Σε συζητήσεις με τις τράπεζες για να ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησης αλλά και να περιορίσει το μεσοπρόθεσμο χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου, βρίσκεται η διοίκηση της Ελλάκτωρ.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ευθύμιος Μπουλούτας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του γ΄τριμήνου στους αναλυτές την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η εταιρεία θα περάσει σε κερδοφορία στον τομέα των κατασκευών το 2022.
Όπως σημείωσε, ο πρωταρχικός στόχος που ήταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιτεύχθηκε και τώρα συνεχίζεται η αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων. Όπως αναφέρθηκε σε εξέλιξη είναι η έξοδος της εταιρείας από τις αγορές της Τσεχίας, της Χιλής και της Βρετανίας ενώ ολοκληρώνεται η αποχώρηση από Αυστραλία και την Βραζιλία.
Σε επίπεδο νέων συμβάσεων ο επικεφαλής της Ελλάκτωρ ανέφερε ότι έχουν υπογραφεί από αρχές του έτους στους τομείς των κατασκευών της διαχείρισης απορριμμάτων νέα έργα ύψους μισού δισ. ευρώ με αύξηση του ανεκτέλεστου στα 2 δισ. ευρώ.
Στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου υπεγράφη σύμβαση 109 εκατ. για την κατασκευή ξενοδοχείου στην Αττική, καθώς και συμβόλαιο με τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις ύψους 20 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις στη Λάρισα.
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση για τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, ύψους 165 εκατ. ευρώ. Κατά το γ΄τρίμηνο οι κατασκευές παρουσίασαν ζημιές ύψους 56 εκατ. ευρώ, με τα αποτελέσματα να επηρεάζονται από την απόφαση της διαιτησίας στο Κατάρ για έργο ύψους 26,2 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μπουλούτας τόνισε πως στο εννεάμηνο υπήρξε μικρή πτώση εσόδων αλλά το τρίτο τρίμηνο ο όμιλος κατέγραψε αύξηση κύκλου εργασιών κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο που αποτελεί θετική σημάδι, ενώ τα λειτουργικά κέρδη του τρίτου τριμήνου (EBITDA) ήταν τα υψηλότερα των τριών τελευταίων τριμήνων.
Σε επίπεδο προ φόρων το τρίτο τρίμηνο ήταν και το πρώτο κερδοφόρο Με εξαίρεση τις κατασκευές που υπήρχε μείωση πτώση εσόδων κατά 26%, μικρή υποχώρηση λόγω μειωμένων ενοικίων εμφάνισε και το Smart Park. Αντίθετα, θετικά κινήθηκε ο τομέας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ο κ. Μπουλούτας αναφέρθηκε και στη δραστηριότητα των ΑΠΕ, λέγοντας ότι στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, πρέπει να προστεθεί και ο τομέας της διαχείρισης απορριμμάτων που φτάνει τα 45 MW. Έτσι η συνολική παραγωγή πράσινης ενέργειας του ομίλου αγγίζει τα 550 MW. Η διοίκηση εξετάζει όπως είπε όλα τα ενδεχόμενα μετά την πρόσφατη απόρριψη της περιβαλλοντικής μελέτης για το αιολικό πρότζεκτ στα Άγραφα.
Στις παραχωρήσεις εμφανίζεται επίσης σημαντική βελτίωση. Στην Αττική Οδός, για παράδειγμα, η κυκλοφορία είναι πλέον αυξημένη σε σχέση με το 2020 ενώ τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο έφτασε τα επίπεδα του 2019, προ πανδημίας.
Για τη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού ο κ. Μπουλούτας είπε πως αναμένεται να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία μέσα στο 2022 και να ολοκληρωθεί πιθανώς στις αρχές του 2023.
Για τις νέες συμβάσεις που διεκδικεί ο όμιλος η διοίκηση επικεντρώθηκε στο διαγωνισμό για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, τους τρεις διαγωνισμούς για μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, καθώς και το γεγονός πως η REDS είναι μεταξύ των δύο υποψηφίων που έχουν κληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για την αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου.
Διαβάστε περισσότερα
ΔΕΗ: Ισχυρή ανθεκτικότητα παρά την εκτίναξη του κόστους κατά 167% στο γ’ τρίμηνο