Απορρίφθηκε από το 89,6%, το προτεινόμενο, από την πλευρά Καλλιτσάντση, θέμα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ελλάκτωρ, ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ υπέρ ψήφισε μόλις το 10,99% των μετόχων.
Κατά τη συζήτηση του θέματος στην ΓΣ ο κ. Γιάννης Σωτηρόπουλος, καθηγητής στη νομική σχολή και εκπρόσωπος της Reggeborgh Invest, ζήτησε από τους μετόχους να απορριφθεί η πρόταση του Δ.Σ. γιατί δεν αποτελεί τεκμηριωμένη πρόταση και δεν αποτελεί μέρος ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής επάρκειας του ομίλου.
Το σημερινό Δ.Σ., όπως επισήμανε, σπαράσσεται με κατηγορίες κατά μελών. «Δημιουργούνται σοβαρότατες αμφιβολίες σε σχέση με την ορθότητα, τη σοβαρότητα και τη σκοπιμότητα της πρότασης για αύξηση κεφαλαίου. Εφόσον εκλεγεί νέο Δ.Σ. θα φέρει άμεσα μια πλήρη και ολοκληρωμένη πρόταση για την χρηματοοικονομική ενίσχυση του ομίλου».
Ο ίδιος ανέφερε ότι υπήρξαν δικαστικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που δικαιώνουν πλήρως την εταιρεία, σχετικά με τις αιτιάσεις της πλευράς Καλλιτσάντση πως ο Ολλανδικός όμιλος παραβιάζει τις αρχές του ανταγωνισμού και πως ορισμένα από τα πρόσωπα που προτείνονται βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων. Όπως ανέφερε, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει καταγγελία από μικρομέτοχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, στην οποία περιλαμβάνονται οι ίδιες αιτιάσεις του σημερινού Δ.Σ. Ζητήθηκε από την Γ.Δ. Ανταγωνισμού να λάβει ασφαλιστικά μέτρα κάτι που δεν έγινε δεκτό καθώς κρίθηκε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.
Απορρίφθηκε επίσης και το θέμα μείωσης μετοχικού κεφαλαίου προς συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων.
Η τοποθέτηση Καλλιτσάντση
Νωρίτερα, ο κ. Σάκης Καλλιτσάντσης στην αρχική του ομιλία σημείωσε ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 3 δισ. Ευρώ, λέγοντας προς τους μετόχους ότι «σήμερα μετά από 2,5 χρόνια προσπαθειών η εταιρεία αρχίζει να βλέπει τα πρώτα αποτελέσματα των αλλαγών που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2018».
Διαθέτει, όπως σημείωσε ηγετική θέση σε όλους τους κλάδους που δραστηριοποιείται. Είναι ο μεγαλύτερος λειτουργός έργων παραχώρησης με συμμετοχή σε πέντε από τους επτά αυτοκινητοδρόμους. Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας με ανεκτέλεστο 1,8 δις. ευρώ και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ. Η εταιρεία πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με την EDPR για ανάπτυξη νέων αιολικών ισχύος 900 MW, είναι ο μεγαλύτερος όμιλος στη διαχείριση απορριμμάτων και ελέγχει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων. Όπως ανέφερε έχει συνολική ρευστότητα πάνω από 400 εκατ. ευρώ.
Για την προτεινόμενη αύξηση, υποστήριξε ότι θα συμβάλλει στην οριστική επίλυση του προβλήματος ρευστότητας της κατασκευής. «Πώς είναι ένας όμιλος με ρευστότητα 400 εκατ. ζητάει από τους μετόχους αύξηση 50 εκατ; Η απάντηση συνδέεται με το ομόλογο των 670 εκατ. που βάζει όρους και περιορισμούς στη χρηματοδότηση των κατασκευών από τον όμιλο. Με την αύξηση κεφαλαίου αφήνουμε πίσω το πρόβλημα της κατασκευής».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΑΚΤΩΡ από το 2014 μέχρι το 2018 έφερε αθροιστικές ζημιές 374 εκατ. ευρώ. Οι τρέχουσες υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 761 εκατ. ευρώ μέσα στα οποία περιλαμβάνονται και τα 26 εκατ. που ήταν υπόλοιπο προστίμου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σε επίπεδο δανεισμού, τα δάνεια έφταναν τα 876 εκατ. ευρώ. Η εταιρία συμβολαιοποίησε διεκδικήσεις της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εισπράξει 30 εκατ. ευρώ. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες στήριξης της κατασκευής από τον όμιλο μειώνονται και οι ταμειακές ροές ενισχύονται, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου.
Παρουσιάζοντας τα σχέδια για την επόμενη διετία μίλησε για ενίσχυση των παραχωρήσεων, περαιτέρω επέκταση στα έργα περιβάλλοντος και στις ΑΠΕ, ανάπτυξη επενδύσεων στο περιβάλλον και αναζήτηση συνεταίρου για το Cambas Project.
Με την αύξηση κεφαλαίου της ΑΚΤΩΡ θα ολοκληρωθεί η εξυγίανση της κατασκευής, ένας τομέας στον οποίο η ο όμιλος έχει συνεισφέρει 400 εκατ. ευρώ από το τρίτο τρίμηνο του 2018 μέχρι σήμερα.
«Η Reggeborgh σε διάρκεια λίγων μηνών έφτασε να κατέχει το 14,2% αλλά και το δικαίωμα αγοράς του 12,5% που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Οι κ.κ. Καϋμενάκης και Μπάκος κατέχουν το 25,5%» δήλωσε τονίζοντας ότι την εικόνα του ομίλου την έχουν αντιληφθεί και οι δύο καινούργιοι μέτοχοι».
Περισσότερα σε λίγο…
Διαβάστε ακόμη:
Aποσύρθηκε η AstraZeneca από την συζήτηση με την ΕΕ για τα εμβόλια
Και του Σάκη τα ωραία πάνε για Εισαγγελέα, τα συνεταιράκια του Γιώργου και πώς μας φάγανε τα ψάρια
ΟΔΔΗΧ: Άντληση €812,5 εκατ. από εξάμηνα έντοκα με μειωμένο επιτόκιο