search icon

Επιχειρήσεις

ΕΚΤΕΡ: Πώς θα αλλάξει «πίστα» για να περάσει στα μεγάλα «σαλόνια» των εργοληπτών

Εγκρίθηκε από την γενική συνέλευση η απορρόφηση του τουριστικού βραχίονα με τοπ πεντάστερο ξενοδοχείο στην Πάρο-Σιγή ασυρμάτου από το υπουργείο για την νέα κατάταξη των εταιρειών

Αποφασισμένη να ανέβει κατηγορία και να διεκδικήσει εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης, μπαίνοντας στην μεγάλη εργολαβική «πίστα» που μονοπωλούν σήμερα οι τέσσερις ισχυροί  κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας είναι η διοίκηση της ΕΚΤΕΡ.

Το εναρκτήριο λάκτισμα δίνει στην εταιρεία η  απόφαση της χθεσινής επαναληπτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων για συγχώνευση με απορρόφηση, της «Ενεργειακός Κόμβος», η οποία διαχειρίζεται την πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα στην Πάρο Summer Senses. Η συγχώνευση αυτή θα της επιτρέψει να εξασφαλίσει τις οικονομικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την αναβάθμιση του τεχνικού πτυχίου της, κατηγορία στην οποία βρίσκεται σήμερα η αφρόκρεμα των κατασκευών (δηλαδή οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR,  ΑΒΑΞ και ΜΕΤΚΑ).

Όπως δήλωσε χθες στους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος κ. Θανάσης Σίψας οι τέσσερις αυτές εταιρείες έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια συνολικού ύψους 18 δις ευρώ, σε διάστημα πέντε ετών (από το 2019 έως το 2023) με ευνοϊκούς όρους (πολύ χαμηλές εκπτώσεις) και έχουν αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, μίλησε για την μεγάλη ανάκαμψη του τομέα των κατασκευών τα τελευταία πέντε χρόνια, την οποία απέδωσε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σε κοινοτικά προγράμματα και σε ιδιωτικές επενδύσεις.

Αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των πτυχίων που λιμνάζει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είπε ότι με την εφαρμογή του Π.Δ. 71/2019, διαμορφώνεται το νέο τοπίο των κατασκευών για τα επόμενα χρόνια. Όπως ανέφερε ο κ. Σίψας, το υπουργείο το κρατούσε σε αναστολή και αναγκάστηκε να το ενεργοποιήσει την 1η Μάϊου 2024, ύστερα από ενέργειες των θεσμικών φορέων και σχετικής προσφυγής της ΕΚΤΕΡ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προκύψει κάποια πρόοδο στην έκδοση των ερμηνευτικών εγκυκλίων του διατάγματος καθώς και στη λειτουργία της βάσης δεδομένων για τα πιστοποιητικά εκτέλεσης έργων. Σήμερα έχει δοθεί χρονικό περιθώριο εφαρμογής και ενεργοποίησης του ΠΔ έως τις 2 Φεβρουαρίου 2025, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα δοθεί και νέα παράταση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Καθοριστική περίοδος

Παρά τις γκρίνιες μικρομετόχων για την συγχώνευση με την «Ενεργειακός Κόμβος», η ΕΚΤΕΡ προχωρεί στο επόμενο βήμα με στόχο τις νέες εργολαβίες εκτιμώμενου κόστους άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον κλάδο τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές αλλά και σε ιδιωτικά έργα  όπως είναι το Ελληνικό. Οι προοπτικές ενισχύονται από ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει επιπλέον 23,9 δισ. ευρώ για έργα. «Σε αυτή τη νέα φάση, η ΕΚΤΕΡ καλείται να δηλώσει δυναμικά την παρουσία της και να αγωνιστεί για την ένταξή της στην ανώτατη κατηγορία, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει, με ίσους όρους, το μερίδιο που δικαιούται από την πίτα των έργων των επόμενων ετών», σημείωσε χθες ο κ. Σίψας.

