© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Αθόρυβα αλλά σταθερά το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας μεγαλώνει και αποκτά δυναμική προτείνοντας και ρίχνοντας στην αγορά καινοτόμες προτάσεις οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα σε κάθε κλάδο, σε κάθε δραστηριότητα. Αυτό που αντιμετωπιζόταν μέχρι πριν από δέκα χρόνια, όταν η χώρα βούλιαζε στην κρίση, ως «περιθωριακό» και «μικρής σημασίας» αποκτά πλέον σημαντικό μέγεθος μέσα στην ίδια την ελληνική οικονομία και παράλληλα με τις κυοφορούμενες εξελίξεις και επενδύσεις στο τεχνολογικό κομμάτι στη χώρα αναμένεται να μεγεθυνθεί.
Ηδη οι εκτιμήσεις σημαντικών παραγόντων του οικοσυστήματος μιλούν για μια κεφαλαιοποίηση που φτάνει πλέον στα 4 δισ. ευρώ.
Η δε εικόνα που αρχίζει να σχηματίζεται στο νεοσυσταθέν Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, αλλιώς Elevate Greece, που παρουσιάζει το οικοσύστημα, δείχνει μια πληθώρα τομέων δραστηριοποίησης και startups στη χώρα.
Το Elevate Greece λειτουργεί ως δίκτυο διασύνδεσης ιδεών, επενδυτών και Πολιτείας, παροχής κινήτρων και ως εργαλείο άσκησης πολιτικής από την κυβέρνηση.
Δείτε τις ανερχόμενες δυνάμεις καινοτομίας που αναδείχθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό νεοφυούς επιχειρηματικότητας που πραγματοποίησε το Elevate Greece.
Μιχάλης Πετυχάκης / Orfium
Ο «Ορφέας» που αναζητά τους μουσικούς πειρατές
Η Orfium, που ιδρύθηκε το 2015 από τους κυρίους Ντρου Ντέλις, Κρις Μαχόνεϊ, Ρομπ Γουέλ και Μιχάλη Πετυχάκη, είναι μια πλατφόρμα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών μουσικής και ανακάλυψης καλλιτεχνών, η οποία προσφέρει τεχνολογικές λύσεις στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων. Στον πρώτο διαγωνισμό του Elevate Greece αναδείχθηκε Νεοφυής Επιχείρηση της Χρονιάς. Η πλατφόρμα εντοπίζει παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο και δημιουργεί έσοδα περιεχομένου για παραγωγούς, εκδότες και δισκογραφικές εταιρείες που παραχωρούν το δικαίωμα χρήσης σε διάφορα κανάλια ψηφιακής διανομής όπως το YouTube.
Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης που έχει αναπτύξει η Orfium χρησιμοποιούν τόσο το περιεχόμενο (μελωδία και εικόνα) όσο και τις περιγραφές, τους στίχους ή τα σχόλια των χρηστών για να εντοπίσουν πιθανές μελωδίες που αναπαράγονται σε βίντεο που ανήκουν σε πελάτες. Οι πελάτες της Orfium περιλαμβάνουν publishers, όπως η Warner Chappell, η Sony/ATV, η EMI και η Kobalt, και δισκογραφικές εταιρείες, όπως η Warner Music Group, η Sony Music Entertainment και η Red Bull Records. Η εταιρεία πέρυσι έλαβε χρηματοδότηση 1,8 εκατ. ευρώ από το Big Pi VC.
Χάρης Πυλαρινός, Αρης Ζηκόπουλος, Τζέιμς Χούκερ / Hack The Box
H ελληνική startup που εκπαιδεύει χάκερ
Η Hack The Box, που ξεκίνησε ως προσωπικό project του κ. Χάρη Πυλαρινού, στο οποίο πίστεψαν και έγιναν συνοδοιπόροι του οι κύριοι Αρης Ζηκόπουλος και Τζέιμς Χούκερ, συνιστά την πλέον αναπτυσσόμενη διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα κυβερνοεπιθέσεων. Εχοντας μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια αποκτήσει πάνω από 560.000 μέλη και πάνω από 90 εργαζομένους η πλατφόρμα επιτρέπει σε άτομα, επιχειρήσεις και πανεπιστήμια να αναβαθμίσουν τις ικανότητές τους στον τομέα αυτό με τον πιο πρακτικό και διασκεδαστικό τρόπο.
