search icon

Επιχειρήσεις

Eλλάκτωρ: Πιεστικά τα προβλήματα ρευστότητας, αναγκαία η αύξηση κεφαλαίου

Προς αναζήτηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης με έκδοση ομολογιακού δανείου, η στρατηγική για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές στις κατασκευές

Κάλεσμα σε όλους τους μετόχους, να στηρίξουν την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 120,5 εκατ. ευρώ έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ κ. Άρης Ξενόφος.

Κατά την παρουσίαση που έγινε στους αναλυτές υποστήριξε ότι η αύξηση κεφαλαίου θα καλύψει τις πραγματικές ανάγκες ρευστότητας της εταιρείας και ότι είναι αποτέλεσμα μελέτης όλων των οικονομικών δεδομένων, θέμα που θα κληθεί να αποφασίσει η έκτακτη γενική συνέλευση στις 2 Απριλίου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει δέσμευση των βασικών μετόχων για συμμετοχή στην αύξηση, ο κ. Ξενόφος δήλωσε ότι η Ελλάκτωρ έχει ισχυρή μετοχική βάση, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι θα την στηρίξουν και ότι είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας.

Μπροστά στον κίνδυνο όμως η αύξηση κεφαλαίου να καθυστερήσει (π.χ να μην ψηφιστεί από τα 2/3 των μετόχων όπως ορίζει ο νόμος ή να ζητήσουν οι μέτοχοι αναβολή της γ.σ), η διοίκηση επιβεβαίωσε χθες ότι για να αντιμετωπιστούν τα πιεστικά προβλήματα χρηματοδότησης, εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια.

Όπως είπε ο κ. Ξενόφος αναζητείται ενδιάμεση χρηματοδότηση για να καλυφθούν άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες της ΑΚΤΩΡ με πιθανότερο σχέδιο την έκδοση ενός ομολογιακού δανείου από την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενδιάμεση χρηματοδότηση, μπορεί να είναι της τάξης  των 50 εκατ. ευρώ.

Aνεκτέλεστο 1,6 δισ. ευρώ

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ, απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά και στις ερωτήσεις αν υπάρχει σχέδιο πώλησης της ΑΚΤΩΡ. Όπως δήλωσε, η αύξηση κεφαλαίου καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της κατασκευής και σημείωσε ότι σήμερα, η εταιρεία χρηματοδοτείται από τις άλλες δραστηριότητες του ομίλου (παραχωρήσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έργα περιβάλλοντος), τονίζοντας  πως οι συγκεκριμένοι τομείς συμβάλλουν με τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ λειτουργικών κερδών ετησίως την τελευταία τριετία.

Μόνο στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021, η ΑΚΤΩΡ έλαβε 13 εκατ. ευρώ από τη μητρική εταιρεία για κάλυψη ταμειακών αναγκών.

Σήμερα, όπως αναφέρθηκε στους αναλυτές, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του ομίλου φτάνει τα 1,6 δισ. ευρώ. Υπάρχει πρόβλεψη ότι στο τέλος του 2021, ο τομέας κατασκευών μπορεί να πάψει να παράγει ζημιές και θα έχει και θετικές ταμειακές ροές.

Η στρατηγική ανάπτυξη του ομίλου

Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο όμιλος θα διαθέτει επαρκή χρηματοδότηση για να προχωρήσει σε μια αναπτυξιακή στρατηγική στις κατασκευές εστιάζοντας γεωγραφικά σε Ελλάδα, Ρουμανία και Κατάρ.

Κατά την παρουσίαση στους αναλυτές αναφέρθηκε ότι η Ελλάκτωρ είναι ο μεγαλύτερος παραχωρησιούχος στην Ελλάδα, με ισχυρή χρηματοοικονομική απόδοση καθώς ο τομέας των  παραχωρήσεων δημιουργεί ετήσιες λειτουργικές ταμειακές ροές και περιουσιακά στοιχεία που στο τέλος του 2020 ανήλθαν σε 260 εκατ.

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία με  εγκατεστημένη βάση 491 MW και επιπλέον 88 MW σε εξέλιξη, έχοντας μάλιστα υπογράψει  μια στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με την EDPR, τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης, για την από κοινού ανάπτυξη 900MW αιολικής ενέργειας. Η εκτιμώμενη αξία αυτής της από κοινού επένδυσης με τους Πορτογάλους, υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε χθες, μέχρι το 2022 στόχος είναι να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της στα 579 MW. Πέρσι, η συνεισφορά των ΑΠΕ στον όμιλο ανήλθε σε 30 εκατ. ευρώ, προσφέροντας ετησίως σταθερά έσοδα. Την τελευταία τριετία, ο τομέας της πράσινης ενέργειας έχει αναπτυχθεί σημαντικά αφού από το 3% των εσόδων, το εννεάμηνο του 2020 αντιπροσώπευε το 9%.

Στη διαχείριση απορριμμάτων η εταιρεία μέσω της Ηλέκτωρ επικεντρώνεται στην ανάληψη νέων συμβάσεων εξετάζοντας πιθανές συμμαχίες ενόψει των νέων έργων ΣΔΙΤ, με παράλληλη ενίσχυση και αξιολόγηση νέων τεχνολογιών. Στον τομέα των ακινήτων προτεραιότητα είναι η πλήρης ενοικίαση του Smart Park, η ενίσχυση των προσπαθειών για την εύρεση στρατηγικού συνεργάτη για το ακίνητο του Καμπά και η λειτουργία της Μαρίνας Αλίμου.

Κριτική ασκήθηκε από τα στελέχη της Ελλάκτωρ χθες και για την προηγούμενη διοίκηση και για τις γεωγραφικές επιλογές επέκτασης, δίχως όπως τονίστηκε, ουσιαστικό έλεγχο και με δομικά προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας.

Ακόμη και για το πολυδιαφημισμένο restart των προκατατόχων τους, στη Ρουμανία, αναφέρθηκε  ότι στο εννεάμηνο του 2020 είχε έσοδα 116 εκατ. αλλά τα έξοδα ήταν 159 εκατ. ευρώ. Αν προστεθούν και οι οφειλές των 45 εκατ. από έργα φωτοβολταϊκών διεθνώς, τότε η τρύπα του εννεαμήνου φτάνει τα 88 εκατ. ευρώ.

Τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση κεφαλαίου θα διατεθούν κυρίως για την ΑΚΤΩΡ. Όπως είπε ο κ. Ξενόφος, τα 45 εκατ. θα κληθούν να καλύψουν ζημιές και υποχρεώσεις από διεθνή συμβόλαια κυρίως στα φωτοβολταϊκά, ενώ τα 55 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή υποχρεώσεων (σε προμηθευτές, υπεργολάβους, κ.α.) ώστε να ξεκινήσουν κρίσιμα έργα που έχει αναλάβει ο όμιλος.

Τέλος, με 20,5 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να επιταχυνθεί το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΟΤΕ αλλάζει: Το πλάνο για να εξελιχθεί σε digital services provider

«Μπόνους» για τα τεκμήρια οι χρηματικές ενισχύσεις της πανδημίας

Τουρισμός: Και τώρα… τρέχουμε για να μη χαθεί ο στόχος των 7,5 έως 9 δισ. εσόδων το 2021

Exit mobile version