Σε αναβολή λίγων ημερών οδηγείται η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ, με σκοπό την ανασύνταξη δυνάμεων και την καλύτερη προετοιμασία, την ώρα που η πλευρά Καλλιτσάντση επιδιώκει να αποδυναμώσει την εμπλοκή των Ολλανδών στη μετοχική διαμάχη, εγείροντας θέματα ανταγωνισμού. Την αναβολή εκτιμάται ότι θα ζητήσουν σήμερα στη γενική συνέλευση οι εφοπλιστές Δημήτρης Καϋμενάκης και Γιάννης Μπάκος, οι οποίοι συντάσσονται με την πλευρά Καλλιτσάντση και έχουν δικαίωμα -μέχρι την προσεχή Τρίτη 12 Ιανουαρίου- να εξαγοράσουν το 18,2% των μετοχών της εταιρείας κατόπιν σχετικής συμφωνίας.
Με την απόκτηση του ποσοστού και το 5% που ήδη ελέγχουν, θα βρεθούν με το 23,2% χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν τυχόν ποσοστά που αθροίζουν μέσω άλλων συμμαχιών. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές ποια στάση θα κρατήσει στο νέο proxy war, ο εφοπλιστής Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος εμφανίζεται να τελευταία, με αυξημένη συμμετοχή στην Ελλάκτωρ. Ο κ. Διαμαντίδης που λέγεται ότι ανήκει στο περιβάλλον του παραιτηθέντος Δημήτρη Καλλιτσάντση μέχρι πρόσφατα ήλεγχε περί το 3% της Ελλάκτωρ από 3,7% προ της συγχώνευσης με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος και το 7,2% της REDS.
Αντίστοιχα, η πλευρά της ολλανδικής Reggeborgh και οι μέτοχοι μειοψηφίας που την στηρίζουν (Χ. Παναγιωτόπουλος, Α. Γιόκαρης) δηλώνουν αποφασισμένοι και έτοιμοι να εξασφαλίσουν τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, ελέγχοντας άμεσα μέσω διαδοχικών εξαγορών το 14,17%, το οποίο μαζί με το call option που έχει συμφωνηθεί με τον κ. Λ. Μπόμπολα μπορεί να προσεγγίσει το 27%.
Οι ξένοι επενδυτές της Ελλάκτωρ υπεραμύνονται της προσπάθειας για την πλήρη εξυγίανση της εταιρείας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενδέχεται η αύξηση κεφαλαίου που θα καλύψουν να είναι μεγαλύτερη από την προτεινόμενη.
Πού κοντράρονται τα δύο στρατόπεδα
Οι πραγματικές όμως δυνάμεις θα φανούν στη γενική συνέλευση είτε σήμερα είτε τις επόμενες μέρες – πιθανώς στις 27 ή και στις 20 Ιανουαρίου που αποτελεί ένα από τα τελευταία σενάρια για τον χρόνο διεξαγωγής της.
Η πλευρά Καλλιτσάντση εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει τις επιλογές της αλλά και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, κόντρα στο άλλο στρατόπεδο των Ολλανδών που αντιτίθεται τόσο στο θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,4 εκ. ευρώ όσο και στο θέμα της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 212 εκ. ευρώ με συμψηφισμό ζημιών.
Η Reggeborgh Invest θεωρεί πως η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου δεν παρέχει πλήρη και τεκμηριωμένη απεικόνιση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας καθώς επίσης και ότι δεν αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας ώστε η Γενική συνέλευση να μπορέσει να διαμορφώσει άποψη και να αποφασίσει επ΄αυτής. Εν αντιθέσει με την πλευρά Καλλιτσάντση, η οποία αναφέρει ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας αποτυπώνεται στις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις και ότι έχει βάλει τα θεμέλια για την επανάκαμψη του ομίλου. Το επιχείρημα αυτό χρησιμοποιεί η διοίκηση και για την θέση του επενδυτικού fund ότι είναι αναγκαία η αλλαγή διοίκησης, προκειμένου να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο επενδυτικό κοινό και τους πιστωτές της εταιρείας αλλά και να υλοποιήσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο κεφαλαιακής επάρκειας και δυναμικής επανεκκίνησης της εταιρείας.
Το managment της Ελλάκτωρ υποστηρίζει ότι έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για το συμμάζεμα του ομίλου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, χαρακτηρίζοντας το αίτημα για ανάκληση του ΔΣ, γενικόλογο και αόριστο. Τα πυρά της διοίκησης συγκεντρώνει και το προτεινόμενο διοικητικό συμβούλιο από την Reggeborgh Invest, με πρόεδρο του κ. Γιώργο Μυλωνογιάννη και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Άρη Ξενόφο. Όπως αναφέρει και οι δύο έχουν εναντιωθεί στα συμφέροντα του ομίλου, ο ένας ως νομικός συνεργάτης του ΤΑΙΠΕΔ στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας και ο άλλος ως επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η Άκτωρ Παραχωρήσεις και η Γαλλική Vinci που είχαν προεπιλεγεί στο σχετικό διαγωνισμό, είχαν ζητήσει την μετάθεση της ημερομηνίας για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών που ήταν στις 11 Δεκεμβρίου, την οποία όμως το ΤΑΙΠΕΔ απέρριψε. Στην συνέχεια οι εταιρείες προσέφυγαν στο ΣτΕ, το οποίο έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα.
Η Ελλάκτωρ αναφέρει επίσης ότι η εκλογή νέου Δ.Σ. από τους αιτούντες μετόχους προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από το βασικό μέτοχο της κυριότερης ανταγωνίστριας εταιρείας στην ελληνική αγορά, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Εξ αυτού του λόγου κάνει λόγο για «σύγκρουση συμφερόντων των βασικών μετόχων της Εταιρείας, κατά τη στιγμή αυτή, και βασικού μετόχου της ανταγωνίστριας εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., πρέπει να αξιολογηθεί από τους μετόχους της Εταιρείας ως προς το αν δύναται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ομίλου Ελλάκτωρ και του συνόλου των μετόχων της εταιρείας, μεγιστοποιώντας την αξία του, στηρίζοντας και ενισχύοντας την αυτόνομη πορεία και ανάπτυξή του».
Το εξώδικο Παναγιωτόπουλου
Στον πόλεμο των μετόχων προστέθηκε πρόσφατα άλλο ένα επεισόδιο που αφορά τη διαμάχη για τη θυγατρική του ομίλου REDS. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σημειωτέον ελέγχει το 12% των μετοχών της εταιρείας και έχει επικρίνει ουκ ολίγες φορές τη διοίκηση, εναντιώθηκε στην πώληση ακινήτου μεγάλης αξίας στο Βουκουρέστι έναντι τιμήματος 11,4 εκ. ευρώ που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο αρχές Δεκεμβρίου και απέστειλε εξώδικο, ζητώντας απόφαση γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην 4 Ιανουαρίου αλλά αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για τις 22 του μήνα, κατόπιν αιτήματος του ίδιου μετόχου.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζητά να γίνει διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του ακινήτου και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο με την διοίκηση της μητρικής εταιρείας.
Διαβάστε ακόμη:
Στο «περίμενε» οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τις αποζημιώσεις… Νοεμβρίου
Πώς διαμορφώνονται τώρα ενοίκια και τιμές πώλησης των σπιτιών – Με +3,3% έκλεισε το 2020
Καλή χρονιά και… καλά παζάρια παντού, από τους εφοπλιστές μέχρι το Ντουμπάι!