Όπως είπε με το νέο πλαίσιο, στις 4 μεγάλες εταιρείες που έχουν ανώτατο πτυχίο, λόγω των αυστηρών κριτηρίων για την ένταξη στην 7η τάξη αναμένεται να χορηγηθούν το πολύ πέντε πτυχία 7ης τάξης. Από αυτά, ένα πτυχίο διεκδικεί η ΕΚΤΕΡ.

Μεγάλος ανταγωνισμός

Επιπλέον θεωρεί ότι με την ενεργοποίηση του Π.Δ. 71/2019, όταν ολοκληρωθεί και θα είναι πλέον εφικτή η επανάκριση και αναβάθμιση των εταιρειών, λόγω των χαλαρών κριτηρίων για την ένταξη στην 6η τάξη στην οποία βρίσκεται η ΕΚΤΕΡ σήμερα, αναμένεται να χορηγηθούν περίπου 55 πτυχία αντίστοιχης  τάξης, μέσω αναβάθμισης εταιρειών της 5ης και της 4ης τάξης, και θα υπάρξουν περίπου 90 εταιρείας 6ης τάξης (μαζί με τις 35 υφιστάμενες) με επακόλουθο τον πολύ υψηλό ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Σϊψα, σε αυτό το περιβάλλον τα ποσοστά των εκπτώσεων στις προσφορές των ομίλων και πάλι θα υπερβούν το 50%, επηρεάζοντας τον ανταγωνισμό και τα οικονομικά μεγέθη των κατασκευαστικών.

Τι αλλάζει στο νόμο

Αναφερόμενος στα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα δήλωσε ότι με τον παλιό νόμο, σχεδιάζονταν εξαγορές από τις εταιρείες για να πετύχουν την μοριοδότηση που προέβλεπε το νομοθετικό πλαίσιο. Κάτι που όμως άλλαξε με την ενεργοποίηση του Π.Δ. Για αυτό  επιλέχθηκε η απορρόφηση της συγγενικής εταιρείας «Ενεργειακός Κόμβος» που δραστηριοποιείται στον τουρισμό στο νησί της Πάρου για να καλύψει τις προϋποθέσεις του νόμου η ΕΚΤΕΡ.

Με τη συγχώνευση αναμένεται να ενισχυθεί η χρηματοοικονομική βάση της εταιρείας και να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις που θέτει το Π.Δ για την κατάταξη των εργοληπτικών επιχειρήσεων στις τάξεις του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Δημοσίων Έργων. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, τα ελάχιστα κριτήρια για την 7η τάξη περιλαμβάνουν: Ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 44.000.000 ευρώ, πάγια στοιχεία αξίας τουλάχιστον 15.000.000 ευρώ και κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας στα 88.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΕΚΤΕΡ, στα τέλη του 2023, η εταιρεία είχε  Ίδια Κεφάλαια 27 εκατ., πάγια 10 εκατ. και Κύκλο Εργασιών 79 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, εκτιμάται ότι στο τέλος του 2024 τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας θα φτάσουν τα 40 εκατ., τα πάγια τα 40 εκατ, ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα μεγέθη, η ΕΚΤΕΡ υπολογίζεται ότι θα βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση των απαιτούμενων κριτηρίων για την κατάταξή της στην ανώτατη τάξη και θα είναι σε θέση πλέον να διεκδικήσει πολύ μεγάλα έργα χωρίς ανώτατα όρια.

Χωρίς τη συγχώνευση ο στόχος αυτός θα χρειαζόταν πολλά χρόνια για να επιτευχθεί, γι’ αυτό το λόγο η ολοκλήρωσή της θεωρείται  μείζονος σημασίας. Σύμφωνα με τον κ. Σίψα, το «κενό» που  παρατηρείται στα ίδια κεφάλαια θα «κλείσει» ενδεχομένως με τα κέρδη του 2024 ή και με μια μικρή ΑΜΚ αν χρειαστεί, ενώ γενικότερα ο νόμος προβλέπει και άλλες προϋποθέσεις ή δικλείδες, όπως για παράδειγμα τη «δάνεια εμπειρία» ακόμα και από εταιρείες έκτης ή πέμπτης τάξης.

