Για μια κουλτούρα εκφοβισμού, παρενόχλησης και ρατσισμού στον πολυεθνικό κολοσσό Rio Tinto κάνει λόγο μία έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την ίδια την εταιρεία.
Πιο αναλυτικά, σχεδόν το 50% των υπαλλήλων που συμμετείχαν σε μια εξωτερική επιθεώρηση της εργασιακής κουλτούρας της εταιρείας, την οποία ζήτησε η ίδια η Rio, απάντησαν ότι έχουν υποστεί μπούλινγκ, ενώ υπήρξαν και κρούσματα ρατσισμού σε αρκετές περιπτώσεις.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Rio Τζέικομπ Στάουσχολμ χαρακτήρισε “ανησυχητικά” τα συμπεράσματα της έκθεσης και η εταιρεία πρόκειται να εφαρμόσει και τις 26 συστάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της πρώην επιτρόπου για έμφυλες διακρίσεις του παραρτήματος Αυστραλίας, Ελίζαμπεθ Μπρόντερικ.
«Αυτό που εμένα μου άνοιξε τα μάτια ήταν διττό. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσος εκφοβισμός υπάρχει στην εταιρεία και δεύτερον ότι αυτός είναι αρκετά συστημικός–τα τρία ζητήματα του μπούλινγκ, της σεξουαλικής παρενόχλησης και του ρατσισμού…είναι υπερβολικά ενοχλητικά», δήλωσε στο Reuters ο Στάουσχολμ.
Η Rio Tinto ζήτησε τη σύνταξη της έκθεσης τον Μάρτιο του 2021. Περισσότεροι από 10.000 υπάλληλοι, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού εργατικού δυναμικού της των 45.000 υπαλλήλων, μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους σε αυτή την μελέτη.
Σχεδόν το 30% των γυναικών έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση
Η έκθεση διαπίστωσε ότι σχεδόν το 30% των γυναικών και περίπου το 7% των ανδρών έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά με 21 γυναίκες να καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα βιασμού ή απόπειρας βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
«Σημαντική πρόκληση» ο ρατσισμός
Ο ρατσισμός αποτελούσε μια «σημαντική πρόκληση» για τους υπαλλήλους σε πολλές περιοχές. Εργαζόμενοι σε χώρες διαφορετικές από τον τόπο γέννησής τους βίωσαν υψηλά ποσοστά ρατσισμού, ενώ σχεδόν το 40% των ανδρών που αυτοπροσδιορίζονται ως Αβορίγινες ή νησιώτες του Στενού του Τόρες στην Αυστραλία είχαν βιώσει ρατσισμό.
“Έχω βιώσει τον ρατσισμό σε κάθε γωνιά αυτής της εταιρείας”, είπε ένας υπάλληλος διατηρώντας την ανωνυμία του.
Δέσμευση για μεταρρυθμίσεις
Σύμφωνα με την Rio, οι μεταρρυθμίσεις θα επικεντρωθούν σε μια δέσμευση από πλευράς της ηγεσίας της εταιρείας για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος συμπερίληψης, περιλαμβανομένης της αύξησης της πολυμορφίας εντός της.
Θα διασφαλίσει επίσης ότι είναι ασφαλείς οι απομακρυσμένες εγκαταστάσεις των μεταλλείων της και θα καταστήσει ευκολότερο για το προσωπικό να καταγγέλλει τις απαράδεκτες συμπεριφορές.
Η έκθεση της κυβέρνησης της Δυτικής Αυστραλίας
Η έκθεση της Rio προηγείται της δημοσιοποίησης μιας άλλης έκθεσης της κυβέρνησης της Δυτικής Αυστραλίας που αναμένεται αργότερα μέσα στο χρόνο και αφορά την σεξουαλική παρενόχληση σε μεταλλωρυχεία της πολιτείας, η οποία παράγει περισσότερο από τις μισές παγκόσμιες προμήθειες σιδηρομεταλλεύματος.
Καταθέσεις στην ερευνητική επιτροπή που έγιναν τον περασμένο χρόνο ανέφεραν ευρεία σεξουαλική παρενόχληση σε μεταλλωρυχεία της Δυτικής Αυστραλίας, όπου βρίσκονται τα μεταλλωρυχεία πολυεθνικών περιλαμβανομένων των BHP Group, Rio Tinto και Fortescue.
Σε μια έκθεση του 2020 η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη σεξουαλική παρενόχληση διαπίστωσε ότι το 74% των γυναικών στη βιομηχανία των μεταλλωρυχείων έχουν βιώσει κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση την τελευταία πενταετία, εν μέρει λόγω της έμφυλης ανισότητας.
Σχεδόν το 90% του εργατικού δυναμικού της Rio Tinto είναι άνδρες.
“Η δημιουργία μιας εργασιακής κουλτούρας όπου υπάρχει ασφάλεια και σεβασμός θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους από κάθε υπόβαθρο και προέλευση να προοδεύσουν στους οργανισμούς μας”, δήλωσε στο Ρόιτερς η Κέλι Πάρκερ, η διευθύνουσα σύμβολος της Rio Tinto για το παράρτημα της Αυστραλίας.
Οι άνδρες και γυναίκες υπάλληλοι της εταιρείας στη Νότια Αφρική βίωσαν τα υψηλότερα ποσοστά ρατσισμού.
Υπάλληλοι έκαναν λόγο για συχνά περιστατικά ρατσισμού και για τις επιπτώσεις του στην αυτοπεποίθηση, στην αυτοεκτίμηση και στην απόδοσή τους στην εργασία τους.
“Η Rio είναι μια εταιρεία προσανατολισμένη στην καυκάσια φυλή”, κατήγγειλε ένας υπάλληλος στην έκθεση.
Σύμφωνα με την Rio, η έκθεση δημοσιοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο καθώς οι εργασιακές κουλτούρες αλλάζουν στον απόηχο των κινημάτων #MeToo, Black Lives Matter και άλλων παγκόσμιων κινημάτων.
Διαβάστε ακόμα:
ΕΡΓΟΣΕ: Τρεις για την κατασκευή της επέκτασης της γραμμής προς Ραφήνα ύψους 309 εκατ. ευρώ
Charge Ventures: Όταν η Ελλάδα εκτός από entrepreneurs «παράγει» και επενδυτές