Μέσα από τα εκατοντάδες εικονικά hacking labs που διαρκώς αναβαθμίζονται και την πληθώρα των διαδραστικών μαθημάτων για την κυβερνοασφάλεια που προσφέρει η HTB Academy, η Hack The Box έχει ως στόχο της να αναβαθμίσει τις ικανότητες κάθε επαγγελματία και κάθε οργανισμού παγκοσμίως στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η εταιρεία, που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό ως Ταχύτερα Ανερχόμενη Επιχείρηση, τον περασμένο Απρίλη έλαβε χρηματοδότηση Series Α ύψους 10,6 εκατ. δολαρίων, με επικεφαλής το Paladin Capital Group και συμμετοχή των Osage University Partners (OUP), Brighteye Ventures και Marathon Venture Capital. Τα κεφάλαια αυτά θα τη βοηθήσουν για την περαιτέρω επέκτασή της στην αγορά των ΗΠΑ.
Γρηγόρης Αγριόπουλος / Quanta & Qualia
Στο επίκεντρο η αποκατάσταση ασθενών με προβλήματα κίνησης
Η Quanta & Qualia (MaGOS), την οποία ίδρυσε το 2017 ο κ. Γρηγόρης Αγριόπουλος, σε συνεργασία με διάφορους επαγγελματίες μάρκετινγκ, διοίκησης επιχειρήσεων μέχρι και ανάπτυξης λογισμικού και ρομποτικής, αποτελεί μία από τις αξιόλογες περιπτώσεις νεοφυούς επιχείρησης με ειδίκευση στην αξιοποίηση τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, κάτι που πιστοποίησε και το πρώτο βραβείο το οποίο κέρδισε στη συγκεκριμένη κατηγορία του διαγωνισμού του Elevate Greece. Η εταιρεία που ξεκίνησε από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών ειδικεύεται στις τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας με εφαρμογές στην υγεία, στην τηλερομποτική, στην εκπαίδευση κ.ο.κ.
Eχει αναπτύξει ένα σύστημα ελέγχου της κίνησης των χεριών και των δαχτύλων σε VR. Το MaGOS-Rehab, όπως ονομάστηκε, είναι μια φορητή συσκευή αλληλεπίδρασης ανθρώπου – υπολογιστή (δύο γάντια διασυνδεδεμένα με PC), συνοδευόμενη από το σχετικό φύλλο δεδομένων και 3D απεικόνιση των χεριών/δαχτύλων. Η συσκευή έχει ως στόχο να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση ασθενών με κινητικά προβληματα. Οι πιθανοί χρήστες είναι άτομα που χρειάζονται αποκατάσταση των χεριών, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων είναι επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ιωάννης Τσαμαρδίνος, Παύλος Χαρονυκτάκης, Βιντσέντσο Λαγκάνι / Gnosis Data Analysis
Βιοδεδομένα που μπορεί να κάνουν τη διαφορά
Η πλατφόρμα αυτόματης μηχανικής εκμάθησης (autoML) JADBio, που προέρχεται από τα αρχικά του «Just Add Data», είναι ένα εξελιγμένο σύστημα επεξεργασίας βιοδεδομένων. Μια πλατφόρμα που βασίζεται σε λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, την οποία δημιούργησε ένας τεχνοβλαστός, αλλιώς spin-off, του Πανεπιστημίου της Κρήτης, που είχαν ιδρύσει το 2013 οι κύριοι Ιωάννης Τσαμαρδίνος, Παύλος Χαρονυκτάκης και Βιντσέντσο Λαγκάνι με τίτλο Gnosis Data Analysis PC. H JADBio είναι ειδικά σχεδιασμένη για δεδομένα βιοεπιστημών, και ιδιαίτερα μοριακά, και έχει ως αποστολή να παρέχει στα ερευνητικά ιδρύματα, τους επιστήμονες ανάλυσης δεδομένων και τις εταιρείες τη δυνατότητα να αναλύουν αυτόματα τα στοιχεία.
