Την διεξαγωγή των πρώτων Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας “Elevate Greece” ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής.
Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε ήδη και καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχής είναι η 30η Ιουνίου 2021. Τον Ιούλιο θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων από αξιολογητές εγνωσμένου κύρους. Συγκεκριμένα η αξιολόγηση ανά βραβείο θα γίνεται από 3 Αξιολογητές που δεν θα έχουν επικοινωνία ο ένας με τον άλλον και η βαθμολογία θα προκύπτει από τον μ.ο των 3 Αξιολογητών.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που θα διακριθούν, θα βραβευθούν σε ειδική τελετή στις 11 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ενώ κάθε βραβείο συνοδεύεται και με ένα χρηματικό έπαθλο το οποίο θα φθάνει ως τα 50.000 ευρώ, χορηγία των μεγάλων εταιρειών που υποστηρίζουν το Elevate Greece.
Για το 2021, οι κατηγορίες των βραβείων του Elevate Greece είναι οι εξής:
1. Νεοφυής επιχείρηση της χρονιάς
2. Ταχύτερα ανερχόμενη νεοφυής επιχείρηση
3. Τεχνοβλαστός (Spin-off) της χρονιάς
4. Βραβείο Κοινωνικής συνεισφοράς
5. Βραβείο Περιβαλλοντικού αντίκτυπου
6. Βραβείο Γυναικείας επιχειρηματικότητας
7. Βραβείο επιχειρηματικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας
8. Βραβείο αξιοποίησης τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
9. Startup hero: επίλυση προκλήσεων από την υγειονομική κρίση Covid-19
10. Κορυφαία νεοφυής επιχείρηση από το οικοσύστημα \ Best Ecosystem choice, όπου «ψηφίζει» αποκλειστικά το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην αξιολόγηση.
Οι εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για συμμετοχή στα Βραβεία ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας: https://elevategreece.gov.gr/el/national-startup-awards-2021/
Κριτήρια συμμετοχής και επιλογής
Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό τέθηκαν τρία βασικά κριτήρια αλλά και κάποια ειδικότερα για συγκεκριμένες κατηγορίες.
Τα βασικά κριτήρια είναι:
-Η επιχείρηση να είναι εγγεγραμμένη στο Elevate Greece
-Ο κύκλος εργασιών της το 2020 να είναι τουλάχιστον 100.000 ευρώ, και
-να έχει τουλάχιστον 5 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των ιδρυτών
Από εκεί και έπειτα για την πρώτη κατηγορία (Νεοφυής επιχείρηση της χρονιάς) το όριο του κύκλου εργασιών για τις συμμετέχουσες εταιρείες είναι το διπλάσιο σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες, 200.000 ευρώ. Επίσης για το δεύτερο βραβείο (Ταχύτερα ανερχόμενη νεοφυής επιχείρηση) οι υποψήφιες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ιδρυθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Για την κατηγορία «τεχνοβλαστός της χρονιάς», πέραν των ανεξάρτητων αξιολογητών ρόλο, και μάλιστα καθοριστικό, θα έχει το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας, Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ). Παράλληλα για το βραβείο «Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας» οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν πωλήσεις και στο εξωτερικό. Τέλος το νικητή της τελευταίας κατηγορίας (Κορυφαία νεοφυής επιχείρηση από το οικοσύστημα) θα αναδείξουν τα ίδια τα μέλη του Elevate Greece, που θα ψηφίσουν.
Η εικόνα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας
Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του διαγωνισμού η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων δημοσίευσε και τα πρώτα στοιχεία που φανερώνουν τη μεγάλη εικόνα του οικοσυστήματος των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.
Από την ανάλυση των 398 επιχειρήσεων που έχουν εγγραφεί στο Elevate Greece, ένα πρώτο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι οι βιοεπιστήμες στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας κυριαρχούν καθώς οι περισσότερες startups ασχολούνται με αυτές (14,1% επί του συνόλου). Ακολουθεί ο τουρισμός, το περιβάλλον, η αγροτεχνολογία και η διαφήμιση.
Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, με αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας να ακολουθεί.
Μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης τόνισε:
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη μέρα που μας ανέθεσε την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και αποφάσισε τη μετακίνηση της τότε Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, είχε θέσει ως κεντρικό στόχο της κυβερνήσεώς του, να μπορέσουμε να δώσουμε μεγάλη ώθηση στη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ο κεντρικός πολιτικός στόχος αυτής της πολιτικής επιλογής και η αλήθεια είναι ότι δουλεύουμε πολύ από την αρχή για να τον επιτύχουμε.
Παρουσιάσαμε πριν από λίγους μήνες με τον κύριο Πρωθυπουργό την πλατφόρμα Elevate Greece σε μια μεγάλη εκδήλωση και θέσαμε τους στόχους αυτής της πλατφόρμας.
Από τη μέρα που ξεκίνησε τη λειτουργία της η πλατφόρμα μέχρι σήμερα, έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα κατόπιν αξιολόγησης των αιτήσεών τους, περισσότερες από 400 επιχειρήσεις.