Το ξενοδοχείο στην Πάρο

Η Ενεργειακός Κόμβος δραστηριοποιείται στον κλάδο της φιλοξενίας, κατέχοντας μία μονάδα 5 αστέρων στην Πάρο. Με την ενσωμάτωσή της στην ΕΚΤΕΡ, εκτιμάται ότι ισχυροποιεί τη θέση της στον τουριστικό τομέα υλοποιώντας μια συνολική επένδυση περίπου 55 εκ. ευρώ. «Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου απαιτεί έναν ισχυρό ξενοδοχειακό βραχίονα, καθώς και κατάλληλη εσωτερική οργάνωση και στελέχωση, τα οποία η «Ενεργειακός Κόμβος» διαθέτει ήδη μέσω της διαχείρισης του Summer Senses» δήλωσε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας. Και πρόσθεσε ότι αυτή η συγχώνευση εξασφαλίζει μια ισχυρή βάση σε έναν νέο τομέα, αυτόν της φιλοξενίας, διευρύνοντας έτσι τις δραστηριότητες αλλά και τις αγορές οι οποίες είναι απαραίτητες για τη στρατηγική ανάπτυξη της ΕΚΤΕΡ.

Στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της, η τεχνική εταιρεία προετοιμάζεται και για την αδειοδότηση μέσω Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του ιδιόκτητου ακινήτου της στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Δέτης στην Πάρο, εκτάσεως 328 στρεμμάτων, στοχεύοντας στην ανάπτυξη μιας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων. Το επενδυτικό αυτό σχέδιο, προϋπολογισμού 53,3 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει την εξασφάλιση μακροπρόθεσμου δανείου ύψους 42,6 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω δανειακών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Τράπεζα Πειραιώς).

Όπως αναφέρθηκε χθες το ΣτΕ υπέδειξε τροποποίηση του Πολεοδομικού Σχεδίου και  η ΕΚΤΕΡ προχώρησε σε προσαρμογές, οι οποίες υπεβλήθησαν στο ΥΠΕΝ και το σχέδιο αναμένεται έως τα τέλη του έτους να πάρει και πάλι τον δρόμο προς έγκριση στο ΣτΕ.

Ο  κ. Σίψας αποκάλυψε ότι υπήρχε πρόταση εξαγοράς του ξενοδοχείου Summer Senses για 25 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η Πειραιώς πρότεινε να μην πουληθεί  καθώς αποτιμάται, κατά την κρίση της, σε τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ.

Νέο ξενοδοχείο

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤΕΡ και πιθανώς και η ΑΒΑΞ, θα διεκδικήσουν την κατασκευή και της μεγάλης ξενοδοχειακής επένδυσης που προωθεί η Goldman Sachs στη Χαλκιδική για την ανάπτυξη ενός πολυτελούς resort 1.000 κλινών στη θέση των τριών ξενοδοχείων που απέκτησε, έναντι περίπου 70 εκατ. ευρώ, ο επενδυτικός οίκος από τον όμιλο Γρηγοριάδη. Πληροφορίες, αναφέρουν ότι σύντομα θα επιλεγεί ο σύμβουλος ανάπτυξης. Κατ’ εκτίμηση, ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί στα 120 εκατ. ευρώ, από πρόβλεψη για 180 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, η ΕΚΤΕΡ διαθέτει ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων άνω των 120 εκατ. ευρώ και διεκδικεί έργα συνολικού ύψους 200 εκατ., εκ των οποίων τα 70 εκατ. είναι δημόσιες συμβάσεις. Όπως είπε χθες η διοίκηση εκτιμάται ότι σύντομα η Ελλάδα θα εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο κι θα παρακάμψει το φρένο στο όριο των συμβάσεων που μπορούν να διεκδικούν οι εταιρείες κάτω από την έβδομη τάξη.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Έρχεται δωρεάν ρεύμα για 137.000 ευάλωτα νοικοκυριά από τη νέα χρονιά

Σταϊκούρας: Μεταβατική διοίκηση και ενιαίος φορέας Σιδηροδρόμου ως το τέλος του 2025

ΙΟΒΕ: Η Ελλάδα έχει μόλις 10 γήπεδα γκολφ ενώ θα μπορούσε να έχει πάνω από 50 (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version