Ως εκ τούτου μπορεί να κατασκευάσει προβλεπτικά μοντέλα σχετικά με τα δεδομένα που της παρέχει ο χρήστης τελείως αυτόματα, όπως πρόβλεψη της επιβίωσης καρκινοπαθών, διάγνωση υποτύπου καρκίνου, πρόβλεψη απόκρισης στη θεραπεία, πρόβλεψη αυτοκτονίας κ.ά. Ηδη από πέρυσι η εταιρεία ξεκίνησε ερευνητική συνεργασία με την ομάδα «Ατλας του καρκινικού γονιδιώματος – TCGA». Πρόκειται για το μεγαλύτερο εθνικό ογκολογικό έργο στις ΗΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 360 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει αντλήσει από την αγορά 1,3 εκατ. ευρώ από επενδυτές και επιπλέον 1 εκατ. ευρώ από ερευνητικά προγράμματα.
Γιώργος Βαρβαρέλης, Δημήτρης Ευαγγελόπουλος / Augmenta Agriculture Technologies
Φέρνοντας την τεχνητή νοημοσύνη στο χωράφι
Η Augmenta ξεκίνησε το 2017 στον Βόλο από τους αγρότες και μηχανικούς Γιώργο Βαρβαρέλη και Δημήτρη Ευαγγελόπουλο. Οι δυο τους είχαν την ιδέα να προσφέρουν σε κάθε αγρότη ένα σύστημα που θα λιπαίνει τις καλλιέργειες με ακρίβεια και με βάση τις πραγματικές ανάγκες των φυτών. Σήμερα η ιδέα αυτή έχει μετατραπεί σε ένα σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης, το οποίο ελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον και ταξιδεύει σε επτά διαφορετικές χώρες προσφέροντας τις υπηρεσίες του.
Η τεχνολογία της περιλαμβάνει ένα σύστημα που εγκαθίσταται στην οροφή των γεωργικών οχημάτων, το οποίο χρησιμοποιώντας κάμερες σαρώνει τον αγρό κατά τη διάρκεια των εργασιών. Στη συνέχεια, η πληροφορία αυτή χρησιμοποιείται για την εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο συστατικών, όπως λιπάσματα και ρυθμιστές ανάπτυξης των φυτών. Η εταιρεία κέρδισε το Βραβείο Περιβαλλοντικού Αντικτύπου στον διαγωνισμό του Elevate Greece. Φέτος εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 8 εκατ. δολαρίων από τα CNH Industrial, Pymwymic, Marathon και Hardware Club.
Νάταλι Λεβή, Κατερίνα Λάμπρου, Λέλα Δρίτσα / Nannuka
Χρήσιμος βοηθός για τους γονείς και τους επαγγελματίες για το παιδί
Η Nannuka, που ιδρύθηκε από τις κυρίες Νάταλι Λεβή, Κατερίνα Λάμπρου και Λέλα Δρίτσα, απέσπασε το Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Η εταιρεία ξεκίνησε το 2014 µε χρηµατοδότηση από τους κυρίους Απόστολο Αποστολάκη και Φίλιππο Μπρίνκµαν ως μια online υπηρεσία που συνδέει τους γονείς με babysitters και παιδαγωγούς. Πλέον έχει εξελιχθεί σε πλατφόρμα εύρεσης βοηθών – εκπαιδευτών για παιδιά. Κάτι που σημαίνει ότι απευθύνεται αφενός στους γονείς που αναζητούν ειδικούς, αφετέρου στους επαγγελματίες για το παιδί, οι οποίοι αναζητούν εργασία, καθώς η πλατφόρμα επιχειρεί να κάνει match making.
Οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν εύκολα και γρήγορα το προφίλ των ειδικών ανάλογα με την ειδικότητα που επιθυμούν και να επικοινωνήσουν μαζί τους κλείνοντας ραντεβού για συνέντευξη ή εργασία. Για τη χρήση της υπηρεσίας καλούνται να πληρώσουν μια συνδρομή. Η δημιουργία της εταιρείας προέκυψε έπειτα από τις ανάγκες των τριών ιδρυτριών ως μαμάδων και τη διαπίστωση του κενού που υπήρχε στην αγορά. Η εταιρεία έχει συμμετάσχει σε αρκετούς γύρους χρηματοδότησης.
Μιχάλης Κωνσταντινίδης / METIS Cyberspace Technology
Βελτιώνοντας τις αποδόσεις των πλοίων
Μια ελληνική startup έχει καταφέρει μέσα σε λίγα μόλις χρόνια να εισαγάγει νέες τεχνολογίες και πρακτικές στη βιομηχανία της ναυτιλίας, ανοίγοντας τον δρόμο για τον μετασχηματισμό της σε παγκόσμιο επίπεδο. Η METIS Cyberspace Technology, που παρέλαβε το Βραβείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας στον διαγωνισμό του Elevate Greece, ξεκίνησε το 2016 από μια ομάδα επτά μηχανικών με πείρα στον χώρο της ναυτιλίας, με διοικητικό ηγέτη τον κ. Μιχάλη Κωνσταντινίδη. Η εταιρεία αναλύει και αξιολογεί σε βάθος το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παραγωγικότητας ενός πλοίου για να βοηθήσει τις ναυτιλιακές να βελτιστοποιήσουν την απόδοση, να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Υπολογίζεται ότι μόλις σε τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της η METIS έχει εγκαταστήσει τα συστήματά της σε πάνω από 270 πλοία και καταγράφει μετρήσεις που υπερβαίνουν τα 3,2 δισεκατομμύρια πραγματικές ενδείξεις κάθε μήνα.Η εταιρεία το 2018 εξαγοράστηκε από τον όμιλο Olympia, που επένδυσε τότε 4 εκατ. ευρώ σε αυτή. Ενάμιση χρόνο αργότερα η πλειονότητα των μετοχών πέρασε στην Erma First, εταιρεία που σχεδιάζει και κατασκευάζει καινοτόμα συστήματα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος.
Γιώργος Παπαγιαννάκης, Ελευθέριος Τσιρίδης, Παναγιώτης Τραχανιάς / ORamaVR
Τα «νυστέρια» της εικονικής πραγματικότητας
Στις εφαρμογές ιατρικών εκπαιδευτικών προσομειώσεων εικονικής πραγματικότητας δραστηριοποιείται ο τεχνοβλαστός OramaVR, που πρωτοεμφανίστηκε το 2016 μέσα στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) από τους καθηγητές Γιώργο Παπαγιαννάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Ελευθέριο Τσιρίδη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Παναγιώτη Τραχανιά (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Η εταιρεία, που έλαβε το Βραβείο Κοινωνικής Συνεισφοράς του Elevate Greece εστιάζει στον μετασχηματισμό της ιατρικής εκπαίδευσης (γνώση) και της κατάρτισης (δεξιότητες) μέσω της καινοτόμου προσομοίωσης εικονικής πραγματικότητας και της μεταφοράς δεξιοτήτων από τον εικονικό στον πραγματικό χειρουργικό χώρο.
Ετσι, μειώνονται τα χειρουργικά λάθη, βελτιώνοντας την εκμάθηση των επεμβάσεων. Το spin-off ιδρύθηκε το 2016 και ήδη έχει πελάτες (ιατρικές σχολές, νοσηλευτικά ιδρύματα, εταιρείες κατασκευής ιατρικού υλικού) στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Μάλιστα, διατηρεί και γραφεία στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας. Ολη η δουλειά όμως γίνεται στην Ελλάδα, σπασμένη σε δύο μέρη: στο Ηράκλειο της Κρήτης, στη φιλόξενη στέγη του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου που βρίσκεται δίπλα στο ΙΤΕ, και στη Θεσσαλονίκη. Ο οργανισμός έλαβε την πιο πρόσφατη χορηγία Epic Games Mega-Grant το 2020 και μέχρι πέρυσι είχε συγκεντρώσει 1,6 εκατ. ευρώ σε χορηγίες R&D και βραβεία.
