Το σχέδιο για την υλοποίηση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης της Ελλάκτωρ συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, βάζει σε άμεση εφαρμογή η διοίκηση, με στόχο την ολοκλήρωσή της μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Μπορεί να χρειάστηκε περισσότερο χρόνο η Reggeborgh Invest για να επικρατήσει στη μάχη για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο το χθεσινό αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης αποτελεί αναγνώριση της ευρύτερης μετοχικής αποδοχής που συγκεντρώνει, δίνοντάς της παράλληλα και το πλεονέκτημα των επόμενων κινήσεων.
Στο αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συνέδραμε τόσο ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης, ο οποίος ψήφισε την αύξηση όσο και ο ΕΦΚΑ με ποσοστό άνω του 1%, που έδωσε και τις διαφορές στις ψήφους, μεταξύ των πρώτων και των τελευταίων ψηφοφοριών των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Η πρώτη μάχη κερδήθηκε. Τώρα ξεκινά η δεύτερη που είναι η εξυγίανση των κατασκευών, ένας δρόμος που ούτε εύκολος είναι, ούτε μπορεί να φέρει γρήγορα αποτελέσματα. Μέσω ομολογιακού δανείου που θα συνάψει με συντονιστή την Eurobank, η εταιρεία θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας και ταυτόχρονα να ανοίξει το δρόμο για να ξαναβγεί η Άκτωρ με ανταγωνιστικούς όρους στην αγορά προκειμένου να ξαναμπεί στο στίβο των κατασκευών και να ξαναζωντανέψει τα εργοτάξια.
Επόμενος στόχος είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουνίου.
Οι Ολλανδοί έχουν ανακοινώσει ότι θα καλύψουν έως και το 40% της αύξησης, αλλά και τυχόν αδιάθετα χωρίς να έχουν τον κίνδυνο αυξάνοντας το ποσοστό τους να κάνουν δημόσια πρόταση.
Αυτόματα αυτό θα ανεβάσει τη συμμετοχή τους που σήμερα πλησιάζει το 15%, ανεξάρτητα από το αν θα υλοποιηθεί το δικαίωμα αγοράς του 12,5% για το call option του κ. Λ. Μπόμπολα, η προθεσμία του οποίου λήγει στις 10 Μαΐου.
Το επόμενο διάστημα θα φανεί επίσης αν έχουν βάση οι ισχυρισμοί των άλλων μετόχων για σχέδιο εκχώρησης της Ηλέκτωρ στον κ. Μπόμπολα.
Από την πλευρά τους οι κ.κ Γ. Μπάκος και Δ. Καϋμενάκης, οι οποίοι καταψήφισαν την αύξηση κεφαλαίου, δηλώνουν παρόντες στην επόμενη μέρα και, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου με το ποσοστό που τους αναλογεί αλλά και με την αγορά πρόσθετων δικαιωμάτων.
«Εμείς θα είμαστε εδώ ακόμη κι όταν οι άλλοι θα αποεπενδύουν», δήλωσαν χθες μετά τη γενική συνέλευση και τόνιζαν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται «για την τήρηση της νομιμότητας για τη διασφάλιση των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων, για το καλό των εργαζόμενων του Ομίλου και για την προαγωγή της ελληνικής οικονομίας». Σήμερα, η Greenhill ελέγχει το 20% των μετοχών της Ελλάκτωρ και κατέχει δικαιώματα ψήφου για το 5,5%.
Τη στρατηγική του ομίλου, αλλά και τις αμέσως επόμενες κινήσεις παρουσίασε χθες και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ κ. Άρης Ξενόφος.
Αναφερόμενος στην αύξηση κεφαλαίου, είπε ότι τα 100 εκατ. ευρώ θα απορροφηθούν από τον τομέα των κατασκευών και τα υπόλοιπα 20,5 εκατ. ευρώ για επενδύσεις του ομίλου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ένας τομέας που η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει.
Σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, οι άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες της ΑΚΤΩΡ φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Τα 55 εκατ. αφορούν την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε προμηθευτές στην Ελλάδα και τα 45 εκατ. ευρώ αφορούν την αναγνώριση ζημιών για την αποχώρηση από ζημιογόνα διεθνή έργα ή δραστηριότητες.
Η Ελλάκτωρ έχει προσλάβει σύμβουλο την Citigroup, προκειμένου να λάβει πρόσθετα μέτρα και να εξοικονομηθούν πόροι στον τομέα κατασκευών. Επίσης έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού με στόχο την εξέταση της κοστολογικής βάσης από μηδενική βάση και άλλες κινήσεις (όπως η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων) ώστε το όφελος για την περίοδο 2020 – 2023 να είναι μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά υπολογιστεί.
Διαβάστε ακόμη:
«Πάγωμα» εισφορών: Τα οφέλη για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και εργοδότες (πίνακες)
«Απειλή» για την Tik-Tok τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων – Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση