search icon

Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Έγειρε… στους Ολλανδούς και ο εφοπλιστής Διαμαντίδης

Call option με την Reggeborgh για το 3,1% των μετοχών του, γραμμή για νέο ομολογιακό χαράσσει η διοίκηση

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν την αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, μεταξύ της Ολλανδικής Reggeborgh Invest και του εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη βρίσκεται πίσω από τη χθεσινή ανακοίνωση για ένα νέο call option για το 3,1% της Ελλάκτωρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση του δικαιώματος αφορά τον εφοπλιστή, ο οποίος στην πρόσφατη αναμέτρηση για τις ψήφους της γενικής συνέλευσης έγινε μήλο της έριδος μεταξύ των μετόχων. Έγειρε όμως τελικά προς την πλευρά των Ολλανδών, ψηφίζοντας υπέρ της αύξησης κεφαλαίου ύψους 120,5 εκ. ευρώ.
Αν εξασκηθεί το δικαίωμα μέχρι τις 20 Ιουλίου όπως προβλέπει η συμφωνία και αντίστοιχα για το 12,5% του κ. Λ. Μπόμπολα, η άσκηση του οποίου λήγει στις 10 Μαΐου, η Reggeborgh θα ελέγχει πάνω από το 30% των μετοχών της Ελλάκτωρ (από 14,7% σήμερα).

Στο ποσοστό αυτό δεν υπολογίζεται η συμμετοχή στην επικείμενη αύξηση και τα αδιάθετα που θα προκύψουν και που η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα καλύψει. Αυτό θα της δώσει σημαντικό αέρα, πάνω από την καταστατική πλειοψηφία του 33% και χωρίς να δημιουργεί δεσμεύσεις για υποβολή δημόσιας πρότασης.

Η διαχείριση του ομολογιακού

Το αποτέλεσμα της πρόσφατης γενικής συνέλευσης, φαίνεται πάντως να «στρώνει» το χαλί και για αλλαγή των όρων του ομολογιακού συνολικού ύψους 670 εκατ. ευρώ που υπογράφτηκε το 2019 και το οποίο συνάφθηκε με πολύ δυσμενείς προϋποθέσεις για την εταιρεία.

Άλλωστε, ένα σοβαρό εμπόδιο που αντιμετωπίζει η εταιρεία στη θεμελίωση μια νέας σχέσης με τις τράπεζες είναι ότι δεν μπορούν να βρεθούν πλέον ποιοτικά στοιχεία ενεργητικού του ομίλου για να δεσμευθούν ως εξασφαλίσεις, αφού, αυτά έχουν δοθεί για το ομολογιακό –σωσίβιο της προηγούμενης διοίκησης.
Το δάνειο αυτό μηδένισε τις τραπεζικές υποχρεώσεις αλλά δέσμευσε τα καλύτερα assets υπέρ των ομολογιούχων και με ένα επιτόκιο δανεισμού από τα υψηλότερα της αγοράς στο 6,4%. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσιους τόκους 42,7 εκατ. όσα περίπου αναζητά τώρα η εταιρεία για να καλύψει τις μαύρες τρύπες του τομέα της κατασκευής.

Ως ένα πιθανό σενάριο εμφανίζεται η έκδοση ενός νέου ομολόγου, με ένα πιο ελκυστικό επιτόκιο, το οποίο η εταιρεία θα μπορεί να υποστηρίξει καθώς θα κινείται στη φιλοσοφία του green bond που με επιτυχία έχουν συνάψει και οι ανταγωνιστές της και θα αποδεσμεύσει πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία.

Σε ότι αφορά την ρευστότητα του ομίλου και το ομολογιακό δάνειο των 50 εκατομμυρίων που θα αποτελέσει την ενδιάμεση χρηματοδότηση πριν την αύξηση κεφαλαίου, η Ελλάκτωρ έχει ήδη ενεργοποιήσει όλες τις διαδικασίες και αναμένεται να ολοκληρωθεί την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Στην έκδοση έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν όλες οι συστημικές τράπεζες, η Αττικής αλλά και η Optima.

Χθες, η διοίκηση της Ελλάκτωρ παρουσίασε στους ομολογιούχους τα οικονομικά αποτελέσματα του «restricted group», δηλαδή των δραστηριοτήτων στους τρεις τομείς που έχουν δοθεί ως εγγυήσεις για το ομόλογο, που είναι οι παραχωρήσεις, η ενέργεια και το περιβάλλον. Εκτός του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου είναι το αγκάθι των κατασκευών και η σύμβαση παραχώρησης του Μορέα ενός αυτοκινητοδρόμου επιδοτούμενου από το ελληνικό δημόσιο.

Μεγέθη ανά τομέα

Το «restricted group» εμφάνισε πέρσι αυξημένες πωλήσεις στα 372 εκατ. και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 171,5 εκατ. με μείωση έναντι του 2019.

Πέρσι, οι παραχωρήσεις της Ελλάκτωρ είχαν κύκλο εργασιών 176 εκ. ευρώ μειωμένο κατά 15% κυρίως λόγω της πτώσης της κυκλοφορίας της Αττικής Οδού κατά 24% λόγω της πανδημίας. Μείωση παρατηρήθηκε και στο ΕΒΙΤDA, το οποίο ανήλθε σε 103 εκ. ευρώ.

Η εγκατεστημένη ισχύς του τομέα της ενέργειας ήταν 493 MW, εκ των οποίων τα 90 MW βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία. Δύο αιολικά πάρκα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 88,2 MW είναι σε αρχική φάση κατασκευής. Ο στόχος να τεθούν σε λειτουργία έως τις 31/12/2020 άλλαξε λόγω της υγειονομικής κρίσης και πλέον η λειτουργία τους αναβάλλεται για το 2022. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του «restricted group», έργα ΑΠΕ 856 MW (κυρίως αιολικά πάρκα) βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.

Πέρσι ο κύκλος εργασιών του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανήλθε σε 93,9 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 46,5%. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων σε 38,2 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 50,9%.

Στον τομέα του περιβάλλοντος, τα έσοδα της Ηλέκτωρ ήταν 102 εκατομμύρια ευρώ αυξημένα κατά 17%. Το EBITDA διαμορφώθηκε σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ (-38%.) και τα λειτουργικά αποτελέσματα αντιπροσώπευαν ζημία 2,2 εκατομμυρίων έναντι ζημιάς 1,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2019.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΒΑΞ: Το turn around σε κερδοφορία και οι νέες προοπτικές

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Ινδία – Αναφορές για θύματα και σοβαρές ζημιές

Τo limit up του Πατέλη, ο εφοπλιστής με το ελικόπτερο και τα 8 ευρώ κοινόχρηστα ανά τετραγωνικό

Exit mobile version