και το τέλος του Δεκεμβρίου, θα προσδιοριστεί ο φετινός απολογισμός και θα φανούν με ακρίβεια οι διαφορές.
Ελληνικά VCs και ισχυροί διεθνείς επενδυτές εξακολουθούν να στηρίζουν έμπρακτα το ελληνικό startup οικοσύστημα με χρηματοδοτήσεις πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολλαρίων σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτές των Axelera AI και Blueground οι οποίες σήκωσαν μέσα στο 2024 η μεν 68 εκατ. δολ. (EIC Fund), αντίστοιχα, και η δε 45 εκατ. δολ. (Susquehanna Growth Equity), ενώ τη «χρυσή λίστα» συμπληρώνουν οι Hellas Direct με 32 εκατ. δολ. (ETF Partners), Deepcure με 24,6 εκατ. δολ. (IAG Capital Partners), iCOMAT με 22,5 εκατ. δολ. (8VC), και κάτω από το «φράγμα» των 20 εκατ. δολ., έπονται οι Kinvent με 17,3 εκατ. δολ. (Eurazeo), Harbor Lab με 16 εκατ. δολ. (Atomico), Plum με 14,5 εκατ. δολ. (VentureFriends), STIQ με 10 εκατ. δολ. (δεν αναφέρεται), Brite Solar με 9,3 εκατ. δολ. (New Energy Partners) κ.ά. (στην παρένθεση αναφέρονται οι Lead Investors).
Τα ποσά απέχουν πολύ βέβαια από το απόλυτο ρεκόρ χρηματοδότησης σε έναν γύρο που κατέχει από το 2022 η ελληνική scale up του ευέλικτου leasing οχημάτων FlexCar με 210 εκατ. ευρώ, ωστόσο το προφανές είναι ότι ο πήχης ανεβαίνει σταδιακά και πάλι.
Οι μεγάλοι επενδυτές
Η πιο πρόσφατη χρηματοδότηση ήταν αυτή που έλαβε η ελληνική fintech Plum του Βίκτωρα Τροκούδη η οποία με έδρα το Λονδίνο και γραφεία σε Βρετανία, Ελλάδα, Κύπρο παρέχει σε 10 χώρες μια δημοφιλή εφαρμογή έξυπνης διαχείρισης αποταμιεύσεων και επενδύσεων, με 16 εκατ. λίρες (το ποσό ανακοινώθηκε σε βρετανικό νόμισμα).
Τα 13,4 εκατ. λίρες προλήλθαν από θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης μιας δεύτερης επενδυτικής συμμετοχής από τον στρατηγικό της συγκεκριμένης start up την τράπεζα Eurobank.
Ο νέος επενδυτής της Plum, iGrow Venture Capital συμμετείχε στον επενδυτικό γύρο, μαζί με τους προηγούμενους επενδυτές Venture Friends και Ventura Capital.
Επιπλέον, η Plum συγκέντρωσε 2,7 εκατ. λίρες μέσω crowdfunding στην πιο δημοφιλή καμπάνια του Crowdcube για τη χρονιά, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 5.500 επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε.
Η Axelera AI, startup με έδρα το Αϊντχόφεν της Ολλανδίας και εξειδίκευση στην κατασκευή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, με συνιδρυτή της και CTO τον Ευάγγελο Ελευθερίου από το Αλιβέρι Ευβοίας, έχει παρουσία σε διψήφιο αριθμό χωρών (18) με περισσότερους από 180 εργαζόμενους και, σύμφωνα με ξένα media έκανε τη διαφορά, αφού σήκωσε πριν από λίγο μόλις καιρό το μεγαλύτερο ως σήμερα ποσό στις χρηματοδοτήσεις του 2024, με 68 εκατ. δολ., με υποστηρικτές της:
Το Invest-NL Deep Tech Fund, το European Innovation Council, το Innovation Industries Strategic Partners Fund και το Samsung Catalyst Fund, μαζί με τους υπάρχοντες επενδυτές Verve Ventures, Innovation Industries, Fractionelera και το ιταλικό κρατικό ταμείο CDP Venture Capital SGR.
Το 2023 η Axelera AI άντλησε άλλα 23,5 εκατ. δολ., φτάνοντας τότε τα 50,5 εκατ. δολ. και πλέον ξεπερνά το «φράγμα» των 100 εκατ. δολ., στρέφοντας την προσοχή της προς την… αχανή τεχνολογική αγορά των ΗΠΑ.
Πέρσι, την στήριξαν οι Verve Ventures, Fractionelera και CDP Venture Capital, ενώ η Innovation Industries αύξησε τις επενδύσεις της στην εταιρεία και έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής της, ένα από τα κορυφαία deep tech VC fund.
