search icon

Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Πώς φτάσαμε στην επιστροφή κεφαλαίου έπειτα από 13 χρόνια ισχυρών αναταράξεων

Οι παραχωρήσεις, το ντιλ για την Ηλέκτωρ που καθυστερεί και οι μεγάλες αναπτύξεις ακινήτων της REDS

Θετικό σινιάλο προς τους μετόχους λόγω της υψηλής κερδοφορίας του 2023, δίνει η διοίκηση της Ελλάκτωρ, η οποία αναμένεται να προτείνει στην γενική συνέλευση των μετόχων στις 31 Μαΐου, την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,50 λεπτά ανά μετοχή.

Η πρόταση αφορά την διανομή κερδών συνολικού ύψους 174 εκατομμυρίων, ποσό που αντιστοιχεί με το 20% της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας, επιβραβεύοντας την υπομονή των μετοχών μετά από 13 ολόκληρα χρόνια οικονομικών αναταράξεων και ζημιών.

Η γενναιόδωρη πολιτική της διοίκησης έρχεται σε μια περίοδο μεγάλης αναδιάρθρωσης του ομίλου, η οποία επισφραγίστηκε το περασμένο Φθινόπωρο με την πώληση του κατασκευαστικού τομέα της ΑΚΤΩΡ στην Ιντρακάτ, που αποτέλεσε μια στρατηγική απόφαση των μετόχων αλλά και με την μεταβίβαση του εμπορικού πάρκου Smart Park στον όμιλο Φουρλή.

Η συνέχεια αναμένεται να έρθει από τον τομέα των περιβαλλοντικών έργων και της διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την πώληση της Ηλέκτωρ στον όμιλο της Μotor Οil. Όπως δήλωσε προ μηνός στους αναλυτές η διοίκηση είναι σε εξέλιξη το due diligence. Λευκός καπνός, πάντως, σχετικά με την εξαγορά της Ηλέκτωρ δεν έχει βγει ακόμη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ωρίμανση του ντιλ, θα χρειαστεί κάποιο χρόνο και ότι δεν επίκεινται εξελίξεις μέχρι τα τέλη του μήνα κάτι που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία πριν την γενική συνέλευση των μετοχών.

Πέρσι, η Ηλέκτωρ παρουσίασε έσοδα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, μειωμένα κατά 18,3% σε σχέση με το 2022, ενώ τα λειτουργικά της κέρδη διαμορφώθηκαν σε 14,2 εκατομμύρια από 15,3 εκατ. το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, η εταιρεία το 2023 κατάφερε να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των έργων της, το οποίο ανέρχεται σε 51, 4 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας προς υπογραφή αντίστοιχο ύψος νέων συμβάσεων, στις οποίες έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος.

Το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρείας στα τέλη του 2023 ανερχόταν σε 75 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα, η πώληση περιουσιακών στοιχείων της Ελλάκτωρ, έχει δημιουργήσει μια σημαντική ρευστότητα για την εισηγμένη που πλέον υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Στις υπόλοιπες δραστηριότητες, ο τομέας των παραχωρήσεων συνεχίζει να αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της Ελλάκτωρ, παρά την μεγάλη απώλεια της Αττικής Οδού, η οποία αναμένεται να επιστρέψει στο δημόσιο τον προσεχή Οκτώβριο και από εκεί στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που είχε πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Πέρσι, τα έσοδα από τον τομέα των παραχωρήσεων ανήλθαν σε 283 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με το 2022, ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό, η οποία προσέγγισε το 10%. Τα λειτουργικά κέρδη από τις παραχωρήσεις σημείωσαν αύξηση 18,9 % και διαμορφώθηκαν σε 180,2 εκατομμύρια.

Όπως δήλωσε πρόσφατα στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις στοχεύει, αυτόνομα ή κοινοπρακτικά, στη συμμετοχή της σε έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6,5 δισ. ευρώ.

Ακίνητα

Στον τομέα των ακινήτων η Ελλάκτωρ εξαγόρασε πρόσφατα το 38,79% της Reds από την RB Ellaktor Holding έναντι τιμήματος 60,14 εκατ. ευρώ με στόχο την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο.

Παράλληλα, προχωρούν τα εν εξελίξει πρότζεκτ της εταιρείας που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια. Στο έργο ανάπτυξης Cambas Project στην περιοχή της Κάντζας, κατόπιν της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος ο όμιλος βρίσκεται στο τελικό στάδιο επικαιροποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες διαμόρφωσης του οριστικού Master Plan και η έκδοση των οικοδομικών αδειών. Η μεγάλη παρέμβαση αφορά την ανάπλαση του Οινοποιείου Καμπά σε ένα σύγχρονο πάρκο εμπορικών δραστηριοτήτων, αθλητισμού αλλά και ψυχαγωγίας.

Στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, το λεγόμενο και ως μικρό Ελληνικό, επίσης έχει εγκριθεί το πολεοδομικό καθεστώς μέσω Προεδρικού Διατάγματος και προβλέπει μεταξύ άλλων, μικτές χρήσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, κατοικιών και εμπορικού πάρκου και καζίνο.

Για την Μαρίνα Αλίμου, η REDS είναι σε αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), από τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση των οικοδομικών αδειών. Η ανάπτυξη προβλέπει την αναβάθμιση της μαρίνας, τον εμπλουτισμό του χερσαίου τμήματός της με νέες εμπορικές χρήσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν καταστήματα , ξενοδοχείο αλλά και πύργο διοίκησης και ελέγχου της μαρίνας.

Διαβάστε ακόμη

Καταπατημένα: Εξαγορά… και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Γάζα: ΗΠΑ κατά Ισραήλ για τον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο – ΟΗΕ: Υπέρ της πλήρους ένταξης της Παλαιστίνης

Νομοσχέδιο: Τριπλή «φάκα» με τσουχτερά πρόστιμα για τα Ι.Χ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version