Θέμα χρόνου είναι πλέον οι διοικητικές αλλαγές στον όμιλο Ελλάκτωρ, οι οποίες θα σημάνουν και την αρχή του τέλους στο μάνατζμεντ των αδερφών Καλλιτσάντση. Εικοσιοκτώ μήνες μετά την επεισοδιακή κίνηση διαδοχής που έφερε στο προσκήνιο τo Change4Ellaktor, καταλύτης των εξελίξεων γίνεται το ολλανδικό fund της Reggenborgh Invest, η παρουσία του οποίου σηματοδοτεί την αλλαγή στο τιμόνι του επιχειρηματικού ομίλου.
Ο σχεδιασμός των Ολλανδών είχε καταστεί σαφής και ξεκάθαρος, όταν το fund συμφώνησε τον περασμένο μήνα για την απόκτηση με call option του 12,5% των μετοχών του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επισημοποίηση της εισόδου των νέων μετόχων στην Ελλάκτωρ, συνοδεύτηκε με σαφές μήνυμα προς την πλευρά Καλλιτσάντση για αλλαγή σελίδας, με πρόταση για την αγορά ποσοστού των μετοχών τους.
Η διοίκηση είχε επομένως τη δυνατότητα να επιλέξει μια ειρηνική έξοδο από το τιμόνι της εισηγμένης ή μια ευθεία σύγκρουση με τους νέους μετόχους, κάτι που θα οδηγούσε σε πρόσκληση γενικής συνέλευσης με κύριο θέμα την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου.
Μέχρι σήμερα έχει επιλεγεί η λύση της διαπραγμάτευσης με ένα βελούδινο διαζύγιο, στην οποία μοιραία κομβικό ρόλο διαδραματίζει και το Αμερικανικό fund Farallon, που τον Ιούνιο του 2018 στάθηκε στο πλευρό της οικογένειας Καλλιτσάντση, προσφέροντας δάνειο ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσουν τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ.
Καθώς μάλιστα οι μετοχές της εταιρείας είναι υποθηκευμένες έναντι του δανείου, η μεταβίβαση μετοχών από την πλευρά Καλλιτσάντση απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του Farallon.
Σήμερα, το μεγάλο επενδυτικό fund βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω της αρνητικής πορείας των κατασκευών, η οποία έφερε την απαξίωση της μετοχής, δυσχεραίνοντας την δυνατότητα της αποπληρωμής του δανείου που, όπως λένε οι πληροφορίες, χορηγήθηκε με πολύ επαχθείς όρους. Μόνο οι τόκοι του δανείου υπολογίζονται σε 4,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, στο οποίο φαίνεται να «χρεώνονται» και οι καθυστερήσεις στο ντιλ μαζί με την διαφορετική προσέγγιση που πιστοποιείται από όλες τις πλευρές ότι υπάρχει μεταξύ των αδερφών Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση.
Είναι ένα ακόμη στοιχείο που φαίνεται να δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις αφού οι Ολλανδοί έχουν απέναντί τους αλληλοσυγκρουόμενες προτάσεις και όχι μια κοινή γραμμή πλεύσης προκειμένου να υπάρξει μια τελική συμφωνία.
Εάν δεν βρεθεί διέξοδος σε αυτό το στάδιο των συζητήσεων, τότε το επόμενο βήμα είναι η σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων και αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί πολύ άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και το επικρατέστερο σενάριο, καθώς πρόκειται να αντικατασταθεί ολόκληρο το ΔΣ της Ελλάκτωρ.
Σήμερα, το Ολλανδικό fund εμφανίζεται να ελέγχει ένα σημαντικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ που στην αγορά δεν αποκλείουν να πλησιάζει τα ποσοστά της οικογένειας Καλλιτσάντση (25% -26%). Παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές κρατούν χαμηλούς τόνους, πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος τους είναι να τοποθετήσουν ελληνικό μάνατζμεντ στην εταιρεία και να αποκτήσουν ένα ποσοστό συμμετοχής που δεν θα ξεπερνά την αντίστοιχη συμμετοχή που έχουν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία είναι στο 30,2%.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι μέρος της συμφωνίας με τον κ. Μπόμπολα είναι και η επιστροφή του με κάποιο νέο ρόλο στον όμιλο, η οποία δεν αποκλείεται να υλοποιηθεί με την ανάληψη της διοίκησης του τομέα περιβάλλοντος και τις δραστηριότητες του Ηλέκτωρα.
Το Farallon έχει κάθε λόγο να επιζητά μια επωφελής λύση, η οποία θα περιορίσει την ζημία στην οποία έχει εκτεθεί με την Ελλάκτωρ και το Ολλανδικό fund φαίνεται να προσφέρει ένα θετικό έδαφος ανάκαμψης της μετοχής. Κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται ήδη στην πορεία της μετοχής τον τελευταίο μήνα και δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχε μεσολαβήσει το ντιλ Μπόμπολα με την Reggenborgh Invest.
Η προσπάθεια στήριξης της μετοχής είναι εμφανής και από τη πλευρά της διοίκησης. Μετά την απώλεια του μεγάλου συμβολαίου για την απόκτηση της γραμμής 4 του μετρό, η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες τη συμφωνία με την Πορτογαλική EDPR για την από κοινού ανάπτυξη αιολικών πάρκων δυναμικότητας 900 MW.
Πρόκειται για μια συνεργασία που πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε κλείσει από το καλοκαίρι αλλά η εισηγμένη επέλεξε να ανακοινώσει λίγες μέρες μετά την ήττα στο διαγωνισμό της Αττικό Μετρό. Στην αγορά προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την αναφορά στις επίσημες ανακοινώσεις για τεχνικές λεπτομέρειες που αναμένεται να διευθετεθούν αρχές του έτους και εκτιμούν ότι συνδέεται με την ανάγκη να επικυρωθεί η συμφωνία και από την γενική συνέλευση των ομολογιούχων. Ο λόγος είναι ότι για το ομολογιακό δάνειο ύψους 600 εκατ. ευρώ (συν ενός συμπληρωματικού 70 εκατ.) που έχει συνάψει η η Ελλάκτωρ, εγγυητής είναι τα φιλέτα του ομίλου στον τομέα των παραχωρήσεων, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα έργα περιβάλλοντος.