Η Blueground, παγκόσμιος leader στις βραχυχρόνιες μισθώσεις πολυτελών επιπλωμένων διαμερισμάτων με συνηθέστερους πελάτες της τα στελέχη ξένων πολυεθνικών και CEO της τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου, με έδρα τις ΗΠΑ, έλαβε άλλα 45 εκατ. δολ. το 2024, με κεφάλαια από το νέο της επενδυτή Susquehanna Private Equity Investments, LLLP (Susquehanna) αλλά και υφιστάμενους επενδυτές, όπως η Westcap.
Επιπλέον, η Blueground –που φέρεται να ανήκει ήδη στο «κλαμπ» των «μονόκερων» με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολ.- άντλησε δανειακή διευκόλυνση από τη Barclays με συμμετοχή της Morgan Stanley, της Deutsche Bank και της HSBC, η οποία αντικατέστησε τον προηγούμενο δανεισμό της με τη Silicon Valley Bank (SVB).
Γίνεται εύκολα αντιληπτό, μόνο από τα προαναφερόμενα ενδεικτικά παραδείγματα των ελληνικών startup με την υψηλότερη μέχρι και τον Ιούλιο χρηματοδότηση μέσα στη χρονιά, ποια είναι η εμβέλεια των διεθνών επενδυτών οι οποίοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο νεοφυές οικοσύστημα της χώρας μας.
Από τις startups με Έλληνα ιδρυτή ή στέλεχος, αλλά με παρουσία εκτός συνόρων, η Saronic Technologies (co founder και CEO Dino Mavrookas) προηγείται στην «κούρσα» των φετινών χρηματοδοτήσεων με επίδοση 175 εκατ. δολ. (με βασικό επενδυτή την Andreessen Horowitz).
H Saronic Technologies πρωταγωνιστεί στον κλάδο των «έξυπνων» αυτόνομων μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών επιφανείας ή ASV για αμυντικές αποστολές, φιλοδοξώντας να επαναπροσδιορίσει τη θαλάσσια υπεροχή για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ!
Οι «ξένες» και τα exits
Όλες οι startups με «ελληνικό DNA», μαζί με όσες διαθέτουν Έλληνες ιδρυτές ή στελέχη, αλλά διατηρούν επιχειρηματική παρουσία μόνο στο εξωτερικό, εμφανίζουν συνολική χρηματοδότηση 832 εκατ. δολ. μέσα στο 2024 σε 65 funding rounds με τη συμμετοχή 54 unique VC investors, έναντι 1,12 δισ. το 2023, 2,8 δισ. δολ. το 2022, 4,495 δισ. δολ. το 2021, 1,217 δισ. δολ. το 2020 και 962 εκατ. δολ. το 2019.
Οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες με παρουσία στη χώρα μας (Startups With Operations in Greece) συγκέντρωσαν τα προαναφερόμενα 304 εκατ. δολ. σε 36 γύρους, από 28 επενδυτές.
Οι «ξένες» έχουν φτάσει στα 528 εκατ. δολ. μέχρι και τον Ιούλιο του ‘24 , από 823 εκατ. δολ. όλο το ‘23, 2,08 δισ. δολ. το ‘22, 3,516 δισ. δολ. το ‘21, 881 εκατ. δολ. το ‘20 και 712 εκατ. δολ. το ‘19.
Επίσης, έχουν καταγραφεί έως σήμερα 9 εξαγορές startups με ελληνικό «αίμα»: οι 3 από αυτές δίνουν το «παρών» και στην Ελλάδα, πέρα από τη διεθνή δραστηριότητά τους (Uizard Technologies, BETA CAE Systems, InAccel) και οι 6 ασχολούνται αποκλειστικά με τις αγορές του εξωτερικού (Informer, OpenStory, multi.app, HumanFirst, ScienceIO, cocaptain).
Από τα παραπάνω exits ξεχωρίζει το «χρυσό» deal των 1,24 δισ. δολ. του περασμένου Μαρτίου για την προσάρτηση της BETA CAE Systems, ηγέτιδας δύναμη στη δημιουργία λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης, στο τεχνολογικό «άρμα» του εισηγμένου στο Nasdaq αμερικανικού Ομίλου Cadence Desing Systems.
Διαβάστε ακόμη
Στην τελική ευθεία το κλείσιμο της συναλλαγής για τα 570 ακίνητα του project Skyline
ETF ιδρύει ο «Dr. Doom» Νουριέλ Ρουμπινί
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