Επίσης, πολύ μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας – θα τολμούσα να τις χαρακτηρίσω την «επιχειρηματική αφρόκρεμα» της Ελλάδος- έχουν υποστηρίξει την προσπάθεια του Elevate Greece και έχουν δωρίσει χρήματα για τη δημιουργία των βραβείων της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τα οποία θέλουμε να δώσουμε σε μία πανηγυρική εκδήλωση, στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο.
Θυμίζω ότι η εγγραφή μίας επιχειρήσεως, νεοφυούς επιχειρήσεως στην πλατφόρμα Elevate Greece τη συνδέει με μία σειρά φορολογικών προνομίων, όπως είναι τα φορολογικά κίνητρα για τους επιχειρηματικούς αγγέλους ή τα stock options που δίνονται μόνο στις επιχειρήσεις ή στα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στην επίσημη αυτή πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα, και το λέω με μεγάλη ειλικρίνεια, τον Υφυπουργό κύριο Δήμα ο οποίος έχει αναλάβει από την αρχή την ηγεσία αυτής της προσπάθειας με μεγάλη αφοσίωση, με προσωπική δουλειά και φυσικά, τον κύριο Κυριαζή και όλη την ομάδα της Γενικής Γραμματείας, η οποία έρχεται να συμπληρώσει με την δουλειά τις επιλογές που τώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης και τους πόρους που αυτό μας διαθέτει, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πραγματικά πράξη το όραμα του κυρίου Πρωθυπουργού και όλων μας για μία Ελλάδα που θα πρωτοστατήσει στη νεωτερικότητα, στην έρευνα και στην τεχνολογία».
Απ’ την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπ. Ανάπτυξης κ. Χρ. Δήμας σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Μέσω του Elevate Greece πλέον έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την πορεία των νεοφυών επιχειρήσεων βάσει συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης. Μπορούμε να βοηθήσουμε στη δικτύωση των διαφορετικών παραγόντων του οικοσυστήματος καινοτομίας είτε είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, είτε είναι οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, οι εταιρίες επιχειρηματικού κεφαλαίου, τα λεγόμενα venture capital funds, οι επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη. Άρα, βοηθάει στην δικτύωση και στην προώθηση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Θεσπίσαμε και είναι ήδη σε ισχύ για πρώτη φορά ως ελληνική πολιτεία κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους. Επαναλαμβάνω ότι το φορολογικό κίνητρο είναι έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της τάξεως του 50% της επένδυσης για τα φυσικά πρόσωπα που επενδύουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο Elevate Greece.
Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βγάλαμε μια δράση ενίσχυσης ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων με τη μορφή μιας μη επιστρεπτέας προκαταβολής της τάξεως του 80% σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.
Και επιτρέψτε μου εδώ πέρα να πω ότι ναι μεν η πανδημία μπορεί να είχε κάποιες ευκαιρίες για τις νεοφυείς επιχειρήσεις ειδικά στις επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν σημαντικές τεχνολογικές λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στο σπίτι ή στην εργασία, όμως κάποιες νεοφυείς επιχειρήσεις ειδικότερα σε πιο παραδοσιακούς τομείς όπως ο τουρισμός, είχανε σημαντικές επιπτώσεις από την πανδημία.
Με αυτό τον τρόπο, συνεπώς, στηρίζουμε και το οικοσύστημα καινοτομίας. Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών νομοθετήθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών για τους εργαζόμενους σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Είναι τα περίφημα stock options.
Έχουμε θεσμικά κατοχυρώσει την διαλειτουργικότητα του Elevate Greece με την Εργάνη να δέχεται το ΓΕΜΗ, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε και ζωντανά τα στοιχεία τα οποία διαρκώς επικαιροποιούνται, των νεοφυών επιχειρήσεων και το Elevate Greece είναι και στα Αγγλικά γιατί ο στόχος είναι η προώθηση της εξωστρέφειας και να είναι πόλος έλξης για τους επενδυτές».
Τέλος ο ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας κ. Θανάσης Κυριαζής είπε:
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό και τον Υφυπουργό γιατί άνοιξαν στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και άλλους δρόμους πέρα από αυτούς τους οποίους είχαν συνηθίσει μέχρι πρότινος.
Δηλαδή, δεν είχαμε μόνο κάποια προγράμματα τα οποία διασφαλίζαμε, κάποια προβλήματα τα οποία ασχολούμασταν αλλά τώρα έχουν ανοίξει και άλλοι δρόμοι και δίνουμε πλέον μεγάλη έμφαση στην καινοτομία, όπως είναι το Κέντρο Καινοτομίας που φτιάχνουμε στο ΧΡΩΠΕΙ αι το έχει αναλάβει και αυτό η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.
Είναι το Elevate Greece και όλες οι άλλες δράσεις τις οποίες ανέφεραν προηγουμένως ο Υπουργός και ο Υφυπουργός, τους οποίους θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω γιατί πραγματικά ανέπτυξαν και ανέδειξαν τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας σε πρωτοπόρα».
Διαβάστε ακόμα:
Απόστολος Τσιτσιπάς: Ο ακλόνητος «βράχος» πίσω από τον μυθικό Στέφανο
Αποκαλύφθηκαν οι μισθοί στην Google: Πόσο πληρώνονται μηχανικοί, σύμβουλοι και αντιπρόεδροι
Online αγορές: Πού κυμαίνεται το κόστος στις παραγγελίες από εξωτερικό