Ηλίας Βαρθολομαίος, Χριστόφορος Λουτζάκης, Αθηνά-Πολίνα Ντόβα / Owiwi
Η κορυφαία του οικοσυστήματος
Η Owiwi (σημαίνει κουκουβάγια στη νιγηριανή διάλεκτο της φυλής Γιορούμπα), υπό την ίδρυση των κυρίων Ηλία Βαρθολομαίο, Χριστόφορο Λουτζάκη και την κυρία Αθηνά-Πoλίνα Ντόβα το 2013, έχει καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συνεντεύξεις επιλογής προσωπικού στις εταιρείες. Ανέπτυξε και διαθέτει ένα ψυχομετρικό βιντεοπαιχνίδι για την επιλογή προσωπικού, με το οποίο έχει αντικαταστήσει τα παλιά και περίπλοκα μέσα αξιολόγησης. Στο παιχνίδι αυτό ο «παίκτης» καθορίζοντας την εξέλιξη του παιχνιδιού ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα του, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με ορισμένα διλήμματα εντός μιας συγκεκριμένης πλοκής.
Τα κύρια χαρακτηριστικά που έχει αποδειχθεί ότι ψάχνει η πλειονότητα των εργοδοτών και αξιολογούνται μέσω του παιχνιδιού είναι η ανθεκτικότητα, η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, η αποφασιστικότητα, η δυνατότητα εκμάθησης, η αίσθηση ευθύνης και η εργασιακή ηθική. Στον διαγωνισμό του Elevate Greece η Owiwi βραβεύτηκε ως Κορυφαία του Οικοσυστήματος Startup. Η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία στην Τουρκία, στο Ισραήλ, στην Αυστραλία, στη Σλοβακία και τη Λατινική Αμερική, στην οποία έχει εδραιώσει πολυετή συνεργασία με το μεγαλύτερο γραφείο προσλήψεων. Στην γκάμα πελατών της Owiwi εντάσσονται μεγάλα ονόματα εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων η PwC, η Latsco, η Leroy Merlin, η L’Oreal, η Τιτάν, η Παπαστράτος κ.ά. Το 2018 δέχτηκε μία ακόμα σημαντική χρηματοδότηση αξίας 320.000 ευρώ από το Fundbox Capital.
Ευάγγελος Γκιζελής / Gizelis Robotics
Ρομποτική καινοτομία
Η Gizelis Robotics έχει καταφέρει να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο integrator συστημάτων ρομποτικής και εφαρμογών αυτοματισμού υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας με πωλήσεις εντός και εκτός συνόρων. Στον διαγωνισμό του Elevate Greece η εταιρεία που ιδρύθηκε από τους κυρίους Ευάγγελο Γκιζελή και Παναγιώτη Λάγιο κέρδισε το εθνικό βραβείο «Startup Hero Επίλυση Προκλήσεων από την υγειονομική κρίση COVID-19» για εφαρμογές Ρομποτικής στη μεταποίηση. Το βραβείο απονεμήθηκε για τη δημιουργία του καινοτόμου Robotsafe, του πρώτου Made in Greece αυτόνομου ελληνικού ρομπότ απολύμανσης.
Η εταιρεία παρέχει τόσο μοναδικές και συνδυαστικές όσο και κατ’ απαίτηση υπηρεσίες ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης στην ελληνική βιομηχανία και τις αγορές του εξωτερικού. Αναπτύσσει στην ελληνική και τη διεθνή αγορά μια υπερσύγχρονη γκάμα συνεργατικών, αυτόνομων ρομπότ που αναβαθμίζουν την παραγωγική ικανότητα και την ικανότητα διαχείρισης υλικών των επιχειρήσεων σε τομείς όπως η βιομηχανία, το λιανεμπόριο, τα logistics κ.ά.
Διαβάστε ακόμη
Business Insider: Εδώ ξεκουράζονται οι αεροσυνοδοί στις υπερατλαντικές πτήσεις (pics)
Μπιλ Γκέιτς: «Έρχονται 10 νέες Tesla» – Σε ποιους τομείς προτείνει να επενδύσετε